Maj 2010, 5.5.2010
Tema meseca:
Deček ali deklica?
Lahko sami določimo spol otroka?
Avtor: Darja Vidmar, dr. med.
O nosečnosti in razvoju otrok je mogoče najti veliko literature z informacijami in navodili od spočetja do adolescence in naprej. Ali pa veste za bolj ali manj verjetne razlage, kako vplivati na otrokov spol pri naravnem spočetju?

Različni načini
Glede na številne forume na medmrežju je to zelo popularna tema med bodočimi mamami. Mogoče je najti kitajske načine za določanje spola s tabelo glede na materino starost ob zanositvi in meseca zanositve, pa do vraž, kot so, da je treba fanta delati v škornjih in s slamnikom na glavi. Nekoliko bolj znanstveno se je teha lotil biolog Shettlers, ki je tudi začetnik prvih poskusov umetne oploditve. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je prvič izšla njegova knjiga in doživela številne ponatise, prodali pa so je več kot milijon in pol.

Določanje spola po Shettlersovi metodi
O otrokovem spolu odloča moški. Če jajčno celico oplodi Y-kromosom, se spočne deček, če X-kromosom pa deklica. Moški Y-kromosomi so hitri in kratkoživi in ne preživijo več kot 24 ur, ženski X-kromosomi pa počasnejši in dolgoživi. V ejakulatu oziroma semenu je več Y- kot X-kromosomov, vendar so zadnji odpornejši v kislem izločku nožnice. Ko se bliža dan ovulacije, postaja izloček bolj alkalen, kar povečuje možnost oploditve z Y-kromosomom. Iz tega je mogoče sklepati, da lahko na otrokov spol vplivamo, če poznamo natančen čas ovulacije.

Deček
Če si želi imeti par dečka, naj občuje le strogo na dan ovulacije, prej pa je priporočljiva nekajdnevna vzdržnost. Zaželeno je, da doživi ženska orgazem pred moški, saj je takrat nožnica bolj alkalna in »manj škodljiva« za Y-kromosom. Izbiranje spolnega akta, ki dovoljuje globoko penetracijo, omogoči, da se semenčece izlije blizu materničnega vratu. Tako imajo Y-kromosomi kratko pot do maternice in so krajši čas izpostavljeni kislejšemu okolju nožnice. Višja temperatura zmanjšuje količino Y-kromosoma, ki določi dečka, zato je priporočljivo, da nosi moški široko spodnje perilo.

Deklica
Ravno nasprotno je za deklico. Par, ki si želi deklico, naj nima spolnih odnosov dva dni pred ovulacijo in naj se izogiba orgazmu pri ženski. Spolni akt naj omogoči plitvo penetracijo, kar bo omogočilo preživetje čim več X-kromosomov, ki so bolj odporni na kislo okolje. Moški naj nosi tesno oprijeto spodnje perilo.

Nasprotniki
Našli so se tudi nasprotniki te metode. Ti trdijo, da čas spolnega odnosa v odnosu z ovulacijo nikakor ne vpliva na otrokov spol. Avtor Wilcox je v New England Journalu of Medicine objavil raziskavo, ki je ovrgla Shettlesovo metodo.
Uspešnost metode po Shettlesu lahko preverite sami. Na številnih forumih pričakovano nekatere mame trdijo, da držijo, druge da ne. Ugotovila sem tudi, da se večina bodočih mamic ukvarja s spolom predvsem pred zanositvijo, ko pa ziblje svoj mali zaklad, spol ni več pomemben. Saj veste, kako pravijo, da je le zdrav.