Junij 2011, 1.6.2011
Pozdravljeni,
star sem 78 let, že nekaj let imam težave s prostato. Pred enim tednom pa se mi je zgodilo, da nisem mogel odvajati vode, imel sem bolečine, voda pa ni pritekla.
Ker sem član PZA, sem poklical dežurnega zdravnika, ki je prišel in mi vstavil kateter, da se je mehur izpraznil.
Naslednji dan sem imel pregled pri urologu, ki mi je razložil, da bom zelo verjetno kmalu potreboval stalni urinski kateter, ki ga bo treba menjati. Zdaj pa me zanima, kako se to naredi, se bom to lahko naučil delati sam?
Hvala za odgovor,
Jože

ODGOVARJA
Katarina plausteiner, dr. med., specialistka družinske medicine:

Spoštovani gospod Jože,
Urinski kateter je potreben, kadar urina ni mogoče odvajati po naravni poti. Kateter je tanka, mehka, sterilna, plastična ali silikonska cevka različnih debelin, ki skrbi za redno odvajanje seča iz mehurja. To je zelo pomembno, saj ima lahko nezadostno praznjenje mehurja posledice za ledvice, posledično pa tudi za druge organe.
Menjava urinskega katetra je potrebna na vsakih 6 tednov, pogosteje pa, če so prisotne kakršnekoli težave (bolečine, spremenjen urin, zatekanje urina ob cevki, zamašena cevka). V praksi bi postopek menjave izgledal takole: pokličete PZA zdravnika, s katerim se dogovorite za obisk in menjavo katetra. Zdravnik bo ob obisku in po pregledu izvidov s pomočjo zdravstvenega tehnika najprej preko brizge na koncu katetra izpraznil mehurček, ki drži kateter na mestu v mehurju. Nato bo kateter previdno odstranil. Sledi sterilno umivanje penisa in zunanjega dela sečnice. Pred sterilno vstavitvijo novega katetra na začetku cevke in na zunanjem delu sečnice uporabimo še protibolečinski gel, da je vstavitev čim manj boleča in čim bolj gladka. Kateter vstavljamo počasi, ko priteče po cevki urin, pa še napihnemo mehurček, ki drži kateter na pravem mestu. Namesti se še urinska vrečka in postopek je končan. V primeru, da zdravnik posumi na vnetje mehurja, lahko opravi še preiskavo urina in po potrebi predpiše ustrezen antibiotik. Če katetra iz kakršnihkoli razlogov ni mogoče zamenjati, pa je potreben pregled in obravnava v nujni urološki ambulanti, kamor vas direktno iz obiska tudi napotimo oziroma odpeljemo.
Moškemu vstavlja urinski kateter vedno zdravnik in vedno je treba zagotoviti sterilne pogoje vstavljanja. Nemogoče je torej, da bi menjavo izvajali sami.