Maj 2010, 5.5.2010
Naš gost:
Katarina Venturini
Ples zbližuje
Avtor: Maja Zajc
Že ko je bila majhna, je sanjala, da bo učiteljica. Zdaj ima Plesno zvezdo, šolo, v kateri podaja svoje plesno znanje predvsem plesnim začetnikom.

»Želim jim privzgojiti ljubezen do plesa, tudi tistim, ki zase mislijo, da imajo 'dve levi nogi,'« nam je povedala štirikratna svetovna prvakinja v standardnih in latinskoameriških plesih.

Začnete dan z zdravim obrokom?
Ja, mislim, da je zelo zdrav. V življenju imamo obdobja, kadar živimo malo bolj zdravo ali malo manj. Zdaj živim zelo zdravo tako, da pazim, kaj jem. Vsako jutro spijem sok grenivke, zmešan s toplo vodo in ščepcem himalajske soli. Nadaljujem s kosmiči in z narezanim sadjem, zmešanim z jogurtom. Zraven zamešam še mleto laneno seme in mleto proso.

Kaj menite o izdelkih, kot je na primer Vital, ki pripomorejo k zdravemu načinu prehranjevanja?
Ker živimo tako hitro, je težko najti čas za iskanje specializiranih trgovin z zdravo prehrano. Veseli me, da ponujajo velike verige trgovin izdelke z zdravo prehrano. Dobro je, da na enem mestu, poleg drugih stvari, dobimo posebne izdelke s posebnimi zahtevami kupcev.

Zdravniški poklic je ...
Zagotovo zelo zahteven in odgovoren. V zadnjem času mediji veliko pišejo o napakah zdravnikov. Verjetno so te v nekaterih primerih res nastale zaradi »malomarnosti«, menim pa, da jih je kar nekaj takšnih, pri katerih bolniki žal vidijo priložnost za zaslužek in jo potem želijo izkoristiti. Moja kritika zdravnikov bi bila, da velikokrat mislijo, da smo toliko izobraženi kot oni in naše diagnoze izrazijo v latinskih izrazih, ki jih navadni smrtniki ne razumemo. Lani sem bila na rednem zdravniškem pregledu, ki ga moramo opraviti vsi zaposleni. Na izvidu, ki so mi ga poslali, je z latinskimi izrazi pisala moja diagnoza. Seveda ga nisem razumela. Na srečo imam možnost vprašati družinsko prijateljico, ki je zdravnica, in mi je pojasnila, da gre za navadno daljnovidnost. Če nje ne bi poznala, sploh ne bi vedela, kaj je narobe z mano. Zato priporočam zdravnikom, da se bolj posvetijo vsakemu svojemu bolniku, mu razumljivo povedo, kaj je narobe, mi pa bomo mirneje odhajali od njih.

Kako ples vpliva na zdravje?
Vsekakor in preverjeno učinkuje zelo pozitivno. Ples je magična dejavnost. Izvajamo ga lahko skupaj s partnerjem in na glasbo. Vemo, da že poslušanje glasbe sprošča telo, nas predstavi na neko drugo čustveno raven. Nas pomirja. Enako je pri plesu. Če se intenzivno ukvarjamo s plesom, ta vpliva na gibalne sposobnosti, kot so koordinacija, gibljivost, moč, ravnotežje, poleg tega pa zbližuje partnerja in ju povezuje.

Staranju se je mogoče upreti z lepotnimi operacijami. Bi se kdaj odločili za pomladitev kože?
Pri teh letih je težko reči, da se ne bi, ker ne vem, kaj bo v prihodnje. V tem hipu se gotovo ne bi odločila. V preteklosti mi določeni deli mojega telesa niso bili všeč in sem hotela, da bi bili drugačni. Nisem pa nikoli pomislila na to, da bi ta del telesa popravila z lepotno operacijo. Ljudje ne smemo biti popolni, saj nas prav neka drugačnost od drugih dela posebne.

Kako skrbite za svoj mladosten videz? S kremami ali zdravim življenjskim slogom?
Kreme so najmanj in najpreprostejše, kar lahko storimo zase. Greš v trgovino, jo kupiš in se z njo redno mažeš. Pomembnejša mi zdi telesna aktivnost. Ne le obraz, tudi telo naj bo mladostno. To lahko dosežemo z rednim gibanjem, plesom ali katero koli drugo teleso aktivnostjo.

Bliža se poletje. Se ustrezno zavarujete pred nevarnimi sončnimi žarki?
Že nekaj let sem proti sončenju in solariju. Sončnim žarkom se izogibam.

Profesionalno ste plesali 25 let. Ste končali kariero zaradi kakšnega posebnega razloga?
Z Andrejem Škufco sva začutila, da je pravi čas končati najino aktivno tekmovalno kariero. Dosegla sva vse, kar sva si zadala, in zdelo se mi je škoda, da bi vlagala energijo v nekaj, kar se neizbežno končuje. Zato sem se odločila energijo vlagati v nekaj, kar se šele začenja.