Maj 2011, 4.5.2011
Dermatologija:
Alergene snovi
Nenevarno, a nadležno
Avtor: Helena Rupnik, dr. med., spec. dermatovenerolog
Alergeni so snovi v okolju, ki za večino ljudi niso nevarne in jih prenašajo brez težav. V telo vstopijo z vdihanim zrakom, skozi kožo ali preko prebavil. Največkrat nam težave povzročajo pelodi in pršica.


Preobčutljivost dokažemo s kožnimi vbodnimi testi, ki jih enostavno izvedemo, so varni in dajejo hitre ter zanesljive rezultate.

Alergeni so lahko različne snovi:
  • pršica v hišnem prahu,
  • živalski epitel,
  • pelodi trav, plevelov (predvsem pelin in ambrozija) in dreves (npr. breza, leska, oljka, cipresa),
  • nekatere vrste hrane (npr. kravje mleko, jajca, morska hrana, žitarice, soja, arašidi, orehi, lešniki),
  • strupi žuželk (predvsem čebele in ose),
  • zdravila (npr. antibiotiki, analgetiki, kontrastna sredstva),
  • plesni,
  • kontaktni alergeni (npr. nikelj, krom v cementu in usnju, dišave, konzervansi ali druge sestavine kozmetičnih izdelkov, sestavine gume).

Kako si pri preobčutljivosti lahko pomagamo?
Pršica v hišnem prahu
Pršica je mikroskopsko majhen organizem iz družine pajkov, ki se skriva v prahu in jo najdemo v vsakem prostoru. Hrani se z odmrlimi delci človeške kože. Dobro uspeva in se razmnožuje predvsem v postelji. Druga pomembna legla pršic so preproge, sedežno pohištvo, zavese in plišaste igrače. Alergen je njihov iztrebek, ki ga najdemo tudi v hišnem prahu.
Pršic ne moremo popolnoma odstraniti iz stanovanja, lahko pa njihovo število omejimo z enostavnimi ukrepi. Zelo pomembna je uporaba posebnih prevlek za vzmetnice, ki so neprehodne za pršice. Potrebna je zaščita vseh ležišč v prostoru. Odeje in blazine naj bodo iz sintetičnih materialov (ne iz perja ali volne), ki jih lahko peremo pri 60 °C. Posteljnino zamenjamo najmanj enkrat tedensko. Iz spalnice odstranimo preproge in druge tekstilne talne obloge, zavese, oblazinjeno pohištvo in plišaste igrače. Plišaste igrače operemo pri 60 °C ali pa jih zamrznemo in nato operemo v hladni vodi.
Uporabljajmo sesalnike s posebnim filtrom za drobne delce (HEPA). Pohištvo čistimo z vlažno krpo. Relativna vlažnost zraka v prostoru naj bo pod 50 % (vsaj v spalnici). Uporaba vlažilcev zraka in parnih sesalcev ni priporočljiva (prekomerna vlaga v prostoru ustvarja ugodne pogoje za plesni in pršico). Temperatura prostorov naj ne presega 21–22 °C. Priporočljivo je tudi pogosto zračenje stanovanja.
Pelodi dreves, trav in plevelov
Leska začne cveteti že zelo zgodaj spomladi, breza v aprilu, maja in junija cvetijo trave, v poletnih mesecih pa pleveli.
V zraku je največ peloda v suhem, sončnem in vetrovnem vremenu, zato se v času cvetenja izogibajmo športnim dejavnostim na prostem in daljšemu zadrževanju zunaj, še posebno ob sončnih in vetrovnih dneh. Ko pridemo domov, se preoblecimo in umijmo dele telesa, ki niso bili pokriti z oblačili. Oblačil, ki smo jih nosili zunaj, ne odložimo v spalnici. Najboljši čas za zračenje stanovanja je pozno zvečer ali zgodaj zjutraj. Perila ne sušimo na prostem.

Aktualne podatke o količini peloda v zraku najdemo na strani Inštituta za varovanje zdravja (www.ivz.si).