September 2009, 27.8.2009
Zdravniki svetujejo:
Bolezni, ki jih prenašajo klopi
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
V desetih letih smo že veliko slišali o navadnem klopu z znanstvenim imenom Ixodes ricinus, ki je razširjen predstavnik klopov tudi v Sloveniji.


Ljudem (in živalim), ki se veliko gibljejo na prostem, posebno v gozdu, je znan kot »neprijeten gost«. Razvojni krog poteka od jajčec in ličink do odrasle živali. Ličinke lezejo s tal na razne rastline, kjer čakajo na primerne žrtve. Imajo le tri pare nog s krempeljci na koncih.
S krempeljci se oprimejo kože gozdnih živali ali človeka in jim s posebnim sesalom pijejo kri. Ko se je dobro napijejo, odpadejo, se levijo in dobijo četrti par okončin. Pred spolno zrelostjo se še enkrat levijo in na gostitelju precej manjši samec oplodi samico. Oplojena samica leže jajčeca, približno 3000, ki si jih nalepi na glavo in hrbet, nato pa umre.

Zakaj so klopi nevarni?
Tudi klop je lahko okužen z bakterijami in virusi in tako med sesanjem človeške krvi, ko je pričvrščen na kožo, prenese viruse in bakterije v človeka. Takšna sta Borrelia burgdorferi, ki povzroča boreliozo (lyme disease), in virus, ki povzroča klopni meningoencefalitis.

Borelioza Lyme je infekcijska bolezen
Na srečo ne oboli vsak posameznik, ki ga je ugriznil klop. Zato ne postanite takoj, ob vsakem klopovem vbodu, panični! Pomembno pa je, da klopa čim prej pravilno odstranite ali obiščete zdravnika, če ga ne morete sami. Dlje časa ko je klop pričvrščen, večja je možnost za okužbo. Načelno se okužba z Borelijo burgdorferi zgodi šele 48 ur po pričvrstitvi klopa, ne takoj!
  • Med prvimi bolezenskimi znaki opazimo na koži rdeč izpuščaj, pravilno okrogle oblike, ki se iz dneva v dan širi (s tujko mu pravimo potujoča rdečina, erythema migrans, EM) in je lahko zelo velik. Na otip je lahko toplejši in občutljiv. Posebna značilnost sta temnejši rob in rdečkasta notranjost izpuščaja. Razvije se približno pri 80 odstotkih okuženih. Takoj obiščite osebnega zdravnika, ki vam bo predpisal petdnevno antibiotično, zelo učinkovito, zdravljenje!Nekateri so alergični na klopovo slino, tako da se lahko pojavi le rdečina na mestu vboda: to NI enako kot erythema migrans!
  • Znaki, podobni gripi, se pojavijo od tri dni do mesec dni po vbodu. Pokažejo se kot utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah, sklepih, zviša se telesna temperatura. Večina ljudi med tem že pozabi, da so imeli klopa.
  • Bolečine in otekline v sklepih, ki se »selijo« iz enega sklepa na drugega, se pokažejo šele nekaj tednov ali celo mesecev po vbodu. Najpogosteje so prizadeti kolenski sklepi.
  • Nevrološke težave, med katerimi je najpogostejše vnetje možganskih ovojnic (MENINGITIS). POZOR: to ni enako kot klopni meningoencefalitis, saj povzroča tega virus, mi pa govorimo zdaj o bakterijski okužbi! Veliko bolnikov razvije tudi enostransko paralizo obraznega živca, mravljinčenje in slabšo moč v okončinah in križu, s spremenjenim ritmom spanja, izgubo spomina in spremembami v razpoloženju in vedenju.
  • Redkeje se razvijejo težave s srcem, očmi, jetri in močno utrjenostjo.
Kdaj posumite na okužbo z Borelijo burgdorferi? Seveda takoj, ko opazite značilno kožno spremembo oz. začutite zdravstvene težave, obiščite osebnega zdravnika in mu jih zaupajte. Ne pozabite povedati, da ste imeli nedavno klopa in ga opozorite, da se veliko gibljete v naravi ali če morda živite nekje ob gozdu.
Dokaz okužbe z Borrelio burgdorferi je mogoč na več laboratorijskih, mikrobioloških načinov (dokaz protiteles proti bakteriji v krvi). Diagnozo BORELIOZA postavimo (pre)večkrat; kdaj tudi lažno pozitivno, zaradi izredne podobnosti in nespecifičnosti bolezenskih težav, ki lahko spremljajo tudi druga obolenja in stanja.

Zdravljenje
V prvih treh tednih po ugotovitvi bolezni so antibiotiki (v obliki tablet, slavni azytromicin, šest tablet, vsaka po 500 mg, pet dni) zelo učinkoviti, bolniki pa navadno popolnoma ozdravijo (z zdravljenjem preprečimo tudi vse preostale zdravstvene zaplete!). Zdravimo tudi nosečnice. Ob morebitnem napredovanju bolezni, je zdravljenje bolj ali manj vezano na infektologe in bolniki prejmejo zdravila intravenozno.
dr. svetuje
Boreliozo lahko preprečimo tako, da se čim manj izpostavljamo možnosti za vbod klopov. Po izletu v naravo si natančno preglejmo celotno telesno površino - kožo in tudi obleko. Takoj ko klopa opazimo, ga odstranimo iz telesa. Posebno opozorilo velja nosečnicam in doječim ženam. Tudi če ste že kdaj v življenju preboleli in uspešno pozdravili boreliozo, niste dosmrtno odporni nanjo in morate biti pozorni na klopov vbod tudi vnaprej.
Ob sprehodu v gozdu ali po travi bodite oblečeni v dolge hlače in dolge rokave, nekateri nosijo klobuk in rokavice. Psa imejte na vrvici. Nekateri repelenti z 10-20 % koncentracijo DEETa, so zelo učinkoviti in si jih nanesite po koži, preden greste v naravo.
Seveda pa poskušajte živeti zdravo in z naravo. Naj vas klop ne ustraši in ne prikrajša za prekrasne užitke polnih pljuč svežega zraka!