Februar 2011, 2.2.2011
Vaše vprašanje:
Spoštovani!
Sprašujem vas o težavah, ki jih ima moja 63-letna mati. Pred štirimi leti, ko je umrl oče, je mama zapadla v depresijo, zato ji je osebni zdravnik tedaj predpisal Loram, ki ga je redno jemala in težave so počasi izginile.
Letos, ko je mamin zdravnik odšel v pokoj, pa je nova zdravnica ugotovila, da mama še vedno jemlje 1 mg Lorama po trikrat na dan. Zelo jo je oštela in ji povedala, da daljše jemanje tega zdravila ni zdravo in ji je zdravilo tudi ukinila. Že dva dni po tem pa se je mami stanje spet zelo poslabšalo. Postala je hudo vznemirjena, brez obstanka, hodi po hiši in joka. Tudi spi čisto nič. Bojim se, da se je pri mami po ukinitvi zdravila spet pojavila depresija. Kaj naj storimo?

ODGOVARJA
Damijan Perne, dr.med., specialist psihiater

Po opisu sodeč je vaša mati ob smrti moža imela tako imenovano krizno reakcijo, to je prehodna psihična motnja, ki se lahko razvije kot odziv na hude telesne ali duševne obremenitve. Zato ji je tedaj zdravnik tudi povsem ustrezno predpisal Loram, ki je po naravi anksiolitik – to je pomirjevalo, zdravilo proti tesnobi.
Ta zdravila so sicer lahko zelo učinkovita, vendar imajo tudi zelo neprijetno lastnost – zelo hitro se jih navadimo in jemanje na daljši rok lahko povzroči odvisnost od teh substanc.
Glede na to, da je vaša mati Loram jemala skoraj štiri leta, si upam trditi, da je že prišlo do odvisnosti, kar je očitno ugotovila tudi nova osebna zdravnica.
Težava je nastopila tedaj, ko je bilo zdravilo materi naenkrat ukinjeno in je posledično nastopilo stanje, ki ga opisujete. To stanje seveda ni depresija, pač pa gre za odtegnitveno reakcijo.
Svetujem vam, da z mamo ponovno obiščeta zdravnico, ki ji bo zagotovo ponovno uvedla anksiolitik ter ga nato kontrolirano in počasi, po določeni shemi, ukinjala do popolne ukinitve. Ob stopnjevanju težav pa bi bilo mamo smiselno napotiti tudi do specialista psihiatra.