April 2011, 2.4.2011
Zdravniki svetujejo:
Celiakija
Kronična bolezen
Avtor: Maja Kolšek Šušteršič, dr. med.
Celiakija ali glutenska enteropatija je kronična bolezen, ki je posledica nenormalnega imunskega odziva na antigene iz glutena pri osebah z genetsko pogojenim nagnjenjem.
Pogosto jo obravnavamo kot bolezen otroške dobe, kar je napačno, saj se lahko pojavi v vsakem življenjskem obdobju. Značilno prizadene zgornji del tankega črevesa, vendar pa jo moramo obravnavati kot sistemsko bolezen z različnimi zunajčrevesnimi pojavi, zapleti in pridruženimi boleznimi.
Je pogosta bolezen, saj je pojavnost tipične oblike 1 na 2.500 rojstev, atipične pa kar 1 na 150. V Sloveniji znaša pogostost 1 na 550 živorojenih otrok. Večja obolevnost je v deželah, kjer ljudje uživajo veliko žitaric, v 70 % so prizadete ženske. Pomembno vlogo pri nastanku imajo tudi dedni faktorji. Pri 10–15 % sorojencev, staršev ali otrok bolnikov, se lahko dokažejo enake spremembe sluznice tankega črevesa. Vzrok za nastanek bolezni je beljakovina gluten, ki jo vsebujejo pšenica, rž, ječmen in oves. Bolezen se največkrat pojavi do drugega leta starosti, običajno nekaj tednov do nekaj mesecev po tem, ko otrok začne uživati žitarice, lahko pa se pojavi tudi kasneje v življenju.
Celiakija je pri nekaterih osebah prikrita, saj se ne kaže s tipičnimi znaki in ljudje težave sprejmejo kot del svojega življenja. Tipična oblika pa se kaže s težavami s strani prebavil. Pri dojenčkih se bolezen začne s hudimi prebavnimi motnjami, pri otrocih je pogost zastoj v rasti, v glavnem se kaže s simptomi, kot so bolečine v trebuhu, napenjanje, otekanje in predvsem driska, ki je posledica zmanjšane absorpcije maščob. Blato zaudarja, je svetlo in penasto, v straniščni školjki plava na vodi. Pogosto bolezen spremlja izguba teka, utrujenost in hujšanje. Pri odraslih je črevesna simptomatika pogosto izražena le minimalno in so v ospredju zunajčrevesni simptomi. Na celiakijo moramo pomisliti, kadar ima bolnik nespecifične težave, hkrati pa katero od naslednjih bolezni oziroma stanj: herpetiformni dermatitis (nekateri mu pravijo kar kožna manifestacija celiakije, saj sta pogosto povezana), slabokrvnost, afte v ustih, sladkorno bolezen, osteoporozo, vnetja ščitnice, avtoimune bolezni ledvic, astmo, alergije na sestavine hrane, laktozno intoleranco, vnetja sklepov, shizofrenijo, pri ženski neplodnost ali pogosti spontani splavi, pri moškem pa težave s potenco.

Ob sumu na celiakijo izvedemo naslednje diagnostične postopke:
  • Določitev antigliadinskih (AGA) in antiendomizijskih protiteles (EMA) ter protiteles proti tkivni transglutaminazi (t-T4 protitelesa) v serumu, ki veljajo za presejalne teste. Na tržišču je možno dobiti celo hitre teste, ki se jih naredi iz polne krvi, vendar je po tem potrebno obiskati zdravnika za nadaljnje diagnostične preiskave ki bolezen potrdijo.
  • Določanje proteina pankreasa (PAP) in proteina kalcinacij pankreasa (PSP).
  • Genetske preiskave.
  • D-ksilozni in laktozni test, s katerima testiramo absorpcijsko sposobnost sluznice tankega črevesa.
  • Zlati standard je biopsija sluznice tankega črevesa s histološkim ter biokemičnim pregledom.

Edina znana metoda zdravljenja je brezglutenska dieta. Bolnik mora opustiti uživanje krušnih jedi, testenin in drugih jedi iz pšenične, ržene in ječmenove moke, ki jih nadomesti z živili iz krompirja, koruze in riža. V akutni fazi je pogosto potrebno izključiti tudi živila z laktozo, včasih tudi s saharozo (sadje). Večinoma se izboljšanje pokaže že v 48 urah, končni učinek pa se pojavi čez nekaj tednov.

Bolniki, ki se ne držijo diete, v 10–15 % pogosteje zbolijo za rakom tankega črevesa (najpogosteje intestinalni limfom, lahko tudi žlezni karcinom in posebna oblika karcinoma požiralnika), celiakija lahko tudi sicer po več letih preide v limfom, zato je dieta izjemnega pomena. Dobro je, da se bolnik vključi v Slovensko društvo za celiakijo, saj tam dobi vse pomembne informacije. Na voljo so strokovna predavanja in publikacije o bolezni, praktični nasveti za življenje z boleznijo – kuharski recepti, tečaji peke, organizirajo tabore ter rehabilitacijo otrok, mladostnikov in odraslih ter nudijo podporo in odgovore na vsa vprašanja.

Več o bolezni na spletni strani: http://drustvo-celiakija.si/