April 2011, 2.4.2011
Zdravniki svetujejo:
Herpes zoster
Pasavec
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Virusno okužbo, ki jo povzroča Varicella-zoster virus (VZV), imenujemo tudi pasavec. Ta isti virus povzroča norice pri otrocih in spada v skupino herpes virusov.
Bolezen običajno prepoznamo že na »prvi pogled«, saj je kožni osip boleč, v obliki številnih, pasasto razporejenih mehurčkov, ki se razprostirajo od hrbtenice v polkrogu do prsnice (kot pol »pasu«). Seveda ni prsni koš edina možna lokacija virusa, pač pa lahko prizadene katerikoli del kože, ki jo oživčuje isti živec (npr. okoli enega očesa ali enostransko na vratu in obrazu).
Po prebolelih noricah (»vodene koze«, ki so običajno v otroštvu), ostane virus nastanjen v določenih živcih človeškega telesa v neaktivni, »speči « obliki. Čez nekaj let se lahko razvije pasavec po ponovni aktivaciji tega virusa. Še vedno NI natančno dognano, zakaj se neaktiven virus nenadno aktivira. Vemo pa, da večje tveganje za okužbo predstavlja starost nad 60 let, prebolele norice pred 1. letom, splošna oslabelost imunskega sistema zaradi jemanja določenih zdravil (npr. kemoterapija pri zdravljenju raka, jemanje kortikosteroidov, zdravila pri transplantaciji organov) ali bolezni (kronične bolezni, hude okužbe, HIV/ AIDS) ter večji stres.Zanimivo je, da če pride npr. oseba X (otrok ali odrasel), ki v življenju še NI prebolela noric, v stik z osebo s pasavcem, običajno ta oseba X nato zboli za noricami (in NE za pasavcem!).Prvi bolezenski znaki, zaradi katerih obišče bolnik svojega osebnega zdravnika, so: močna enostranska, žgoča, zbadajoča, mravljinčasta bolečina, ki se pojavi še pred izbruhom mehurčkov. Lahko je tako močna, da jo zamenjamo s srčno, pljučno ali ledvično bolečino!
Pri večini bolnikov (NI pa nujno!) sledi na istem (bolečem9 mestu v nekaj dneh pojav rdečine in osip iz drobnih, srbečih mehurčkov. Mehurčki se formirajo v drobne razjede in kraste, ki odpadejo v 2–3 tednih.
Neredko toži bolnik tudi zaradi: mrazenja in zvečane telesne temperature, bolečin v trebuhu, težav pri gibanju ali premikanju mišic, splošnega občutka oslabelosti ali utrujenosti, glavobola, bolečin v sklepih, slabšega sluha ali vida, zmanjšanega občutka za okus in zvečanih bezgavk.
Pokličite svojega osebnega zdravnika in se dogovorite za obisk ambulante čim prej, če sumite, da prebolevate okužbo z VZV, še posebej pa ne odlašajte, če se vam pojavita huda bolečina in mehurčki okoli očesa, saj lahko povzroči tovrstna nezdravljena okužba trajno okvaro očesa/ vida, pa tudi v primeru zelo razširjenih in bolečih mehurčkov po telesu.
Pasavec se običajno pozdravi v nekaj tednih kar sam od sebe. S protivirusnim zdravilom (v obliki tablet), ki vam ga bo predpisal vaš osebni zdravnik, pa preprečimo širjenje virusa, zmanjšamo jakost bolečine in znižamo tveganje za razvoj komplikacij. Priporočila kažejo, da bi naj pričeli z jemanjem protivirusnih zdravil v 72-ih urah po pojavu mehurčkov. V Sloveniji imamo registrirane tri vrste zdravil proti VZV: valacyclovir (VALTREX), acyclovir (VIROLEX) in brivudine (PREMOVIR). Obenem priporočamo skrbno higieno kože in počitek (bolniški stalež) v primeru zvečane telesne temperature in močne bolečine.
Pozor: bolniki se morajo strogo izolirati, posebno od nosečnic in tistih, ki še nikoli niso bili okuženi z VZV!!!
Zdravljenje bolečine ni nujno potrebno – odvisno od posameznika, od jakosti in trajanja. Zelo neprijetno komplikacijo, ki se lahko pojavi po prebolelem pasavcu na prizadetem delu telesa, imenujemo postherpetična nevralgija. Nastane zaradi direktne prizadetosti živca z virusom VZV. Ta bolečina je lahko zelo močna in neredko zahteva prav posebno obravnavo in zdravljenje.
Od ostalih možnih komplikacij vse redkeje opažamo bakterijske kožne okužbe na mestu pasavca, parezo obraznega živca, motnje v ravnotežju in sluhu, vnetje možganov (encefalitis).
dr. svetuje
POSEBNO OPOZORILO za nosečnice, ki ne vedo, ali so prebolele norice v otroštvu ali ne!
Vsekakor je v takem primeru treba ugotoviti, ali ste z noricami prekužene ali ne, zato čim prej opravite test oziroma določitev titra protiteles proti noricam. Mnoge nosečnice, in seveda tudi ostali, ki so jih preboleli, se noric ne spomnijo (niti njihovi starši ne). Cepljenje proti noricam je MED nosečnostjo strogo prepovedano.
Če ugotovimo, da protiteles proti noricam nimate in nameravate zanositi, je na mestu cepljenje.
V Sloveniji je na voljo cepivo proti noricam in je namenjeno otrokom, starejšim od 12 let, odraslim, ki še niso preboleli noric, mlajšim otrokom ob specialnih indikacijah, pa tudi na željo staršev.
Dovoljeno je cepiti otroke, starejše od 9 mesecev.
V splošnem sicer velja, da je s cepljenjem proti noricam možno zmanjšati pojav pasavca, pa vendar v Sloveniji zaenkrat cepiva ne uporabljamo v širše preventivne namene.