Junij 2011, 1.6.2011
Zdravo in dobro:
Zakaj sploh »dr.« kuha
Zdravniki kuhajo
Avtor: asist. Rok Lokar, dr. med., spec. družinske medicine
Kljub poplavi kuharskih receptov, priročnikov in nasvetov, ko se zdi, da kuha resnično že vsak, morda ni povsem samoumevno, da je v revijo, namenjeni zdravstveni tematiki, vključena tudi rubrika s kuharskimi nasveti in recepti.


Sodobni časi so prinesli tudi sodobne bolezni, mnoge med njimi posredno ali neposredno povezane s hrano. Nesporno dejstvo je, da življenje v razvitem svetu v povprečju še vedno ne pomeni tudi zdrave prehrane; večinoma pa pomeni preveč hrane. Večina ljudi bi lahko s prehranskega vidika za svoje zdravje storila več, in to brez dramatičnih zasukov načina življenja. Zategadelj je lahko razumljiva moja želja, da bi ljudje jedli malenkost manj nezdrave hrane, malenkost več zdrave, morda malo manj kot prej, ob tem vseeno uživali ter za to ne zapravili vsega, kar zaslužijo. Poglavitna želja pa je, da bi čim več ljudi čim pogosteje uživalo doma kuhano hrano. Hrana v lokalih je iz več razlogov praviloma manj zdrava od tiste, ki jo pripravimo doma; pripravljenih jedi, ki jih lahko kupimo praktično povsod, pa ob tem raje sploh ne bi omenjal.
Objavljeni recepti so razmeroma enostavni, kar pomeni, da se jih lahko loti praktično vsak; priprava je običajno hitra. Uporabljene sestavine so enostavno dostopne in niso drage. Upoštevana so načela zdrave kuhinje, kljub temu – in to je verjetno najpomembneje – pa so pripravljene jedi preizkušeno okusne. Ena glavnih pripomb nanje – predvsem s strani moških – je pomanjkanje »rdečega« mesa v mojih receptih. Upam, da je današnji uvod dovolj dobro pojasnilo, zakaj je temu tako.
V tej luči je lažje razumeti tudi pripisane namige o tem, katero vino prija k zapisanemu receptu. S strokovnega – medicinskega – vidika je to vsekakor sprehajanje po tankem ledu. Vendar bodimo objektivni: uživanje alkohola v majhnih količinah, recimo po domače »kozarec vina dnevno«, je za večino, vsaj kar se zdravja tiče, neškodljivo. Če ob tem izboljša kulinarično doživetje in na ta način pozitivno vpliva na počutje posameznika, je celo koristno. V mejah zmernosti in kulture, seveda.

Hrana kot afrodiziak
Glede na tematski sklop tokratne številke je bila ideja urednice, da bi objavili recept za kakšno jed, ki deluje kot afrodiziak. V različnih kulturah različne sestavine hrane že skozi zgodovino veljajo kot uspešne pri spodbujanju spolne sle. Če jih naštejem le nekaj: fige, ostrige, tartufi, mandlji, avokado, čili, kava, čokolada, fugu (strupena riba napihovalka), česen, gorčica, muškatni orešek, jagode, vanilija, ananas. Resnici na ljubo znanost ni podprla nobene od zgodovinskih predvidevanj o uspešnosti hrane kot afrodiziaka. Verjetno bi sicer imeli prav, če bi dejali, da je za mnoge ženske afrodiziak že dejstvo, da moški kuha; po drugi strani gre ljubezen skozi želodec tudi pri moških in partnerjeva najljubša jed ima gotovo precej možnosti, da ga s kakšnim dodatnim namigom lažje pripravi na željo po »poobedku «.
Najpogosteje uporabljan afrodiziak je zagotovo alkohol. Alkohol v majhnih količinah posredno deluje kot afrodiziak, ker slabi inhibitorne mehanizme in izboljša samozavest. Večje količine imajo sedativen učinek in zato seveda ne delujejo. Kakšna hrana je torej primerna za par, ki si želi romantičnega in spolno izpolnjenega večera? V prvi vrsti enostavno pripravljena. Na primer:

Popečeni kruhki s smetano, sirom in šunko
Potrebujemo toast, sladko smetano, poltrdi sir (dobro se obneseta lahki Šmarski Rok ali Livada), malo prešane šunke (še boljši je kuhan pršut ali puranji šink) in origano. Smetano stepemo, vanjo zamešamo origano, nariban sir in drobno narezano šunko ter pripravljeno zmes namažemo na toast. Iz praktičnih razlogov (da se enostavneje jé z roko) kruh prej prerežemo na trikotnike. Pripravljene kruhke pečemo pri 200°C, da se nadev zlato rumeno zapeče, kar običajno traja dobrih 15 minut. Odlični so s kozarcem penine ali rumenega muškata in preizkušeno dobro popestrijo večer v dvoje.
Tokrat bom, namesto dosedanjega »dober tek«, raje zaželel:

Uživajte!