Julij, Avgust 2009, 26.6.2009
Dnevnik reševalca:
Kako pa delajo to v Ameriki?
Avtor: Karmen Goljuf
Še v prejšnjem stoletju, leta 1998, se je začela izmenjava tehnikov reševalcev med Arizono (ZDA) in Slovenijo.

Od takrat skoraj vsako leto potujemo po znanje k našim kolegom čez lužo in oni veselo prihajajo k nam po našega. Takoj sem ugotovila, da so v tem predelu Amerike združili poklica gasilec in reševalec v enega in ga poimenovali paramedik.

V Arizono zaradi ženske radovednosti
Tako sem se pred leti s sodelavcema in štirimi prostovoljnimi gasilci PGD Stara Vrhnika podala čez lužo. Ženska radovednost, neučakanost in milijon vprašanj, pa nobenega odgovora, so pripomogli, da utrujenost kljub dolgi poti sploh ni imela možnosti pokazati svojega obraza. Po pristanku na letališču v Phoenixu so nas kolegi paramediki odpeljali v Green Valley. To je mestece v arizonski puščavi, ki je nastalo pred približno 30 leti. V mestu prebiva okrog 30.000 prebivalcev. Med kontinentalno zimo se to število poveča za približno 10.000 ljudi. Domačini pravijo tem zimskim priseljencem winter birds (zimske ptice).

Sloviti paramedik
Takoj sem ugotovila, da so v tem predelu Amerike združili poklica gasilec in reševalec v enega - paramedik. Druga posebnost, ki sem jo občutila na bledolični koži, je bilo sonce, ki je na nebu brez oblačka ogrelo ozračje na 40 °C in več. Prvič sem bila 24 ur pod klimo. Čez dan me je hladila, ponoči grela, saj se takrat zunaj temperatura zniža tudi pod 0 °C. Ja, puščava je puščava. Pa kava. To sploh ni kava! To je navadna voda, obarvana rjavo. Seveda smo kmalu začeli kuhati »ta pravo kavo« in z njo okužili tudi svoje prijatelje. Ugotovila sem, zakaj imajo paramediki pri intervencijah težave z opeklinami, čeprav nikjer ne gori, in sistemskimi podhladitvami, čeprav smo v puščavi.

Zasebna reševalno-gasilska služba
V mestu imajo postavljene tri reševalne postaje. Na vsaki je dežurna ekipa sestavljena iz šestih paramedikov. Ker je reševalno-gasilska služba zasebna, morajo upoštevati stroga določila pogodbe. Če jih prekršijo, izgubijo pogodbo. Konkurenca je velika, pomembno vlogo ima denar.

Zaradi napake ob zaposlitev
Velika miza na vsaki postaji je namenjena obrazcem. Vsaka stvar, ki jo paramedik opravi na terenu, mora biti evidentirana. Vsak paramedik ima svojega nadzornega zdravnika, ki izpolnjene obrazce pregleda. Potem ustrezno ukrepa. Če narediš kaj narobe, te opozorijo, če se to še dogaja, ostaneš brez službe. Pravila igre poznaš, tvoja naloga je, da izkoristiš igrišče, kot najbolje znaš.

Prave pijavke so odvetniki
Prave pijavke so odvetniki. Ti dobesedno stojijo na urgencah s polnimi žepi vizitk in ponujajo pravniške usluge bolnikom. Prav zaradi njih imajo reševalne službe na desetine obrazcev. Kako se boš spomnil bolnika pred petimi leti, ali si mu izmeril pritisk ali ne.

Paramedikova služba traja 24 ur
Po delu so prosti in spet delajo 24 ur, potem so prosti štiri dni. To jim omogoča, da ima vsakdo še najmanj dve dodatni službi. »American dream« je tam resna stvar. V mestu sredi puščave je mogoče poleg najmanj treh ogromnih avtomobilov na dovozu hiš opaziti še kakšen motor, pa tudi čolne in jahte.

Slovensko nedeljsko kosilo
Za konec smo jim pripravili pravo slovensko nedeljsko kosilo. Za posladek sem se potrudila in spekla »štrudl«. Te goveje juhe, pečenega mesa, praženega krompirja in »štrudla« se še zdaj vsi radi spominjamo.

Dežela prijaznih ljudi
Čeprav smo z različnih celin, so se stkale močne prijateljske vezi. Amerika je v medijih prikazana kot dežela, v kateri vladajo gangsterji, kjer je varnost dvomljiva, denar pa raste na drevesih. Nam so naši prijatelji pokazali deželo, v kateri so doma prijazni in radovedni ljudje, ki ti nočejo storiti nič žalega. Deželo, v kateri so doma Grand Canyon, poslikana puščava, okamneli gozd, pa Navanci… Po tritedenskem druženju, polnem dela, smeha, lepih izletov in spontanih piknikov, se je približal dan odhoda. Slovo je bilo ganljivo. Cmok v grlu in solze v očeh so nam še del poti v Slovenijo preprečevale, da bi se sploh lahko pogovarjali. Vtise smo lahko strnili šele po nekaj tednih, ko se je bolečina umirila, glava zbistrila in smo dobili fotografije.