Julij, Avgust 2010, 7.7.2010
Naš gost:
Boštjan Romih
Iz napak se učimo
Avtor: Maja Zajc
Zaupal nam je, da ne posveča veliko pozornosti svojemu zdravju, kot tudi ne negovanju glasu, saj pretirana skrb lahko celo škodi. Zelo rad se poda z družino v naravo in je zagovornik »zrakoterapije«.

Ste po duši radijski ali televizijski voditelj?
Marsikdo, ki je izkusil oba medija, je rekel, da mu je radio bolj zlezel pod kožo. Radio je res ena posebna stvar, začel sem na radiu, mogoče mi je zato bližje, a tudi na televiziji uživam.

Tri lastnosti dobrega voditelja?
Empatija z občinstvom. To pomeni delati za občinstvo, ne zase. Se vživeti v ljudi, v njihov način doživljanja. Druga lastnost je volja, želja po učenju. Voljan se učiti jezika, boljšega izražanja. Gledati na celoten svet s široko odprtimi očmi, da te čim manj stvari preseneti. Tretja lastnost je pristnost, stik s sabo. Tisti, ki so igrali nekoga drugega, so prej ali slej odpadli. Zanimivi smo, kadar si upamo pokazati svojo »unikatnost«.

Se vam je kdaj zgodilo, da ste kaj izrekli v eter, za kar vam je bilo kasneje žal. Kaj pa v življenju?
Najverjetneje, ja. Nasploh nisem človek, ki bi dajal izjave v stilu, da nič kaj takega nisem storil ali rekel. Naredil sem že veliko napak v življenju, izrekel neumnosti, ampak vse to vidim v smislu rasti. Če napako prepoznaš in veš, kako bi lahko naredil boljše, to potem pripomore k osebni rasti. V življenju me recimo tepe to, da se večkrat predolgo časa odločam, življenje pa gre mimo. Sem obotavljiv in tako je marsikatera priložnost izgubljena.

Kako »vzdržujete/negujete« svoj šarmantni glas?
Kot prvo ga ne smeš jemati kot šarmantni, in tudi ne kot preobčutljiv inštrument. Ne ukvarjam se z nego in vzdrževanjem glasu. Je nekaj, kar ti služi samo po sebi in je naravno. Skozi toliko let treninga v javnem nastopanju, ukvarjanjem z retoriko, radijsko in televizijsko šolo sem prišel do ugotovitve, da ima vsak zdrav človek zase popoln glas. Ko najdeš svoj najbolj naraven način govora, glasu ne obremenjuješ, z njim ne delaš nekaj, kar bi lahko imelo negativne posledice. Druga stvar pa je, da ga ne delaš brez potrebe preobčutljivega. Ne vem, kako bi živel, če bi se nenehno obremenjeval, ali sem v zakajenem prostoru, ali je pijača gazirana, ali je premrzla, pretopla itd. Če to malo odmisliš, ti glas bolje služi.

Delujete zelo resno in odgovorno. Ste zasebno bolj »nagajivi«?
Ja, sigurno sem. Otroka v sebi je vedno treba imeti. Dobro je, da se v življenju naučiš, kje je treba biti bolj resen in odgovoren, kje pa je dobro spustiti mulca v sebi na dan. Mislim, da smo lahko vsi oboje.
Doma sem tisti, ki poskrbi za smeh. Vsak mesec pa pridejo tudi položnice, tam ne moreš biti več otročji in nagajiv, moraš ravnati odgovorno in prinesti kaj domov, da jih boš lahko s čim plačal.

Vaš hobi je plezanje.
Ja, začetnik sem v prostem plezanju. Tečaj sem opravil lani jeseni. Plezanje je fino, ker oba z ženo to rada počneva. Vedno se to počne v paru. Predvsem je veliko narave, krasnih pogledov, veliko svežega zraka. Je zelo tipičen šport, veliko treniraš glavo, koncentracijo. Naučiti se moraš dobro prenašati svojo težo, je zelo dobra vadba telesne koordinacije. To je šport, pri katerem je prisotno nekaj adrenalina in strahu. Res mi je zelo zlezel pod kožo. Zdi se mi lep način preživljanja prostega časa.

Se držite opozoril, da se je potrebno izogibati močnemu soncu med 10. in 16. uro? Se zaščitite pred sončnimi žarki?
Ja, seveda se zaščitim, saj sem bolj blede polti in se soncu ne nastavljam za vsako ceno. Zaščitne kreme so nujne poleti. Žena ima istrske korenine, zato ji skorajda ni treba uporabljati zaščitnih krem. Po njej je tudi hčerka Rosa, medtem ko je sin Dan bolj po meni in ga je potrebno mazati in skrivati pred soncem.
Ne držim pa se teh ur, bolj se zanašam na občutek, ali mi sonce ustreza ali ne. Po drugi strani pa vedno poslušam komentarje, naj grem malo na sonce, ker sem tako bled, toliko o škodljivosti (smeh).

Ali z družino radi zahajate v naravo?
Zelo radi. Ni boljšega, kot je veliko svežega zraka in narave. Na koncu dneva sem presrečen, če vidim, da so otroci cel dan bosi tekali po travi. Zvečer pridejo umazani in jih samo umiješ. To se mi zdi prekrasno. Sem pristaš zadrževanja v naravi. Prepričan sem, da je potrebno preživeti čim več časa na svežem zraku, da je nujno treba zračiti prostore. Velikokrat mi je zelo dobro delo, da sem šel ven, se nadihal svežega zraka Takoj sem se boljše počutil. Temu pravim »zrakoterapija«, ki jo vsem priporočam.

Pa pomislite na zaščito pred nevarnimi klopi?
Žal premalokrat. Se pa čedalje bolj bojim teh klopov, saj je odstotek okuženosti visok. Gotovo bo treba o tem malo več razmišljati, če se bomo poleti gibali po gozdovih.

Koliko pozornosti posvečate zdravju?
Že prej sem omenil, da če preveč pozornosti posvetiš negovanju glasu, potem ga narediš preobčutljivega. Se mi zdi, da je podobno s splošnim zdravjem človeka. Če se ujameš v nek ritem, kjer se zdi vsak simptom alarmanten in se pustiš prepričati farmacevtom, da potrebuješ goro zdravil, pripomočkov, šumečih tablet, potem lahko padeš v začaran krog, kjer pretirano skrbiš za svoje zdravje. To zna biti kontraproduktivno. S tem postaneš preobčutljiv in zaradi prevelike uporabe zdravil in dodatkov lahko še manj zdrav.

Pred kratkim ste se odločili za celotni specialistični pregled pri PZA.
Res je. Vsake toliko je dobro povprašati za nasvet kakega dobrega zdravnika. Imel sem hud ritem vstajanja, ob štirih ali petih zjutraj. Ta primanjkljaj spanca se mi je poznal na zdravju. Pojavljati so se začeli neprijetni simptomi preutrujenosti. Zdravnik pa mi je predpisal zelo preprosto zdravilo. Spanec. In tega sem bil zelo vesel.

Kakšen je vaš nasvet za zdravo življenje?
Verjetno smo bolj zdravi, kot si mislimo. Ko vidite oglase za prehranska dopolnila, pripomočke za samozdravljenje in podobno, pojdite čim hitreje mimo, da vas ne prepričajo, da to zares potrebujete in da ste brez tega bolni. In priporočam »zrakoterapijo« (smeh).