April 2010, 7.4.2010
Naš gost:
Janez Hočevar Rifle
Alergičen ja, a le na televizijo
Avtor: Maja Zajc
Najbolj se nam je vtisnil v spomin zaradi TV-akcije Podarim dobim. Meni, da je dobrovoljen, vztrajen in lenoben človek. Po duši je strasten motorist in jadralec, zelo pa je ponosen na svoje štiri sinove.


V treh besedah. Kdo je Janez Hočevar?
Ne vem. Še zdaj nisem ugotovil, kdo sem, bil sem pa že marsikaj.
Kako skrbite za svoje zdravje, živite zdravo?
Živim zdravo ne, ampak trudim pa se. Imam ciklična obdobja. Nekaj časa živim zelo zdravo, potem naredim takšen prekršek, da ga ne morem popraviti niti v treh tednih. Včasih zablodim s hrano, lenobo, včasih so obdobja, ko se ukvarjam s športom, tečem, telovadim, potem pa me spet mine.

Kakšno je vaše mnenje o zdravnikih?
Zdravniki so ljudje kot vsi drugi. Sam imam dobro mnenje o dobrih ljudeh in slabo o slabih. Zdaj, ker se staram, je moje mnenje o zdravnikih čedalje boljše, ker jih bom čedalje bolj potreboval. (smeh)

Imate kakšno alergijo?
Ja, imam. Ko bo začelo vse cveteti, bom začel kihati. Verjetno imam seneni nahod, ne vem še, zaradi katerih dreves, ker se mi je to zgodilo na stara leta. Nekaj sicer kupim v lekarni, pomaga pa najbrž ne. Nikoli ne vem, ali je pomagalo, kar sem vzel, ali je drevo, na katerega sem alergičen, nehalo cveteti.

Ste mogoče na kaj »alergični«?
Sem. Zadnje čase na televizijo, ker poročajo o politiki. Še dobro, da se znam tako dobro braniti, da je ne prižgem, potem pa ne vem. Ampak čez tri tedne še vedno govorijo o enakih stvareh.

Predvidevam, da živite polno življenje. Se vam je katero obdobje še posebno vtisnilo v spomin?
Vsako, do zdaj. Imel sem super otroštvo, potem imel sem zgodaj otroke, to je bil spet užitek. Tudi moj poklic je takšen, da je tudi hobi, da uživam v tem, kar počnem, zdrav sem, kaj hočem lepšega.

Ste od mladih nog vedeli, da boste igralec?
Oh, kje pa, sploh nisem vedel. To se je zgodilo popolnoma po naključju. Hotel sem biti arhitekt, pa nisem opravil mature. Leto dni sem počival, šel sem v dramo in delal honorarno kot elektrikar. Videl sem, da igrajo in si rekel, da bi lahko tudi sam. Potem sem opravil sprejemne izpite in postal igralec.

Bi si izbrali enak poklic, če bi še enkrat živeli?
Po mojem mnenju ne, ker je še toliko zanimivih stvari na svetu. Lahko bi bil svetovni popotnik, astronavt, pilot, pisatelj, pesnik, operni pevec, joj, kaj vse bi lahko bil ...

Bi bili zdravnik?
Ne. Ker nikoli nimaš nobene zmage. Pri zdravnikih so vse le začasne, na koncu vsi umrejo, z zdravniki vred. Nikogar ne moreš za vedno pozdraviti. To je grozno.

Kakšen se vam zdi svet, v katerem živimo?
Svet se mi zdi v redu, ker tako ali tako ne moremo izbirati. Ločujemo odpadke, prav luštno je. Danes sije sonce in se mi zdi zelo lep. Če bosta, ko bodo ljudje tole brali, padala sneg in dež ali bo tolkla burja, ne bo več tako lep.

Vsi vemo, od kod vaš vzdevek Rifle. Še kupujete kavbojke Rifle?
Ne, že dogo ne. Študenti so mi ene podarili pred leti, ampak dobro, da ste me spomnili, zdaj si bom ene kupil. (smeh)

Kakšno je vaše sporočilo bralcem?
Poskušajte se imeti lepo in uživati. To je bistvo. Sam uživam, če se le da.