Junij 2011, 1.6.2011
PZA in Pacient v Mostecu:
Druženje za zdravje
Utrinki z letošnjega Druženja za zdravje
Avtor: Tony Carter
Tudi vreme se je, kljub slabim obetom, odločilo sodelovati z nami. Podjetji Prva zdravstvena asistenca in Pacient sta letos že tretjič v gozdni hlad Mosteca pripeljali dogodek, ki je poskrbel za zabave in zdravja polno popoldne.
Paša za oči je bil že sprevod desetih Pacientovih rumenih reševalnih vozil skozi mesto na poti do Mosteca, kjer smo v njih (vozilih) pripravili posvetovalne ambulante, v katerih so lahko obiskovalci pridobili brezplačne, strokovne in zanesljive nasvete, kako poskrbeti za zdravje in ohraniti telo in duha v najboljši možni kondiciji. Seveda ni šlo brez številnih drugih sodelujočih, svetoval nam je tudi farmacevt, z nami so bili nacionalni programi SVIT, ZORA in DORA ter Slovenija Transplant, tudi Rdeči križ Slovenije in še mnogi, ki so, vsak po svoje, svetovali in pomagali pri ohranjanju zdravja.
Letos smo še posebno velik poudarek dali družinam in najmlajšim, zato smo pripravili nekaj delavnic, otroci so spoznavali delo interventov, v posebnem kotičku so bile tako na kupu vse tri interventne enote, v Pacientovem rešilcu sta Špela in Zvonko pokazala, kako se oskrbi ponesrečenca, in na nosilih naložila en kup otrok v samo reševalno vozilo, zraven njiju je policist iz policijske postaje Šiška razkazal opremo, še najbolj zanimiva je bila policijska zaščitna uniforma in laserski merilnik hitrosti, odrasli pa so lahko z alkotestom preverili stopnjo alkohola v izdihanem zraku, to pot je šlo seveda brez globe. Štirje postavni gasilci poklicne Gasilske brigade Ljubljane pa so prijazno razložili, da kup opreme, ki so jo pripeljali s sabo, služi različnim namenom, ne samo, da gasijo ogenj, tu in tam z drevesa snamejo tudi kakšno muco, ki sama ne zna primjavkati več na trdna tla ...

Zdravja je bilo na pretek ...

... to je dokazal tudi naš gost, podžupan MOL Jani Möderndorfer, njegove izvide meritve krvnega sladkorja in EKG je pregledal kardiolog in ga pohvalil, da primerno skrbi za ohranjanje zdravja. Pohvalili pa so ga tudi obiskovalci, saj se je pridno postavil v vrsto in počakal, saj mu niti na pamet ni prišlo, da bi se vrinil »mimo vrste«.
Še nekaj številk: v dobrih treh urah nas je po ocenah obiskalo skoraj 2.000 ljudi, v 9 ambulantah so specialisti opravili vsak preko 50 posvetov, izmerili smo okoli 250 meritev krvnega tlaka, krvnega sladkorja in meritev EKG ter v nagradnih igrah nagradili preko 50 ljudi. Nekaj utrinkov še v fotoreportaži, v pričakovanju naslednjega skupnega dogodka in druženja pa si zaželimo le eno: postanite in ostanite zdravi!