Maj 2009, 7.5.2009
Tema meseca:
Astma in alergija
Najpogostejši sestri
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Anatomija človeških dihal je zapletena. Ena najpogostejših bolezni, ki prizadene dihala, je prav gotovo naduha ali astma.


Poenostavljeno jo definiramo kot delno ali popolno, reverzibilno (vrne se v prvotno stanje) zožitev sapničnega vejevja, ki zaradi vnetja in sluzi zapre dihalne poti. Bolezenski znaki se kažejo v številnih težavah, od blažjega sopenja in piskanja do napada težke sape, ki resno ogroža življenje.

Sodobna medicina
Sodobna medicina, žal, astme ne more ozdraviti. Z dobrim nadzorom in zdravljenjem pa kljub vsemu lahko pravočasno prepoznavamo poslabšanje bolezni in živimo polno, kakovostno življenje. Zelo pomembno je, da se izogibamo povzročitelju astme, če ga poznamo (najpogosteje je to vdihani alergen, kot so npr. cvetni prah, pršica, plesen, moka in drugi), in opazujemo bolezenske znake. Seveda pa redno obiskujte osebnega zdravnika (in ob poslabšanjih specialista za pljučne bolezni), ki vam bo predpisal zdravila za dolgotrajno zdravljenje in kratko delujoče t. i. olajševalce ter vam pomagal prilagoditi zdravljenje težavam. Bolezenski znaki in potek bolezni se lahko sčasoma zelo hitro spreminjajo.

Se morda sprašujete, kaj imata skupnega alergija in astma, razen tega, seveda, da vas z dražečim delovanjem spravljata ob živce? Veliko, zelo pogosto pa se pojavljata tudi skupaj; še več, alergijska astma je najpogostejša oblika astme! Ista snov, ki vam povzroča alergijo, lahko hkrati povzroči tudi vnetje v dihalih. Posledično se pojavijo kihanje, izcedek iz nosu, kašelj, tiščanje v prsih, občutek težke sape in drugo.

Cvetni prah
Cvetni prah je pogost povzročitelj bolezenskih znakov alergijske astme. Nosna sluznica in sluznica dihal se ob preobčutljivosti na cvetni prah odzoveta enako, z alergijskim odgovorom (s tvorbo protiteles), in znaki alergije so tu: nosna zapora, srbenje v očeh, srbeča koža in težave z dihanjem (astma).
Če se zdravite proti alergiji in se hkrati izogibate dražečim snovem, npr. cvetnemu prahu, si ublažite bolezenske znake astme. Nekatera zdravila delujejo proti senenemu nahodu in tudi astmi, a jih uporabljamo različno. Tako na primer kortikosteroide (to so zaviralci vnetnega odziva) za nosne težave vdihujemo skozi nos (s pomočjo sprejev), za blaženje astmatskih težav pa jih vdihujemo skozi usta s posebnimi nastavki. V obliki tablet jemljemo tako imenovane levkotrienske modulatorje, ki ublažijo znake senenega nahoda in tudi astme. Določena zdravila, pri nas zelo razširjeni antihistaminiki, se uporabljajo le za blaženje senenega nahoda, ne pa tudi za zdravljenje astme. Razširjevalce bronhijev, bronhodilatatorje, ki odpirajo zožene dihalne poti, uporabljamo le pri težavah z astmo, in ne pri senenem nahodu!

Verjetnost
Verjetnost, da zbolite za alergijsko astmo, če imate že znano alergijo na cvetni prah (= seneni nahod!), je več kot 20-odstotna. Ne pozabimo tudi na družinsko pojavljanje alergije in astme.

Torej!
Če vas nadlegujeta astma in seneni nahod, se glede možnosti zdravljenja pogovorite s svojim izbranim osebnim zdravnikom. Prepoznana povezava med imunskim odgovorom telesa in reakcijo dihalnih poti nanj, nam močno olajšajo zdravljenje, spremljanje in vodenje bolezni. Če veste, kateri cvetni prah (in seveda, kdaj se pojavlja v največji koncentraciji)) vam povzroča težave, se mu lahko nekako tudi izognete in si posredno zmanjšate težave z alergijo in znaki astme.

Apčihhhhhhhhhhhhhhhh, na zdravje!
dr. svetuje
Seneni nahod in astma
Z dobrim nadzorom in zdravljenjem senenega nahoda in astme lahko pravočasno prepoznavamo poslabšanje bolezni in živimo polno, kakovostno življenje.

Zelo pomembno je, da se izogibamo (znanim) povzročiteljem senenega nahoda in astme, če jih poznamo. Če jih ne, se skupaj z osebnim zdravnikom odločimo za alergološko testiranje, ki opredeli vrsto alergena, povzročitelja preobčutljivosti oziroma alergije.

Redno uporabljajte predpisana zdravila, ki zmanjšujejo bolezenske znake senenega nahoda in astme (kortikosteroide, levkotrienske modulatorje, antihistaminike, bronhodilatatorje).