Julij, Avgust 2010, 7.7.2010
Vaše vprašanje:
Star sem 43 let in imam težavo, ki me muči že več kot mesec dni. Boli me križ, še bolj pa desna noga, in sicer od križa po zadnjici navzdol do stopala.
Bil sem že pri osebnem zdravniku in mi je dal zdravila olfen ter mi naročil, naj počivam. Po zdravilih je malo bolje, vendar le za nekaj ur. Najteže sedim, pa tudi sklanjati se ne morem.

ODGOVARJA
mag. Robert  J. Cirman, dr. med.,
specialist ortoped
Najverjetneje gre za lumboishialgijo, ki je ena najpogostejših ortopedskih sindromov. V opisu težav niste napisali, ali imate težave z odvajanjem vode ali blata in ali lahko normalno premikate stopala, tako da sklepam, da tovrstnih motenj nimate. Treba je tudi ugotoviti, ali je občutek za dotik in bolečino po spodnjih okončinah normalen, pa tudi ovrednotiti moč glavnih mišičnih skupin spodnjih okončin, primerjati izzivnost refleksov na zdravi in boleči nogi, preizkusiti, ali je boleč nateg dveh glavnih živcev za spodnjo okončino. V vašem primeru gre, če je večina zgoraj opisanih znakov navzoča, za draženje spinalnega živca, ki oživčuje določen del spodnje okončine. Največkrat je za to vzrok medvretenčna ploščica, ki je lahko le izbočena ali pa počena (tako imenovana hernija) in draži živec. Terapija je, če ni motenj odvajanja in gibanje ni ohromljeno, na začetku vedno konservativna, to sta počitek leže in visoki odmerki analgetikov. To vam je predpisal že osebni zdravnik, morda bi bilo treba le povečati odmerek analgetikov ali uvesti kombinacijo različnih, še posebno če imate težave z želodcem. Če težave v dveh do treh mesecih ne bodo minile, bo potreben CT ali MRI ledvene hrbtenice, s čimer slikovno dokažemo morebitno hernijo medvretenčne ploščice. Njena terapija je lahko operativna, vendar le ob dolgotrajnih težavah, ki ne minejo niti po medikamentozni niti fizikalni terapiji, saj rezultati tovrstnih operacij niso vedno idealni. Vsekakor svetujem, da greste najprej na pregled k specialistu ortopedu. Ta vam bo z natančnim kliničnim pregledom in drugimi metodami postavil diagnozo in vam svetoval najustreznejšo pot za odpravo vaših težav.