Junij 2009, 28.5.2009
Zdravniki svetujejo:
Alzheimerjeva demenca
Avtor: Maja Kolšek Šušteršič, dr. med.
Alzheimerjeva demenca je pogosta bolezen, ki se navadno pojavlja pri starejši populaciji in z napredovanjem okrni kakovost življenja posameznika, pomeni pa tudi veliko obremenitev za negovalce in tudi zdravstveno osebje.

Zato na tem področju že vrsto let potekajo raziskave, da bi bolezen odkrili zgodaj in jo ustrezno zdravili.

Izziv
Pomemben izziv za znanstvenike je bilo razlikovati med normalnim (starostnim) upadom kognitivnih funkcij (spomin, govor, branje, pisanje, pozornost, sposobnost načrtovanja in drugo) in tistim, ki bi pomenil tveganje za razvoj alzheimerjeve bolezni.

Odkrili so tehniko, ki bi lahko olajšala zgodnje odkrivanje bolezni in primerno ukrepanje. To je slikovna diagnostika s pomočjo MRI-slikanja v presledkih nekaj let ter določanje biokemičnih označevalcev v cerebrospinalni tekočini (možgansko-hrbtenjačna tekočina).

Prvi primer
V prvem primeru so ugotovili povezavo med majhnim hipokampusom (predel za tvorjenje in shranjevanje spomina) ali z zmanjšanjem njegove prostornine in povečanim tveganjem za razvoj te bolezni.

Drugi primer
V drugem primeru so primerjali koncentracijo določenih beljakovin v cerebrospinalni tekočini pri kognitivno normalnih posameznikih, pri tistih z blagim kognitivnim upadom in pri ljudeh z alzheimerjevo boleznijo. Ugotovili so velike razlike v koncentracijah teh beljakovin, ki bi lahko imele pomembno napovedno vrednost.