Februar 2011, 2.2.2011
Zdravniki svetujejo:
Herpes
Okužba z virusom herpes simplex tipa 1
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Skupina virusov z imenom herpes simplex (HSV) povzroča bolečino in mehurčke na ustih, nosu, spolovilu, na koži zadnjice ali (sicer redkeje) celo po vsej površini kože telesa.


Ločimo dva glavna tipa HSV: tip 1 in tip 2. Danes se bomo natančneje posvetili HSV tipa 1, ki se najpogosteje izraža na obrazu (na ustnici in v nosu), redkeje na spolovilu. Pogoj za okužbo je vstop virusa v telo skozi poškodovano kožo ali sluznico. Virus se nahaja v slini (POZOR: ne zamenjujte si zobnih ščetk in se ne poljubljajte z osebo, ki ima »svež« mehurček na ustih), v ostalih telesnih tekočinah in seveda v mehurčku. Največje tveganje za okužbo predstavlja direktni stik s človekom, ki ima »svež« mehurček (herpes) na ustih (ali na koži).
Prvič se s HSV tipa 1 običajno srečamo že v zgodnjem otroštvu (od 6 mesecev do 3 let), in sicer preko osebe (sorodnik, prijatelj), ki je prenašalec virusa. Zanimivo je, da se kljub velikemu številu okuženih s HSV tip 1, samo 10 odstotkom le-teh razvije mehurček (ali več mehurčkov, ki nastanejo naenkrat) – najpogosteje na ustnici, redkeje v ustih. To je tako imenovana primarna okužba, ki je tudi najbolj boleča. Mehurček se popolnoma pozdravi v 3 do 14 dneh; izzveni brez brazgotine. Virus pa ostane v telesu, globoko »shranjen« v živčnih celicah (določenega, okuženega dela telesa), v »mirujoči obliki«. Pri večini okuženih se tekom življenja bolezen ponavlja, običajno na istem mestu kot prvič ali pa v bližini. Ponavljajoča (rekurentna) okužba je običajno blaga in jo sprožijo številni dejavniki: visoka telesna temperatura, izpostavljenost vetru, ki »razpoka« ustnice, sončenje, menstruacija, splošna oslabelost organizma ali zmanjšana odpornost organizma, velik psihofizični napor, poškodba (npr. ustnice), operacije v ustni votlini ter vrtanje po zobeh. Z leti je pogostost ponavljanja herpesa na ustih redkejša in samo pri majhnem deležu bolnikov preraste v zelo pogosto in motečo okužbo.
Še preden opazimo, oziroma začutimo nastanek mehurčka na ustnicah (ustni kot!), nas že dva dni prej draži srbeča koža na mestu nastajanja mehurčka ali čudne senzacije, podobne zbadajoči, neznačilni bolečini. Tudi glavobol, povečana bezgavka pod brado in slabo počutje, podobno kot pri gripi, neredko spremljajo nastanek herpesnega mehurčka. Človeški imunski sistem ob ponavljajočih se okužbah s herpes simplexom izdatno izdeluje protitelesa proti HSV, zato se, kot že rečeno, frekvenca izbruhov herpesnih mehurčkov običajno z leti zmanjšuje, AMPAK popolna ozdravitev – odstranitev virusa NI mogoča!
Za zdravljenje herpesa uporabljamo kremo, ki vsebuje protivirusno substanco – aciklovir (v Sloveniji sta to Aciclovir in Virolex) in jo dobite samo na recept. Z mazanjem pričnemo takoj, že ob prvih znanih »znakih« na koži ali ustnici. Krema NI zelo učinkovita, lahko pa skrajša trajanje in jakost bolezni. Pomagate si lahko tudi z antiseptičnim mazanjem (npr. s propolisom, alkoholom, vodikovim peroksidom). V lekarni lahko kupite številne pripravke za mazanje kožnih mehurčkov, ki ne vsebujejo prave »protivirusne « substance, a nekaterim prav tovrstna mazila pomagajo.
Priporočamo tudi mazila, ki delujejo adstringentno (odtegnejo vodo iz mehurčka), npr. cinkova pasta. Če je pogostost herpesov zelo velika in pomembno vpliva na kvaliteto vašega življenja, vam bo zdravnik predpisal »preventivno zdravljenje« s tabletami, ki jih boste jemali dlje časa. Nikakor si mehurčkov NE stiskajte in jih ne prebadajte, saj se lahko še dodatno okužite.
Poskrbite za ustrezno higieno vaših rok in se seveda čim bolj izogibajte, če je le mogoče, »sprožilnim dejavnikom« za nastanek herpesa na ustih. Starši, ki imate majhne otroke ali celo dojenčka, bodite ob izbruhu herpesa posebno pazljivi, da ne okužite še otroka!