Januar 2010, 6.1.2010
Zdravo in dobro:
Zelenjavni čili
Zdravniki kuhajo
Avtor: asist. Rok Lokar, dr. med., spec. družinske medicine
Kot smo dejali na prejšnji strani, je pri prehranjevanju pomembna količina zaužite hrane, bogate s purini. Čim manj, tem bolje. A hrana, ki vsebuje malo purinov je lahko tudi zelo dobra!

Danes vam ponujamo recept za zelenjavni čili. Bogat z zelenjavo, obubožan s purini.
Dober tek!

Zelenjavni čili (za 4 osebe)

Sestavine:
  • 20 ml rastlinskega olja
  • 1 manjša nasekljana čebula
  • 1 nasekljan strok česna
  • 1 očiščena in sesekljana rdeča paprika
  • 2 sesekljani paprika jalapeña
  • 250 g stročjega fižola, narezanega na 2 cm velike koščke
  • 1 žlica koruzne moke
  • 2 dl vode
  • 400 g ledvičastega rdečega fižola
  • 400 g paradižnika v koščkih (iz konzerve)
  • 200 g koruze
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička kumine v prahu
  • 1 žlica čilija (pripravljene mešanice začimb)
  • 1 žlička paprike cayenne
  • sol po želji

Priprava:
Segreješ olje, dodaš čebulo in jo zastekleniš, približno 2 minuti. Vmešaš česen, paprike in stročji fižol. Kuhaš, dokler se paprike ne zmehčajo (približno 3 minute). Vmešaš moko, dodaš vodo in fižol ter pustiš, da počasi zavre. Dodaj paradižnik, koruzo in začimbe. Kuhaj, dokler se primerno ne zgosti (približno 30 minut). Serviraj v velikih skledah z dodatki po želji, za prilogo sta zelo primerna riž ali pire krompir.