Oktober 2010, 6.10.2010
Oftalmologija:
ABC kontaktnih leč
Neljubi modni dodatek
Avtor: asist. dr. Petra Popović, dr.med., spec. oftalmolog
Očala so danes modni dodatek, a vendar bi jih večina tistih, ki jih morajo stalno nositi, z veseljem opustila.

Kljub uspešnim kirurškim posegom, s katerimi trajno popravimo refrakcijske napake, ostajajo kontaktne leče zaradi svojih številnih prednosti še kako aktualne. V zadnjem desetletju je bil dosežen velik napredek v razvoju novih lečnih materialov in oblik, tako da danes skoraj ni refrakcijske napake, ki se je ne bi dalo popraviti s kontaktnimi lečami. Kontaktne leče so postale cenovno dostopne skoraj vsakomur.


Vrste kontaktnih leč in način nošenja
Na voljo so različne vrste kontaktnih leč, ki se med seboj razlikujejo glede na način uporabe. Vsaka vrsta kontaktnih leč ima svoje prednosti, tako da jih lahko izberemo glede na potrebe našega življenjskega sloga, poklica in prostega časa. Kontaktne leče se delijo na dve skupini: mehke kontaktne leče ter trde oziroma poltrde kontaktne leče.

Mehke kontaktne leče
Mehke kontaktne leče so danes daleč najpogosteje predpisane kontaktne leče. Izdelane so iz mehkih plastičnih materialov (hidrogeli), podobnih spužvi. Vsebujejo vodo in so zelo udobne za nošenje. V primerjavi s trdimi kontaktnimi lečami so večje, roženico prekrivajo v celoti in ležijo na beločnici. Na voljo so v širokem spektru dioptrij, zato so primerne za večino refrakcijskih napak. Najnovejši napredek v razvoju materialov je pripeljal do nove generacije mehkih kontaktnih leč, ki jih imenujemo silikonski hidrogeli. Le-ti omogočajo več kot petkrat večjo prepustnost za kisik, ki pride skozi lečo do roženice, zato so bolj zdravi za oči. Nekatere mehke kontaktne leče vsebujejo tudi zaščito pred ultravijolično svetlobo. Glede na način nošenja se mehke kontaktne leče uporabljajo kot dnevne, 14-dnevne in mesečne, redko pa kot 3-mesečne ali letne.

Dnevne mehke kontaktne leče so udobne
Nosimo jih preko dneva, po uporabi jih vržemo proč. Ne potrebujemo tekočin za njihovo čiščenje in shranjevanje. Pri tem načinu nošenja se izognemo težavam zaradi preobčutljivosti na tekočine za kontaktne leče in izpostavljenosti zaradi beljakovinskih oblog, ki se sčasoma naberejo na leči. So varne, z njimi je najmanj težav, če le upoštevamo njihovo namembnost (uporabimo jih le enkrat in le preko dneva). So nekoliko dražje, idealne za občasno nošenje, šport ali potovanja.

Mesečne ali dvotedenske mehke kontaktne leče
Nosimo jih preko dneva, in sicer 14 oziroma 30 dni. Vsak večer jih moramo odstraniti iz očesa, jih očistiti in shraniti v posebej za to namenjenih tekočinah, da se ne izsušijo. Te vrste kontaktnih leč najpogosteje predpisujemo, ker imajo številne prednosti mehkih leč in so cenejše od dnevnih. Namenjene so predvsem tistim, ki jih nosijo vsak ali skoraj vsak dan. Na voljo so iz navadnega ali iz silikonskega hidrogela, kot torične za korekcijo astigmatizma in tudi že za korekcijo starostne slabovidnosti – presbiopije.

Za podaljšano nošenje
Kontaktne leče za podaljšano nošenje, to je do 30 dni neprekinjeno, predpisujemo izjemoma. Spanje s kontaktnimi lečami namreč kar štirikrat poveča tveganje za razvoj očesnih infekcij. Kljub temu ta način uporabe kontaktnih leč priporočamo za aktivnosti, pri katerih je neprimerno okolje za ravnanje z njimi (alpinizem, rally in podobni športi) ali kot terapevtske leče pri nekaterih očesnih obolenjih.

Druge vrste mehkih kontaktnih leč
Gre za vrste, ki jih menjavamo redkeje, na 3, 6 ali 12 mesecev, so zelo redke. Predpišemo jih po navadi kot specialne, po meri izdelane kontaktne leče. Tudi zanje velja, da jih moramo vsak večer odstraniti iz očesa in jih redno čistiti. Specialne kozmetične leče so namenjene tistim, ki želijo spremeniti barvo oči, oziroma z njimi zakriti posledice poškodb ali razvojnih napak.

Poltrde in trde kontaktne leče
Trde kontaktne leče v zgodovini poznamo dlje kot mehke. So manjše od mehkih, plavajo na solznem filmu roženice in se z njim premikajo z vsakih utripom vek. S tem roženica dobi več kisika, zato veljajo kot bolj zdrave za oči. Danes jih predpisujemo v manj kot 10 odstotkih, saj se je nanje težje navaditi. Predpisujemo jih zlasti osebam z nepravilno oblikovanimi roženicami za korekcijo nepravilnega ali visokega astigmatizma. Ker je material, iz katerega so izdelane, trši, so obstojnejše. Menjavamo jih na 6–12 mesecev, zato so tudi cenovno ugodnejše. Namenjene so dnevnemu nošenju. V zadnjem času se veliko govori o trdih orto-K lečah, ki naj bi jih nosili le ponoči, s tem preoblikovali roženico in začasno (preko dneva) zmanjšali potrebo po korekciji vida.
dr. svetuje
Na srečo so očesne težave zaradi nošenja kontaktnih leč redke. Pogostejše so, če ne upoštevate navodil glede higiene in nege kontaktnih leč. Zato vselej, kadar nosite kontaktne leče, preverite:
  • udobje: Se s kontaktnimi lečami počutim dobro?
  • rdečina, vnetje: So moje oči videti v redu?
  • meglen vid: Vidim dobro?
Če na vsaj eno vprašanje odgovorite z ne, potem odstranite kontaktne leče in se dogovorite za pregled pri očesnem zdravniku.