April 2010, 7.4.2010
Zdravniki svetujejo:
Kaj je rak
Odkrivanje in zdravljenje
Avtor: Katarina Plausteiner, dr. med., spec. splošne in družinske medicine
Rak je bolezen, za katero sta značilni nenadzorovana rast in delitev celic. V telesu je zelo veliko različnih celic, ki tvorijo tkiva in organe. Sestavljene so iz jedra in drugih struktur, ki omogočajo njihovo delovanje in posledično strukturo in delovanje organizma.


V celičnem jedru je na tisoče genov. Ti nadzorujejo vse procese, ki se dogajajo v celici, torej vplivajo na vse procese v telesu. Prav tu pa se lahko tudi začne bolezen, ki jo imenujemo rak.
Vzrok za poškodbe genetskega zapisa in posledičnega napačnega izražanja so lahko določene kemične snovi, sevanje. To se v človeškem telesu sicer dogaja ves čas, pri vsakem od nas. Večinoma uspe organizmu z mehanizmi, ki popravljajo poškodbe na genskem zapisu, in ob pravilnem delovanju imunskega sistema, ki spremenjene celice odstrani, grožnjo pravočasno odpraviti. Če poškodovana celica preživi, se začne nenadzorovano deliti. Tako nastanejo nenormalne celice, ki ne opravljajo več svoje funkcije, ampak se le bolj ali manj hitro delijo in tvorijo skupek nenormalnih celic.
Takšen skupek se imenuje tumor (izjema je rak krvnih celic ali levkemija, pri katerem se krvne celice nenormalno delijo v krvnem obtoku in preprečujejo normalno delovanje zdravih krvnih celic). Tumor lahko raste in vpliva na prebavni, živčni in krvnožilni sistem, lahko sprošča hormone, ki vplivajo na delovanje telesa. Tumorji, ki ostanejo na enem mestu in se ne širijo in ne rastejo, so benigni in večinoma nenevarni. Nevarni lahko postanejo, če s svojo rastjo zaradi velikosti in lokalizacije okvarijo delovanje drugih tkiv.
Nevarnejše, maligne oblike tumorjev nastanejo, kadar se rakaste celice širijo po telesu po limfnem ali krvnožilnem sistemu in tako uničujejo zdravo tkivo – pravimo, da tumor metastazira.

Poznamo pet velikih skupin raka
Karcinomi nastanejo iz celic organov – pljuča, dojka, debelo črevo.
Sarkomi nastanejo iz celic kosti, hrustanca, maščobnega tkiva, vezivnega tkiva, mišic.
Limfomi se pojavijo v bezgavkah in v tkivih imunskega sistema.
Levkemije so krvni raki, ki izvirajo iz kostnega mozga, spremenjene celice pa se kopičijo v krvnem obtoku.
Adenomi so žlezni raki, nastanejo lahko v različnih žlezah – ščitnici, hipofizi, nadledvični žlezi.

Bolezenski znaki raka
Ti so zelo različni in odvisni od tega, kje se rak pojavi, odvisni so tudi od velikosti tumorja. Nekatere oblike raka lahko zatipamo (rak dojke, rak mod), nekatere lahko vidimo (kožni rak, rak na jeziku.) Druge vrste raka so lahko očem skrite, njihovi znaki pa zelo različni, pojavljajo se v različnih stadijih bolezni. Pri vseh znakih rakaste celice porabljajo energijo in ovirajo normalno delovanje hormonov.
Tako se pojavijo zvišana telesna temperatura, utrujenost, čezmerno potenje, slabokrvnost, nepojasnjeno hujšanje. Ne smemo pa pozabiti, da so to lahko tudi znaki številnih drugih boleznih.

Kako odkrijemo in zdravimo raka
Zgodnje odkrivanje raka pomeni boljšo možnost za uspešno zdravljenje in preživetje. Diagnoza je postavljena na podlagi
znakov, kliničnega pregleda in dodatnih preiskav – predvsem slikovnih in nekaterih krvnih. Najzanesljivejša preiskava je biopsija – odvzem koščka tkiva, ki se ga pregleda pod mikroskopom. Ko je diagnoza postavljena, je treba ugotoviti, ali se je rak razširil in koliko.
Zdravljenje je odvisno od vrste raka, njegovega stadija (kako razširjen je), starosti in splošnega zdravstvenega stanja. Ne gre za enotno zdravljenje, pogosto so potrebne kombinacije različnih terapij – kirurško zdravljenje, obsevanje, kemoterapija, imunoterapija, hormonska terapija in drugo.

Ali je mogoče raka preprečiti
Raka gotovo ne moremo preprečiti, lahko pa precej zmanjšamo tveganje za nastanek nekaterih vrst raka, če opustimo nekatere razvade in navade. Sem gotovo spadata kajenje in čezmerno uživanje alkohola (rak pljuč, grla, ust, jeter). Kožnega raka je mogoče preprečiti z zavarovanjem pred soncem. Tudi uravnotežena prehrana z minerali, vitamini in antioksidanti je pomemben dejavnik pri tem. Tudi nekatera cepljenja lahko preprečijo nekatere vrste raka (virusi humani papiloma in rak materničnega vratu ali virus hepatitisa B ter rak jeter).
dr. svetuje
Tveganje za nastanek raka
Naredite vse, kar je v vaši moči, da boste zmanjšali tveganje za nastanek raka – prenehajte kaditi, zavarujte se pred sončnimi žarki, jejte uravnoteženo hrano in živite zdravo življenje.