September 2010, 8.9.2010
Zdravniki svetujejo:
Gobe
Zastrupitve z gobami
Avtor: Maja Miklič, dr. med., spec. družinske medicine
Pri nas poznamo okoli 2.900 vrst gob, od katerih je strupenih okrog 200, smrtno strupenih pa 30. Nekatere med njimi so pogojno užitne. To pomeni, da jih moramo pred uporabo pripraviti na poseben način.


Ker vsrkajo vase snovi iz okolice, jih ne nabiramo blizu cest in v okolju, ki je onesnaženo s težkimi kovinami, herbicidi in pesticidi.
Posamezna goba lahko vsebuje tudi po več strupov. Vseh še nismo spoznali in raziskali. Skupek simptomov, ki jih zastrupitev povzroči, imenujemo sindrom. Pri zastrupitvah z gobami poznamo amatoksinski, orelaninski, muskarinski, ibotenski, koprinski, giromitrinski, hemolitični, psilocibinski in gastrointestinalni sindrom.

Za enostavno ločevanje je pomembno, ali so se težave pojavile kmalu po zaužitju ali po daljšem časovnem obdobju. Kasneje kot nastopijo težave, večja je možnost resnejše zastrupitve, ki lahko vodi tudi v odpoved organov in smrt. Na resnost zastrupitve vplivajo tudi količina zaužitih gob, način priprave in individualni odziv na toksine. Ogroženo skupino predstavljajo predvsem nosečnice, otroci in starejši ljudje. Pogosto pa za prebavne težave ni kriv sam strup, temveč preobilen obrok, neustrezna priprava, zaužitje surovih, postanih ali pokvarjenih gob, predhodne bolezni prebavil in alergije na gobe. Pri nekaterih gobah lahko sočasno zaužitje že majhnih količin alkohola (npr. 1dcl vina) povzroči prebavne težave (npr. prava tintnica).

Najpogosteje se zastrupitev z gobami pokaže zgolj s prebavnimi motnjami (drisko, bruhanjem in krči), ki se spontano umirijo v nekaj dneh. Pri zaužitju panterjeve ali rdeče mušnice nastopi opitost, zmedenost in halucinacije. V primeru zastrupitve z amatoksinom, ki je ena najnevarnejših zastrupitev, pa težave nastopijo v treh fazah. Ta strup vsebujejo zelene, pomladanske in koničaste mušnice ter tudi nekatere druge gobe (nekateri dežnički, kučmice in luskinčki).

V prvi fazi (6 do 24 ur po jedi) se pojavijo krči, slabost, bruhanje, driska, znojenje in huda žeja. Težave nato popustijo, zato bolnik misli, da je že zdrav. To je latentna faza, ki traja dan ali dva. Laboratorijsko so že lahko vidni znaki okvare jeter. Poln učinek strupa se izrazi šele v tretji fazi, to je tretji do šesti dan po zaužitju, z bolečinami pod desnim rebrnim lokom, zlatenico, krvavitvami, prizadetostjo živčevja, odpovedjo jeter in ledvic, pogosto se konča tudi s smrtjo. Protistrup je silibinin, ki, če je dan pravočasno (v prvih 48 urah), lahko reši življenje. Smrtna količina strupene gobe je že 20 do 40 gramov, kar ustreza enemu trosnjaku oz. klobuku brez beta.

Pri večini, predvsem blažjih oblikah zastrupitve, zadostuje zagotavljanje zadostne hidracije in vzdrževanje elektrolitskega ravnovesja. Pri težkih oblikah pa pridejo poleg simptomatske terapije v poštev protistrupi, hemodializa in presaditve organov.
Da bi zdravnik lažje prepoznal vrsto zastrupitve in učinkoviteje zdravil pacienta, je koristno shraniti izbruhano vsebino ali ostanke gob. Pregledati je treba tudi tiste, ki so jedli iste gobe, pa čeprav nimajo težav.

Gobe so lahko shranjene na različne načine (sušene, v slanici, v kisu, zamrznjene), vendar bodimo pri tem pozorni, da jih porabimo, dokler so še užitne in ne izgubijo na kvaliteti. Svetujemo, da ne shranjujete večjih količin globoko zamrznjenih gob oz. jih uporabite najkasneje v treh mesecih.
PRVA POMOČ pri zastrupitvah z gobami doma:
  • Izzovite bruhanje.
  • Vzemite aktivno oglje (10g/kg telesne teže),
  • Pijte zadostno količino vode.
  • Takoj se zglasite pri osebnem zdravniku.
dr. svetuje
Nasveti zdravnika:
  • Ne uživajte starih, podarjenih, postanih ali takih gob, ki jih ne poznate.
  • Gob ne pogrevajte.
  • Ne ponujajte jih majhnim otrokom.
  • Uživajte jih v majhnih količinah in ne prepogosto.
  • V primeru težav se takoj oglasite pri osebnem zdravniku.