Junij 2011, 1.6.2011
Dermatologija:
Dan boja proti melanomu
Projekt za zgodnje odkrivanje melanoma
Avtor: asist. Lilijana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerolog
Tudi letos, že četrto leto zapored, sta Združenje slovenskih dermatovenerologov in dermokozmetična znamka La Roche-Posay sodelovala v vseevropskem projektu Euromelanoma day.
Glavni cilj projekta je osveščanje o pomembnosti zgodnjega odkrivanja melanoma. Slovenski Dan boja proti melanomu je potekal 14. maja. Slogan letošnjega projekta je bil: »Poznate svoja znamenja? Vaša koža je vaša prihodnost.«Preventivna pobuda za zgodnje odkrivanje melanoma Euromelanoma day se je začela v Belgiji leta 1999 in se je v dvanajstih letih razširila v 29 držav Evrope. Projekt sedaj pod vodstvom Evropske akademije za dermatologijo in venerologijo (EADV) vodi evropska mreža dermatologov, ki en dan v letu opravljajo brezplačne preventivne preglede.
Pri letošnjem projektu Dan boja proti melanomu nas je sodelovalo 32 dermatovenerologov v 16 dermatoveneroloških ustanovah v sedmih slovenskih krajih. Brezplačno smo pregledali približno 350 ljudi. Projektu se je priključila tudi dermatološka ambulanta Klinike Pacient. Prijava na preglede je letos potekala izključno preko spleta. Zanimanje za brezplačne preglede je bilo izjemno. V dveh urah po odprtju možnosti za prijave so bila prosta mesta skoraj povsem zapolnjena.
Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki ima veliko sposobnost zasevanja v druga tkiva in organe. Lahko doleti vsakega od nas. Povečano tveganje za melanom imajo ljudje z melanomom v preteklosti ali v ožji družini, ljudje z več kot 100 materinimi znamenji (melanocitnimi nevusi), tisti, ki so se v otroštvu intenzivno izpostavljali soncu in so imeli sončne opekline z mehurji, svetlopolti, rdečelasi ali svetlolasi. Povečano tveganje za nastanek melanoma je povezano tudi z boljšim ekonomskim standardom in uporabo solarijev, še posebej v mladosti. Melanom najverjetneje nastane zaradi medsebojnega delovanja dednih dejavnikov, na katere ne moremo vplivati, in izpostavljanja soncu, ki pa ga lahko nadzorujemo. Njegova pojavnost pri belcih narašča najhitreje med vsemi vrstami raka pri človeku. Pričakujemo, da bo naraščala vsaj še nekaj desetletij. Tudi v Sloveniji se število bolnikov, pri katerih odkrijemo melanom, vsako leto strmo povečuje. V zadnjih letih odkrijemo in zdravimo že blizu 500 novih bolnikov z invazivnim melanomom na leto. To hitro rast števila bolnikov z najnevarnejšo vrsto kožnega raka si želimo zajeziti, hkrati pa ga prepoznati čim bolj zgodaj. Tanki melanomi, to so tisti, ki niso debelejši od milimetra, so skoraj vsi ozdravljivi. Zdravljenje napredovalih melanomov pa je zaenkrat večinoma neuspešno.
V približno 30 % primerov se ta nevarni kožni rak razvije v že obstoječem materinem znamenju, v približno 70 % pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli na koži. Najboljša metoda za zgodnje odkrivanje melanoma je ABCDE pravilo, ki nas opozarja, na katera znamenja moramo biti pozorni. Melanom je običajno nesimetičnih oblik (A = asimetry, nesimetrija), ima nepravilne, neravne robove (B = border, rob), sestavljen je iz več barv, npr. rjave, črne, rdeče, modrikaste, bele (C = color, barva), njegov premer je večji kot 6 mm (D = diameter, premer) ter se spreminja, povečuje (E = evolution, napredovanje). Redno samopregledovanje svoje kože in znamenj na njej, vsaj štirikrat na leto, je nujno za zgodnje odkritje in uspešno zdravljenje melanoma. Če opazimo sumljivo znamenje, ga moramo čim prej pokazati osebnemu zdravniku ali dermatologu.
Še pomembnejše od zgodnjega odkrivanja je preprečevanje nastanka melanoma. Imeti moramo pravilen odnos do dejavnikov tveganja, med katerimi je najpomembnejši izpostavljenost ultravijoličnim žarkom. Dermatologi še vedno opažamo zelo nizko stopnjo ozaveščenosti o posledicah prekomernega izpostavljanja soncu. V najbolj vročem delu dneva, med 11. in 16. uro, se izogibajmo izpostavljanju soncu. Zaščitimo se z oblačili, pokrivali in sončnimi očali. Kadar se fizično ne moremo zaščititi pred soncem, izberimo kakovostne pripravke za zaščito pred soncem ter jih redno in pravilno nanašajmo na kožo.

Glavna sporočila projekta Dan bo ja proti melanomu so:
  • Bodite pozorni na znamenja na svoji koži.
  • Pravočasna preventiva povečuje možnost preživetja.
  • Sonce je naš prijatelj in naš sovražnik. Sonce daje življenje, njegovi vplivi pa so lahko tudi zelo nevarni.