Junij 2010, 2.6.2010
Tema meseca:
Gonoreja
Spolnost lahko povzroča in prenaša bolezni
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Sodobni svet, hitro življenje, iskanje raznih užitkov (tudi spolnih!) in ponudba cenovno precej ugodnih potovanj na različne konce sveta.


To so razlogi, zaradi katerih kljub lepim trenutkom velikokrat nastane tudi vrsta bolezni, o katerih ne razlagamo in ne (spre)govorimo prav pogosto. To so spolno prenosljive okužbe in bolezni, ki se prenašajo s spolnim stikom in jih lahko »dobimo« ob vsakem nezaščitenem spolnem odnosu (vseh vrst!) z že okuženo osebo.
Prenašajo se lahko po krvi, semenski tekočini ali vaginalnih izločkih. Sami morda niti ne pomislimo, da je lahko oseba, s katero imamo spolni stik, okužena, saj je »na videz« lahko zdrava, lahko pa tudi sama ne ve, da je že okužena. Veliko spolnih bolezni se, posebno na začetni stopnji, NE izraža z nobenimi bolezenskimi znaki (simptomi) in jih zato lahko najprej tudi prezremo, ne pomislimo nanje ali jih lažno zamenjamo s katero drugo boleznijo.
Pogosta spolna bolezen, o kateri je že vsakdo kdaj vsaj slišal, je GONOREJA (kapavica). Povzroča jo bakterija Neisseria gonorrhoeae – gonokok in se širi s spolnim stikom (vaginalnim, analnim in oralnim), zato se lahko okužita in zbolita ženska ali moški. Prenaša se lahko tudi z okužene nosečnice na plod in pri plodu povzroča spremembe na očeh. Vsak novorojenček zato prejme preventivno ob porodu očesne, credejeve kapljice (če je morda materina porodna »pot« okužena).
Žal v Sloveniji, kljub obveznemu prijavljanju teh okužb, nimamo natančne ocene o razširjenosti in številu okuženih z gonokokom. Evidenca je nepopolna.
Bolezenski znaki pri moškem spolu so vezani predvsem zaradi prizadetosti sečnice – uretre in se kažejo kot bolečina pri uriniranju, s svetlim, penastim izcedkom iz sečnice (nikar ne prezrite jutranjega izcedka) in z bolečino v modu. Pri ženskah opazujemo povečan izcedek iz nožnice, bolečine pri uriniranju, rahle krvavitve med menstrualnim ciklom ali po spolnih odnosih, bolečino v spodnjem delu trebuha/medenici. Pri obeh spolih je mogoče zaradi prizadetosti danke/anusa opaziti gnojni izcedek, rahle krvavitve in srbenje. Včasih povzroča gonoreja tudi bolezenske znake, podobne vnetju žrela, zato zatipljemo povečane vratne bezgavke in opažamo pordelo žrelo.
Ob pojavu naštetih bolezenskih znakov MORATE obiskati zdravnika! Tudi če je zbolel vaš partner, vi pa ste (še) zdravi, morate tudi VI obiskati svojega osebnega zdravnika. Čeprav se vaš partner že zdravi, vi pa ne, lahko vi spet okužite njega (istega ali novega!).
Povzročitelja je mogoče dokazati z vzorcem urina in brisom (sečnice, nožnice, danke, žrela). Natančna določitev bakterije bo opravljena v laboratoriju. Dermatovenerologi obolele pogosto hkrati testirajo tudi za preostale spolno prenosljive okužbe (vemo, da se okužbi z gonorejo in chlamidijo pogosto pojavljata skupaj).
Gonorejo povzroča bakterija, zato je ustrezno zdravilo antibiotik (v obliki tablet ali injekcij). Če bolezni ne zdravimo, lahko iz »akutne« preide v »kronično« obliko in lahko povzroči neplodnost. Če bakterija preide v kri, lahko nastanejo številne komplikacije (težave s srcem, sklepi, kožo). Pomembno je, da se hkrati zdravita oba spolna partnerja oz. da okužena oseba obvesti svojega spolnega partnerja. To pa je zaradi moralnih in drugih razlogov velikokrat precej težko.
Preventivni način razmišljanja in vedenja vključuje najprej uporabo kondoma pri VSEH spolnih stikih! Če je le mogoče, se s spolnim partnerjem pogovorite oz. ga vprašajte o morebitnih spolnih boleznih, tveganem spolnem vedenju ozirom o morebitnih tovrstnih težavah. Če se sami podajate v pogoste in »tvegane spolne užitke«, se TESTIRAJTE za dokaz morebitnih spolnih okužb.

Izogibajte se tabujem in se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.
dr. svetuje
Kdaj pomisliti na okužbo?
Spolno prenosljive bolezni se prenašajo s spolnim stikom, lahko pa se okužimo ob vsakem nezaščitenem spolnem odnosu z že okuženo osebo po krvi, semenski tekočini ali vaginalnimi izločki.
Ena od spolno prenosljivih okužb je tudi gonoreja ali kapavica, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae – gonokok, zato je ustrezno zdravilo antibiotik. Nezdravljena lahko povzroča številne nenadne, akutne in dolgotrajne, kronične težave.
Pomembno je »preventivno ravnanje«, ki vključuje redno uporabo kondoma pri vseh spolnih odnosih, posebno z neznano osebo ali z osebo s tveganim spolnim načinom življenja.
Ob pojavu kliničnih, bolezenskih znakov (izcedek iz sečnice, danke ali nožnice, boleče mokrenje, dolgotrajna neplodnost) NUJNO obiščite zdravnika.