April 2011, 2.4.2011
Ginekologija:
Boleče menstruacije
Ko pride bolečina vsak mesec
Avtor: Marijana Vidmar Šimic, dr. med.
Bolečine ali slabo počutje med menstruacijo ali tik pred njo imenujemo dismenoreja. Pri nekaterih ženskah je to le neprijeten občutek, pri drugih pa gre za tako hudo bolečino, da onemogoča vsakodnevne dejavnosti.Vzrok bolečine je v krčenju maternice, ki je v času menstruacije močnejše, daljše in pogostejše kot v preostalem menstrualnem ciklu. Boleče menstruacije, ki se pojavljajo v adolescenci, z leti in rojstvi otrok navadno izginejo. Pri bolečih menstruacijah, ki so posledica nekega drugega ginekološkega obolenja, je treba zdraviti osnovno bolezen.

Menstruacija
Normalen menstruacijski ciklus je ciklična krvavitev, ki se pojavlja vsakih 21 do 35 dni in traja 2 do 7 dni. V povprečju traja menstruacijski ciklus 28 dni. Začne se prvi dan menstruacije in konča en dan pred začetkom naslednje. Med menstrualnim ciklom se sluznica v maternici, ki jo medicinsko imenujemo endometrij, zadebeli. Zadebeljena sluznica čaka na oplojeno jajčece, da se ugnezdi in se tako prične nosečnost. Če jajčece ni oplojeno in ne pride do nosečnosti, se endometrij odlušči in izloči skozi nožnico. To krvavitev imenujemo menstruacija.

Boleče menstruacije
Dismenoreja ali boleča menstruacija je menstruacija, ki jo spremljata bolečina in slabost. Dismenoreja je topa, stiskajoča ali krčevita bolečina v spodnjem delu trebuha. Običajno se pojavlja tik pred menstrualno krvavitvijo ali ob njej.

Vzroki
Poznamo primarno in sekundarno dismenorejo. Pri primarni ne najdemo organskega vzroka za bolečine, pri sekundarni pa so vzrok za bolečine ginekološko obolenje ali strukturne nepravilnosti v maternici ali zunaj nje.
Primarna dismenoreja prizadene do 60 % žensk. Ta se navadno začne dve ali tri leta po nastopu menstruacije, potem ko se ovulacija ustali. Največkrat ne najdemo nikakršnega bolezenskega vzroka za bolečino. Po 25. letu starosti se težave pogosto zmanjšajo in so po porodu redke. Med menstrualnim ciklom se maternica krči in tako pomaga izločiti endometrij. Krčenje mišic sprožajo prostaglandini. To so hormonom podobne substance, ki sodelujejo pri bolečini in vnetju. Višji nivo prostaglandinov je povezan z močnejšimi menstrualnimi krči. Strokovnjaki menijo, da močni krči maternice povzročijo stisnjenje žil maternice. Zaradi stisnjenih žil pride v tem predelu do pomanjkanja kisika v tkivu in posledično do bolečine.
Pri sekundarni dismenoreji se bolečine pojavijo zaradi ginekološke bolezni ali anatomskih nepravilnosti. Bolečina se lahko začne tudi več dni pred menstruacijo in traja ves čas menstruacije. Sekundarna dismenoreja je redkejša in prizadene do 25 % žensk z dismenorejo. Pogosteje se pojavi v odrasli dobi. Najpogostejši vzroki zanjo so: endometrioza (tkivo, ki se sicer nahaja znotraj maternice, se nastani zunaj maternice, najpogosteje na jajcevodih, jajčnikih ali drugje v medenici), adenomioza (tkivo, ki se nahaja v notranjosti maternice, prične vraščati v mišično plast maternice), pelvična vnetna bolezen (vnetje ženskih spolnih organov, običajno povzročeno s spolno prenosljivo bakterijo) ali zožitev materničnega vratu (pri nekaterih ženskah je odprtina materničnega vratu tako majhna, da vpliva na tok menstruacije, posledično pride do bolečega povečanja pritiska v maternici).

Simptomi
Glavni znak dismenoreje je bolečina v spodnjem delu trebuha, ki se lahko kaže kot krči ali kot topa in stalna bolečina. Lahko se pojavlja tudi kot bolečina, ki seva v spodnji del hrbta in stegna. Drugi znaki so še: glavobol, bleda in potna koža, zaprtje ali driska, slabost in bruhanje ter pogosto odvajanje vode.

Kdaj k zdravniku
Če imate menstruacijo šele nekaj let in imate menstrualne krče, najverjetneje ni vzrokov za skrb. Če pa menstrualni krči vplivajo na kvaliteto vašega življenja ali so se krči pričeli kasneje v življenju, obiščite svojega ginekologa ali osebnega zdravnika.

Zapleti
Zapleti so različni, odvisno od vzroka za menstrualne bolečine. Endometrioza, na primer, povzroča težave pri zanositvi, vnetne bolezni puščajo zarasline, če se zarastline pojavljajo na jajcevodih, prihaja do zunajmaternične nosečnosti.

Zdravljenje
Zdravi la
Blago primarno dismenorejo pogosto olajšajo tablete proti bolečinam. Zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (NSAID) so uspešna pri lajšanju bolečin menstrualnih krčev. Svetuje se ibuprofen, naproksen v običajnih dozah z začetkom jemanja dan pred menstruacijo ali vsaj takoj ob začetku krvavitev ali simptomov.
Kdaj se prične s terapijo, je ključno za učinek, saj se tako prepreči nastanek prostaglandinov in s tem težav.
Če je primarna dismenoreja huda, lahko simptome olajšamo tako, da s kontracepcijskimi tabletami preprečimo ovulacijo. Zdravljenje sekundarne dismenoreje je odvisno od vzroka.

Domača oskrba
Tradicionalno in včasih učinkovito zdravilo je počitek v postelji s termoforjem ali vroča kopel. Proti menstrualnim bolečinam lahko pomagajo aktivnosti, ki zmanjšajo stres, na primer masaža, joga, sproščanje. Pomaga lahko tudi gibanje, še posebej zmerno, saj poskrbi za povečan pretok krvi in boljše počutje. Priporoča se plavanje, sprehajanje ali kolesarjenje.
Kadilkam se svetuje prenehanje kajenja, saj kajenje zaradi slabše oskrbe tkiv s kisikom okrepi in podaljša menstrualne bolečine. Nekatere študije kažejo uspešno znižanje dismenoreje z dodatki vitamina E, tiamina in omega 3 maščobnimi kislinami.
dr. svetuje
Pogovorite se s svojim ginekologom ali osebnim zdravnikom, če imate naslednje težave:
  • boleče menstruacije, ki se začnejo kasneje v življenju;
  • nenavadna krvavitev ali izcedek iz nožnice;
  • bolečina, ki po protibolečinski terapiji ne popusti.