November 2010, 3.11.2010
Naš gost:
Anja Križnik Tomažin
Življenje je lepo
Avtor: Blanka Mavrič
»Preživimo ga zdravo,« pravi Anja Križnik Tomažin, ki smo jo, zagovornico zdravega načina življenja, srečali na sejmu Narava-zdravje. Odkrila nam je skrivnosti svojega dobrega počutja, popolne postave in pozitivne energije.


Kdo je Anja Križnik Tomažin?
Anja Križnik Tomažin je mati, žena, poslovna ženska, športnica, gurmanka, prijateljica, voditeljica, učiteljica, je vesela, topla, samozavestna, nasmejana, skrbna, rada posluša, pomaga, uči, deli. In še bi lahko naštevala.

Glede na to, da smo vas srečali na sejmu Narava- zdravje, kakšen je vaš pogled na zdrav način življenja? Enačite to z odrekanjem?
Za moje pojme je zdrav način življenja čim bolj raznolik in pester način življenja. Prepleten je predvsem z ljubeznijo, športom, zdravo prehrano, skrbjo za svoje telo, obvladovanjem stresa, včasih z odrekanjem, drugič spet ne. Mislim, da moramo ljudje najti neko ravnovesje vsega, ki nam paše, ob katerem se dobro počutimo.

Ste se kot starš že spopadli s prvimi otroškimi boleznimi?
Kateri starš pa se ne spopade z otroškimi boleznimi? Ko postaneš starš, te na začetku že majhen prehlad pri otroku, vročina, zaprt nos, kašljanje in jok zaskrbijo. Vendar se ob prebiranju razne literature, ob pomoči starih staršev in ob hitrosti dobljenih informacij preko interneta hitro pomiriš in ne delaš panike. Moja mama je upokojena višja medicinska sestra, moja sestra pa je zdravnica, natančneje oftalmologinja, zato že prihajam iz družine, kjer je bila medicina in zdravstvo vedno del naših debat in tudi mene je to od nekdaj zanimalo. Kadar Lilu zboli, najprej preučim vse simptome, če kažejo na kaj večjega kot prehlad, vzamem v roke knjigo o otroških boleznih, pokličem svojo mamo, včasih pa tudi ambulanto, predvsem pri kakšnih izpuščajih in podobnih znakih, ki lahko kažejo na marsikaj. Potem se vedno držim navodil, ki jih prejmem. Lilu na srečo še ni imela kakšnih hudih otroških bolezni, obiščejo nas razni prehladi, virusi, bronhitisi, tudi norice smo že preboleli.

Ali dejstvo, da ste mlada mamica, vpliva na izbiro oziroma ukvarjanje s športom – mislim seveda na kajtanje, ki je, bolj kot ne, adrenalinski šport?
Ne, biti mama ne spremeni ničesar pri ukvarjanju z različnimi športi. Nasprotno, odkar sem mama, se ukvarjam z veliko več športi, kot sem se včasih. Tečem, kolesarim, plavam in kajtam. Slednje sem vzljubila pred dobrimi tremi leti in od takrat sem zaljubljena v ta šport. Če sem nekoliko natančnejša, odkar imam športno uro Garmin, ki meri srčni utrip, hitrost, čas, je opremljena z GPS sistemom, tako da mi pokaže celo, kje sem bila aktivna, se s športom veliko več ukvarjam, saj mi analiziranje vseh podatkov in spremljanje svojih napredkov dajejo nov zagon in motivacijo. Da ne govorim o tem, da imam trajen spomin na računalniku, kje in koliko sem bila aktivna.

Je vaš »fit« videz dan po naravi ali naravi pri tem kaj pomagate?
Žal moj »fit« videz ni dan po naravi, čeprav bi marsikateri ženski to prav prišlo. Ob redni vadbi skrbim še za uravnoteženo prehrano, ki jo dopolnjujem z vitamini in prehranskimi dopolnili, ki dvigajo odpornost. Ob našem tempu življenja namreč kljub zdravi prehrani ne moremo dnevno zagotoviti vseh dobrih snovi, ki jih potrebuje naše telo. Moja mama mi je vedno govorila, da moram v jesenskem in zimskem času uživati čim več flavonoidov, naravnih antioksidantov, ki jih najdemo predvsem v temnih sadežih. A dnevno je to nemogoče zagotoviti telesu, zato sem bila res vesela, ko je pred kratkih na naše tržišče prišel Sambucol, s katerim dobim dnevno dozo flavonoidov, sem »fit« in zdrava. Pa ne samo jaz, temveč cela moja družina.

Pozitivna misel za zaključek?
Življenje je vredno živeti zdravo.