April 2010, 7.4.2010
Zobozdravstvo:
Afte
Aftozni stomatitis
Avtor: Darja Vidmar, dr. med.
Afte oz. aftozni stomatitis je eno najpogostejših obolenj ustne sluznice. Vzrok za nastanek še ni pojasnjen. Afte so površinske okrogle ali ovalne rane na ustni sluznici.
Pojavljajo se na notranji strani lic in ustnic, ustnem dnu, mehkem nebu in tudi na jeziku. To so plitve, a zelo boleče razjede bele barve z nabreklim in pordelim robom, pojavljajo pa se v večjem številu ali posamezno.
Največkrat so manjše od centimetra in se brez posledic pozdravijo v sedmih do desetih dneh. Poznamo pa tudi obliko, ko
so razjede večje in lahko trajajo tudi do šest tednov ter puščajo brazgotino.

Nastanek
Pojavijo se že v zgodnjem otroštvu ali v adolescenci, prizadenejo pa okrog 20 odstotkov ljudi, predvsem ženske. Nadloga navadno ni nevarna, moramo pa jo zaradi načina zdravljenja ločiti od herpetičnih razjed, okužb z glivicami in razjed, ki se pojavljajo v sklopu nekaterih sistemskih bolezni.

Vzrok
Vzrok nastanka ostaja neznan, ugotavljajo pa, da bi lahko šlo za virusnega ali bakterijskega povzročitelja. Zaradi družinske
nagnjenosti k obolenju se dopušča tudi možnost genskega vpliva. Nekateri strokovnjaki trdijo, da gre za reakcijo ob oslabljenem imunskem sistemu ali povečanem stresu. Nastanejo po manjših poškodbah sluznice, npr. pri ugrizih, med ščetkanjem ali uživanjem trše hrane, npr. toasta ali čipsa. Pogosteje se pojavljajo pri ljudeh s pomanjkanjem železa, folne kisline in vitaminov B6 in B12.

Zdravljenje
Za zdravljenje se uporabljajo različni preparati v obliki gela, raztopine ali pastil z lokalnim učinkom. Ti pomagajo pri zmanjšanju bolečine, hitrejšem celjenju in preprečijo ponovitev nastanka. Ustno votlino lahko izpiramo tudi z izvlečki zdravilnih rastlin. Pri hujših oblikah se uporabljajo le medicinsko predpisana zdravila.

Kdaj moramo k zdravniku
Če je razjed veliko in so dolgotrajne, ali se hkrati pokažejo sistemski znaki (zvišana telesna temperatura, prizadetost drugih
organov), ali se razjede pojavijo prvič po 25. letu, je nujen obisk pri specialistu za ustne bolezni. Treba je opraviti preiskave,
ki izključijo druge mogoče vzroke njihovega nastanka, kot so crohnova bolezen, behçetov sindrom ali celiakija.