April 2010, 7.4.2010
Zdravo in dobro:
Prežganka
Zdravniki kuhajo
Avtor: Dr. revija
Prežganka ali prežgana juha, je najlažje in najhitreje pripravljena juha. Prežganka ali prežgana juha je dobra tudi za želodec, je lahka in nam pomaga pri raznih problemih z prebavo.

Vsi se spomnimo kako nam jo je velikokrat pripravila babica, ko smo bili bolni in brez apetita, vsi pa vemo da je babičina kuhinja ena najboljših, zato smo se prežganki ali prežgani juhi težko odrekli.

Prežganka

(za 4 osebe)
Sestavine:
  • 40 g bele moke
  • 40 g maščobe
  • 1 jajce
  • 3 rezine belega kruha
  • 1 lovorov list
  • ščepec kumine
  • 1 l vode
  • ščepec soli

Priprava
Priprava je preprosta in hitra, saj je prežganka ali prežgana juha končana v 30 minutah.

Najprej na maščobi rjavo prepražimo moko, počasi prilijemo mrzlo vodo in hkrati mešamo, da se prežganje dobro razpusti in ne ostanejo grudice. Dodamo začimbe, solimo in pustimo, da se kuha približno 20 minut. V tem času v posodici raztepemo jajce in ga med mešanjem počasi vlivamo v juho. Jajčni kosmiči naj bi bili drobni.Prežganka je pripravljena za serviranje.

Zraven ponudimo kruh ali posušene ali popečene kruhove kocke.