December 2010, 8.12.2010
Zdravo in dobro:
Hrana za otroke
Zdravniki kuhajo
Avtor: asist. Rok Lokar, dr. med., spec. družinske medicine
Starši so pogosto v zadregi, ker ne vedo, kaj naj skuhajo za otroke. Zadrega je povsem odveč.
Otroci smejo uživati praktično enako hrano kot odrasli, seveda z nekaj omejitvami in napotki, ki se jih je koristno držati, predvsem glede mlajših otrok. Pa pojdimo po vrsti.

Kravje mleko
Dojeni otroci lahko pričnejo kravje mleko praviloma uživati že pri enem letu starosti. Pri otrocih, ki sploh niso bili dojeni ali pa so bili pretežno na adaptiranem mleku, kravje mleko zaradi zmanjšanja tveganja za razvoj alergij načeloma svetujemo šele po drugem letu starosti. Izbrati polnomastno ali posneto mleko? Gre zgolj za vprašanje kalorične vrednosti. Pri otrocih, ki so nagnjeni k debelosti, je vsekakor priporočljivo čim prej uporabljati posneto mleko, suhci lahko brez škode uživajo v polnomastnem.

Alergeni in alergije
Vsekakor je smotrno, da se čim dlje, vsekakor pa vsaj do otrokovega drugega leta, v prehrani izogibamo močnejšim alergenom. Izpostavil bi predvsem arašide in jagode. Slednjih se izogibajmo tudi v jogurtih, skuti in raznih sladicah. Potrebno je še opozoriti, da so arašidi (ali vsaj njihova olja) dodani tudi mnogim slanim prigrizkom, zato je to potrebno sproti preverjati. Izogibajmo se tudi tropskemu sadju in pretirano »eksotični hrani«. Sicer jo zelo spodbujamo, vendar z raznovrstnostjo ne smemo pretiravati.

Sol in začimbe
Soljenje hrane je nezdrava razvada. Ledvice so mnogo bolj obremenjene, če je hrana (pre)soljena. Okus je pridobljen, ne prirojen, zato ni nobenega razloga, da bi otrokom hrano dosoljevali in s tem po nepotrebnem obremenjevali njihove ledvice. Naj velja: do dopolnjenega prvega leta otrokom hrane sploh ne solimo, nato pa – če že moramo – čim manj. Izogibajmo se popru in papriki. Poper vsebuje piperidin, paprika pa kapsaicinoide. V obeh primerih gre za dražeče snovi, ki pri mnogih odraslih povzročajo zaželene učinke, pri otrocih pa predvsem težave. Namesto tega raje uporabljajmo dišavnice (timijan, šetraj, bazilika, origano, majaron, pehtran, žajbelj) in kumino. Ne pozabimo na česen in čebulo, oboje popestri okus in mnogi malčki ju imajo radi.

Izbirčnost
Vedeti moramo, da so otroci – tako kot v drugih pogledih – tudi glede prehranskih navad v veliki meri odraz svojih staršev oziroma vzgoje. Otrok se ne rodi s predsodki in stereotipi, temveč jih pridobi med odraščanjem. Pomemben del vzgoje (tudi širše, ne zgolj v prehranskem smislu) je ravno preprečevanje nastajanja predsodkov. Kar pa je malo da ne nemogoče, dokler se ne znebimo svojih … Če otrok nečesa noče jesti, ga nikar ne silimo, saj s tem zbujamo odpor do tiste vrste hrane ali celo do hrane na sploh.

Kaj torej ponuditi otroku
Otroci imajo radi enostavno hrano, ki ima značilen, a ne premočan okus. Prav nič ni narobe, če 8-mesečnemu dojenčku, ki je že pričel uživati trdo hrano, narežemo nekaj koščkov žrebičkovega ali tuninega zrezka, ki smo si ga spekli za kosilo, ter dodamo nekaj koščkov pečenega ali pire krompirja. Za primer enostavne hrane pa danes naredimo sila enostavne testenine.

Testenine v sirovi omaki

Za 4 osebe potrebujemo:
  • 35 dag testenin (na primer polžkov ali svedrčkov),
  • 2 dcl smetane za kuhanje,
  • nekaj lističev (2–3) pripravljenega sira za toast (ker se zelo dobro topi; poltrdi siri so za omake manj primerni),
  • začimbe (rožmarin, majaron, pehtran, malo grobo mletega česna).

V kozico zlijemo smetano in jo počasi segrevamo. Dodamo sir, da se stopi. Pazljivo: čeprav je polivka med segrevanjem zelo redka, se prične zelo hitro gostiti, zato nas ne sme zavesti, da bi jo hoteli pretirano zgostiti že med kuhanjem. Dodajmo dober ščepec začimb (za prvič predlagam rožmarin, majaron in pehtran ter malo grobo mletega česna), soliti pa skoraj ni potrebno, ker je slan že sir. S pripravljeno polivko prelijemo v slanici kuhane, odcejene ter splaknjene testenine in jed je nared. Polivka je tudi dobra osnova za razne dodatke (na primer tuno iz konzerve ali pa gambere z malo paradižnika – dobimo omako »na roza«).

Dober tek otrokom vseh starosti !