September 2010, 8.9.2010
Zdravo in dobro:
Polnjena puranja štruca po grško
Zdravniki kuhajo
Avtor: asist. Rok Lokar, dr. med., spec. družinske medicine
Lahka hrana je telesu prijazna, vsake toliko časa pa vendarle prija tudi nekaj »konkretnega«. Da je vendarle možno malo težjo in bolj nasitno hrano pripraviti tudi zdravo, dokazuje naslednji recept.

Priprava (za 4 osebe)

Sestavine:
  • 25–30 dag zmrznjene špinače v listih
  • 60–70 dag belega krompirja
  • 10 dag feta sira
  • 80 dag mletega puranjega mesa
  • 30 g pinjol
  • 2 večji rdeči papriki
  • 2 jajci
  • en dan staro žemljo
  • 2 večja stroka česna
  • sol, poper, gorčico, origano, rožmarin, oljčno olje (če se vam zdi okus oljčnega olja premočan, lahko uporabite belo)
Krompir v oblicah kuhamo v slani vodi približno 15 minut. Olupimo in narežemo na za grižljaj velike kose (lahko manjše krhlje). Papriko očistimo in narežemo na tanjše, ne predolge (do 5 cm) trakove. Narezan krompir in papriko zmešamo z oljem (1–2 žlici), soljo in rožmarinom (žlička suhega ali, še bolje, narezanim iz dveh svežih vejic).
Žemljo namočimo v hladno vodo.
Odtaljeno in odcejeno špinačo grobo sesekljamo. Feta sir zdrobimo, česen drobno nasekljamo. Zmešamo špinačo, česen, sir, pinjole, sol in poper.
Meso, ožeto žemljo, jajci, dve žlički gorčice, žličko origana, sol in poper zgnetemo v enakomerno maso. Oblikujemo v spodnji del štruce (približno 2/3 mase), naložimo nadev iz špinače, pokrijemo s preostankom mesa in oblikujemo v štruco. Položimo v pekač, premazan z oljem. Pečemo 30 minut pri 180°C z ventilatorjem ali 200°C brez. Da se izognemo prepečenju vrhnjega sloja, svetujem, da dobro polovico časa pečemo pokrito z alu folijo, ki jo večkrat prebodeno. Vzamemo iz pečice, obložimo z začinjeno mešanico krompirja in paprike ter pečemo še 30 minut.
Postrežemo z zeleno solato, ki naj za spremembo vsebuje še narezane črne olive.
Poleg prija kozarec težjega rdečega vina, svetujem teran.
Namig: pinjole najdete v vseh hipermarketih, običajno poleg sušenega sadja in oreškov.
Za tiste, ki menijo, da puranje meso ni dovolj dobro, bo morda še okusnejša mleta mešanica 30 dag govedine, 30 dag puste svinjine in 20 dag jagnjetine.
Dober tek!