Junij 2010, 2.6.2010
Zdravo in dobro:
Čudoviti svet mehiške kuhinje
!Viva la Mexico
Avtor: asist. Rok Lokar, dr. med., spec. družinske medicine
Ob omembi mehiške hrane verjetno večina takoj pomisli na tortilje in pekoče omake. Resnici na ljubo je treba povedati, da hitro pripravljene jedi iz tortilj Mehičani jedo v glavnem kot predjedi (entradas) ali kot samostojne prigrizke (antojitos).


Njihove glavne jedi so precej podobne evropski kontinentalni kuhinji in zato za večino manj zanimive, saj so manj »eksotične« (čeprav odlične, kot ve vsakdo, ki je že obiskal Mehiko).
Mehiški prigrizki, ki so jih evropskemu okusu nekoliko priredili Teksašani, so pravzaprav lahko zdravi, okusni in hitro pripravljeni, pa tudi poceni.
Za kar najhitrejšo pripravo so na voljo dovolj solidne že pripravljene tortilje, tisti bolj radovedni jih bodo pripravili sami.
Namig: namesto vode uporabite mleko, potrebne je zelo malo maščobe, namesto kvasa pa pecilni prašek (2 skodelici bele moke tip 500, zvrhana čajna žlička pecilnega praška, 2 čajni žlici olja in 2 dcl toplega mleka je dovolj za maso za osem tortilj, ki jih zelo na hitro – pol minute na vsaki strani – popečemo na pregreti železni ali teflonski ponvi, brez olja).

Chimichangas

(za 4 osebe)

Sestavine:
  • 8 manjših tortilj (približno 20 cm v premeru)
  • 40 dag piščančjega ali puranjega mesa (narezanega na kratke, tanke rezine)
  • 30 dag čebule (navadne, bele ali rdeče, lahko tudi mešane)
  • 30 dag paprike (rdeče in zelene, vendar ne »špic«, lahko še nekaj rumene ali oranžne, vendar ne preveč, ker sta slajši)
  • 30 dag rdeče salse (lahko kupljene, sladke, polpekoče ali pekoče, pogumnejši jo lahko po lastnem okusu pripravijo sami)
  • začimbe (polovico zravnane žličke čilija v prahu, žlička sladke mlete rdeče paprike, polovica žličke mlete kumine, mlet česen in čebula, sol, polovica piščančje jušne kocke, sladkor, žlička koruznega škroba ali moke, velik ščep sladkorja).

Priprava
Na malo belega olja na srednje močnem ognju hitro popečemo meso, dodamo papriko in čebulo ter mešamo, dokler čebula ne zastekleni. Začinimo in zalijemo s kakšnim dcl vode ter med kuhanjem mešamo, da se voda vsrka. Nadevamo tortilje in jih zavijemo (če so kupljene, jih je dobro prej na hitro pomočiti v vodo), jih premažemo z rdečo salso ter na hitro pogrejemo v pečici na 200 °C, da postanejo robovi nežno hrustljavi (5–10 minut). Postrežemo z rižem ali koruznim čipsom, zraven priporočam solato iz češnjevega paradižnika in mlade čebulice, morda še kakšno naribano kroglico mozarele in sladko koruzo

Dober tek.