Oktober 2009, 30.9.2009
Naš gost:
Borut Veselko
Avtor: Maja Zajc
Je direktor Prešernovega gledališča v Kranju. Ker želja po igranju proti koncu študija medicine ni zamrla, se je odločil iti na sprejemne izpite na AGRFT.

Tam so ga sprejeli, dokončal študij medicine in se na koncu odločil za igralski poklic, v katerem neizmerno uživa. Zdaj ne čuti več želje po zdravniškem poklicu, sploh pa ne pri odnosu do zdravnikov, kakršen je v Sloveniji.

Kaj vam pomenita živeti zdravo in zdrava prehrana?
Ne ukvarjam se s tem, kaj pomeni živeti zdravo. Zdrav način življenja ni nekaj, čemur bi se hotel prilagajati. Mogoče me bo to zanimalo, ko bodo kakšni testi pataloški. Sam se ne trudim živeti zdravo v pomenu, da bi se moral truditi, da bi se gibal, da bi jedel zdravo. Prehrano omejujem glede na potrebe, v zdravi pravi meri. Vegetarijanstvo in druge skrajnosti so »bolne«. Jem, kar mi paše, in v tem pogledu imam srečo, da se hranim uravnoteženo, kar je zdravo. Na primer, debelost je težava. Prehranjevalne navade dobiš že v zibelki, z njimi rasteš in se bojuješ vse življenje. S tem narediš slabo uslugo otrokom, če ne vztrajaš pri gibanju, redu, protistresno naravnanem življenju, brez dnevnih šokov.

Kaj je za vas najpomembnejše pri izbiranju osebnega zdravnika?
Zaupanje. Čeprav sem zdravnik, moram priznati, da svojim kolegom zelo zaupam. Motijo me nezadovoljstvo, razne gonje in nezaupanje bolnikov do zdravnikov. To otežuje delo zdravnikom in to nezaupanje škoduje predvsem bolnikom. Izbrati moraš zdravnika, ki mu zaupaš, in moraš imeti »jajca«, da ga zamenjaš , če mu ne. Temelj odnosa med bolnikom in osebnim zdravnikom je zaupanje, potem vse drugo.

Že kar nekaj časa je minilo, odkar ste končali medicinsko fakulteto. Vam je žal, da niste zdravnik?
Ni mi žal, sploh glede na odnos teh zelo malo bolnih ljudi ali zdravih bolnikov sem izjemno vesel , da nisem v medicini, ker bi se počutil nekako zelo ranjenega, raztrganega in nezadovoljnega. Žalostno je pravzaprav to, da so najhvaležnejši tisti bolniki, ki jim ne moremo več pomagati. Smešno je, kar slišim od svojih kolegov, da pride bolnik k zdravniku in pričakuje zdravje, in ne zdravljenje. Zadnje pa je tisti del, kjer se mora vsak bolnik sam angažirati, ne le zdravnik. In vsakdo, ki pride k zdravniku, se od njega nekaj pričakuje. Vendar bolniki redko naredijo, kar se od njih pričakuje, da bodo za svoje zdravje. To se vidi pri blazno dolgih rehabilitacijah, pri uživanju antibiotikov, pri zlorabi vseh drugih zdravil. Preprosto ne upoštevajo, tukaj lahko govorim v tretji osebi, tistih navodil, ki so jih dobili od zdravnika, in hkrati kritizirajo nekoga drugega. Treba je najprej pomesti pred svojim pragom.

Kaj menite o novi gripi?
Pozitivno od te nove svinjske gripe je to, da bo vplivala na spet drugačno higieno. Živimo v razmeroma zelo čistem svetu in higiene velikokrat ni. Svet je toliko čist, da se ljudem ne zdi potrebno umivanje. Res. Poznam veliko ljudi, ki si ne umivajo rok ali pa si jih dvakrat na dan, zjutraj ali pa po tem, ko pridejo iz stranišča. Zdaj pa tale gripa z edinim zelo trdim navodilom, da je higiena rok tista, ki lahko marsikaj prepreči. Če bo nastala panika pred gripo, bodo seveda šole prazne, ljudje bodo počeli vse mogoče pred tem, kar je spet temeljno navodilo zdravnikov. Plinske maske bodo najbrž dajali nase. Zdravniki priporočajo higieno in umivanje rok. To bo le manjši vzporedni pojav, ki ga bodo upoštevali manj.

Kako premagujete prehlad, gripo?
Ko se počutim slabo, se uležem, vzamem knjigo in berem. Slabo počutje, kadar smo bolni, je način obrambe telesa, da ga ne bi izčrpavali z nečim drugim. Telo potrebuje za to, da bi premagovalo viruse, bakterije, energijo. Če mu jo jemljem tako, da si ne odpočijem, si prav nič ne pomagam.
Česa ne sme manjkati v vaši domači lekarni?
Zaradi preteklih poškodb imam hude težave z glavoboli, ki so v glavnem tenzijski. Doma ne sme manjkati protibolečinska terapija.

Bi za konec še kaj dodali?
Ne glede na to, da smo vpeti v določeno okolje, je vsakdo sam edini, ki lahko vpliva na svoje življenje. Vsako prenašanje odgovornosti za to, kar se ti dogaja, na okolje, ni smiselno in je le izgovor. Ti sam si edini, ki lahko spremeniš svoj svet.