Julij, Avgust 2010, 7.7.2010
Novičke:
Druženje za zdravje
Bili smo v Šmarjeških Toplicah
Avtor: Maja Zajc
Prva zdravstvena asistenca je 19. junija 2010 organizirala že tretje Druženje za zdravje, tokrat v sodelovanju s Termami Šmarješke Toplice.

Obiskovalcem smo ponudili pester program športnih aktivnosti in posvete pri zdravnikih. Kljub slabši vremenski napovedi se je vabilu odzvalo precejšnje število ljudi in zdravniki so imeli polne roke dela.

Zbrali smo se v Tivoliju
V soboto zjutraj smo se dobili v Tivoliju, kjer so nas čakali avtobusi. Med potjo smo obiskovalcem predstavili program Druženja za zdravje in jim za dobro počutje podelili stekleničko Donata. V dobri uri smo prispeli v Šmarješke Toplice.
Nordijska hoja, pohod, mini golf, kopanje ali vožnja z vlakcem
V Šmarjeških Toplicah so nas sprejeli s šmarješko pogačo in dolenjskim cvičkom, potem pa so nas, glede na izbrano aktivnost, razporedili v skupine. Izbirali smo med nordijsko hojo, pohodom, kopanjem v bazenih, mini golfom, balinanjem in tenisom. Večina se je odločila za nordijsko hojo, saj je ta pravi užitek v neokrnjeni naravi in okolici Šmarjeških Toplic. Tu so tudi razvili prvi center nordijske hoje v Sloveniji z devetimi označenimi in urejenimi potmi po bližnji okolici.
Pohod po parku pa je bil za nekatere prava učna ura. »Bila sem na pohodu z gospo Anico in zelo sem bila zadovoljna z vodenjem in predavanjem po parku. Marsikaj novega o drevesih sem izvedela,« je dejala gospa Ana Nuša.
Tisti, ki jih športne aktivnosti niso kaj dosti zanimale, so se namakali v bazenih, med katerimi je posebno znan leseni bazen, ki se nahaja tik nad vrelcem termalne vode. Bazen je bil zgrajen proti koncu 18. stoletja in zaradi pretočnosti ohranja svojo temperaturo vode (32 stopinj) in vsebnost zdravilnih sestavin.
Zdravniški posveti in meritve
Poleg športnih aktivnosti smo imeli možnost posveta pri zdravnikih specialistih iz Šmarjeških Toplic in Prve zdravstvene asistence.
Kardiolog prim. Janez Tasić, dr. med, je odgovarjal na vprašanja, povezana s srčno-žilnimi boleznimi. Gospod Čiro nam je po posvetu pri njem povedal: »Prvič sem na takšni prireditvi in mi je zelo všeč. V Šmarješke Toplice sem šel na izlet in na posvet predvsem s kardiologom. Moram pa povedati, da imam z zdravniki zelo dobre izkušnje, saj so mi enkrat že rešili življenje. Stokrat hvala slovenskim zdravnikom, ki so enkratni. Njihovo delo bi morali ljudje bolj spoštovati.«
Specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine Maja Kozlevčar, dr. med, je svetovala o rehabilitaciji in preventivi ter nas spomnila na to, da je merjenje kostne gostote pomembna preventiva pred osteoporozo.
Gospa Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano, nam je dala koristne nasvete o zdravem prehranjevanju, ki nas varuje pred nekaterimi boleznimi.
Hišna zdravnica Prve zdravstvene asistence Katarina Plausteiner, dr. med., spec. družinske medicine, nam je odgovarjala na vprašanja iz splošne medicine. Ekipa zdravstvenih tehnikov pa je ves čas opravljala meritve EKG-ja, krvnega sladkorja in krvnega pritiska.
Piknik in nagradno žrebanje
Ko smo se vrnili iz potepanja, smo se okrepčali z jedačo in pijačo. Kuharji so nam ponudili telečjo obaro z ajdovimi žganci in dolenjsko mineštro. Kljub temu, da nas je sredi piknika zmotil dež, smo veselo kramljali in se zabavali ob živi glasbi.
Gospe Ivana in Anica nista skrivali navdušenja: »Tovrstne prireditve bi morali organizirati večkrat na leto, saj so super,« je dejala gospa Ivana. Podobnega mnenja je bila tudi gospa Anica, ki je po posvetu z zdravnikom opravila tudi vse meritve, ni pa se udeležila aktivnosti, saj težko hodi. »To je enkratna ideja. Čestitam, in hvala, da ste nam ponudili to možnost,« je dodala.
Vmes se je v nagradnem bobnu nabralo kar nekaj kuponov, saj so bile nagrade res privlačne. Ponovno so jih prispevali PZA, Pacient, Šmarješke Toplice in Unilever.
Odhod proti Ljubljani
Ob 16.30 smo zapustili oazo zelenja in bazenov v Šmarjeških Toplicah in se odpeljali proti Ljubljani. Za nami je še eno pestro in zdravo druženje. Izvedeli smo marsikaj novega, naredili zase nekaj koristnega, za dobro voljo pa je poskrbela tudi živa glasba in nagradno žrebanje. Končali smo z obljubo, da se bomo čim prej ponovno »družili za zdravje«.