Maj 2010, 5.5.2010
Zobozdravstvo:
Izraščanje zob
Bolečine lahko olajšamo
Avtor: Maja Kolšek Šušteršič, dr. med.
Dojenčki začnejo dobivati prve zobke, ko so stari šest mesecev. Takrat zrasteta sprednja spodnja sekalca.
Druga zapovrstjo sta zgornja srednja sekalca ter stranska sekalca zgoraj in spodaj, ko so stari od osem do 11 mesecev. Čez tri mesece so na vrsti prvi spodnji in zgornji kočniki in še čez tri mesece zgornji in spodnji podočniki. V starosti približno dveh let je mlečno zobovje dokončno izraščeno, ko zrastejo še drugi zgornji in spodnji kočniki.
Mogoče je tudi, da zraste otroku zob šest mesecev prej ali pozneje, kar ni nič nenavadnega. To obdobje je lahko za dojenčke in starše naporno, saj je povezano s številnimi nevšečnostmi. Dobro je, če pravočasno prepoznamo opozorilne znake, ki nakazujejo nove zobe, in dojenčku pomagamo, da ta čas mine čim bolj brez bolečin.
Kako opazimo, da dojenček dobiva zobke? Postane razdražljiv, neutolažljivo joka, začne se močno sliniti in nosi stvari v usta, ponoči slabše spi.

Spremenijo se mu prehranjevalne navade; lahko se pojavi želja po dodatnem dojenju ali hranjenju po steklenički, včasih lahko začne zaradi bolečin pri sesanju hrano zavračati. Pogosto opazimo tudi zvišano telesno temperaturo, vzrok katere je navadno okužba, ki izraščanje zob pospeši. Če potipamo s prsti, lahko začutimo, da so dlesni na tistem delu, kjer bo zobek izrasel, nabrekle.

Kako mu lahko pomagamo? Pri lajšanju bolečin, ki spremljajo rast zob, pomaga nežno masiranje dlesni s prsti ali žvečenje gumijastih igrač (utrjevalcev dlesni). Priporočljivo jih je shranjevati v hladilniku, saj hladni predmeti bolj pomirijo razdraženo dlesen. Občasno ti ukrepi niso dovolj in na srečo si lahko pomagamo z geli, ki vsebujejo lokalni anestetik. Gel vtiramo v bolečo dlesen in ta začasno omrtvi sluznico ter tako omili bolečino. Občasno so bolečine tako hude, da zahtevajo zdravljenje z analgetikom, kot je paracetamol.
Na voljo je torej več načinov za lajšanje bolečin, pomembno je, da izberete tistega, ki vašemu malčku najbolj pomaga.