Februar 2010, 3.2.2010
Nekateri kolegi nanizanko Zdravnikova vest (House MD oziroma dr. House) gledajo radi, drugi ne. V tem pravzaprav ni nič presenetljivega; ljudje smo različni in nam niso všeč enake reči.

Tisti, ki omenjeno nanizanko radi pogledamo, počnemo to sproščeno, za razvedrilo. Navadno je ne marajo tisti zdravniki, ki so preveč obremenjeni s tem, da »medicina«, predstavljena v njej, ni prava medicina.
Že študent petega ali šestega letnika medicine pri nas ima dovolj znanja, da najde vse napake, zagrešene v nanizanki, pozna pa tudi večino ali vse od tistih izjemnih in silno redkih primerov. Že klinični primeri so bolj ali manj privlečeni za lase, kar seveda ne preseneča, saj so jih ustvarili pisci besedila, kot tudi like v nanizanki. Dejanja zdravnikov v njej prav tako strokovno pogosto nimajo nobenega pomena ali so neustrezna.
Zanimivo je, da je lahko pogovor med zdravniki o liku dr. Housa in njegovih dejanjih prav pester; vsakdo najde zelo veliko napak že v zgodbi, pa tudi v njegovem strokovnem ravnanju jih ne manjka. Še bolj zanimivo je, da se vsi, ki nimajo medicinske izobrazbe, večinoma v celoti zavedajo, da je nanizanka namenjena sprostitvi in da njena medicinska vsebina nima posebnega praktičnega pomena.
Velik del priljubljenosti gre brez dvoma pripisati genialnosti glavnega igralca (Hugh Laurie, ki se ga mnogi dobro spomnimo tudi iz huronsko zabavnih serij Črni gad), a to je že druga zgodba.
Ljudje so na splošno dovolj razgledani in ozaveščeni, da se zavedajo, da nanizanka, ki je rdeča nit tokratne številke dr., ni dokumentarec in reklama za sodobno medicino, temveč le dobra večerna zabava in sprostitev.
Kljub zapisanemu je treba resnici na ljubo povedati, da medicina vsaj v grobem stvari res počne podobno, kot so predstavljene v nanizanki. Reševanja zapletenejših kliničnih primerov se lotevamo stopenjsko, najprej z izključitvijo nevarnih možnosti, nato preverjanjem pogostih možnosti, šele nato pridejo na vrsto tiste možnosti, ki so redke.
V praksi to najprej pomeni klinični pregled, nato ustrezne diagnostične in morebiti specialistične preiskave ter glede na izvide ustrezno zdravljenje.

Vse to se lahko začne že na obisku na domu, tako da v nekaterih primerih članstvo v PZA res pomeni: dr. House pri vas doma.