Maj 2010, 5.5.2010
Vaše vprašanje:
Spoštovani, nekaj mesecev opažam izboklino na desni strani v dimljah. Težav nimam, razen tiščanja pri daljši hoji in teku. Moj zdravnik pravi, da imam kilo, in me je napotil h kirurgu.
Zanima me, ali je operacija edini način zdravljenja in koliko časa traja okrevanje po njej. Imam veliko obveznosti v službi in se ukvarjam s športom (kolesarim, tečem).

ODGOVARJA
Valentin Sojar, dr. med.,
specialist abdominalni kirurg
Dimeljska kila ni nevarna bolezen, lahko povzroča neprijetnosti in zaradi zapletov tudi hude težave, njeno zdravljenje pa je operacija.
Kila je nenaravna odprtina trebušne stene. Najpogosteje nastane v predelu dimelj, pogosteje pri moških. Skozi odprtino trebušne stene se najprej izboči potrebušnica in pozneje še črevo ali maščobno tkivo. Kilna odprtina je na začetku majhna, sčasoma se poveča. Operacija ni nujen poseg. Hujši je zaplet kile, če se skozi odprtino črevo uklešči, takrat je operacija nujna. Le redko se zanjo ne odločimo pri ljudeh, ki imajo drugo hudo bolezen.
Če kirurg ob pregledu ugotovi, da gre za kilo, se odloči za vrsto operacijskega posega. Operacijo je lahko klasična, zaprtje odprtine v trebušni steni s šivanjem, drugi način pa je, da na odprtino namestimo posebno mrežico za oporo. Ta poseg je preprost, bolnik ima manj bolečin in hitreje okreva. Bolnik prejme anestezijo navadno v predel hrbtenjače, lahko uporabimo tudi lokalno anestezijo. Mrežica ostane v telesu vse življenje. Pri otrocih in mladih mrežice navadno ne uporabljamo. Večina bolnikov lahko zapusti bolnišnico drugi dan po operaciji. V nekaterih bolnišnicah in zasebnih kirurških centrih opravijo operacijo kile po načelu enodnevne bolnišnice, bolnik je operiran in odpuščen isti dan. Večina bolnikov se lahko vrne na delo po dveh do treh tednih, bolečine pa lahko trajajo dlje časa. Kile se lahko ponovijo. Po operacijah z mrežico je precej manjša možnost ponovitve, se pa to zgodi, če bolnik zgodaj po operaciji zakašlja ali naredi nenaden, nenadzorovan gib.
Čakalna doba za operacijo kile v Sloveniji je nekaj mesecev, razen v obeh kliničnih centrih, kjer je čakalna doba daljša.