Julij, Avgust 2009, 26.6.2009
Zdravniki svetujejo:
Ko nas preseneti vnetje sečil
Poleti je treba še posebno paziti
Avtor: asist. Simon Hawlina, dr. med., spec. urolog
V razvitem svetu je vnetje urinarnega trakta med najpogostejšimi infekcijskimi boleznimi nasploh in močno obremenjuje ambulante zdravnikov družinske medicine in urologov.


Povzroča pa tudi precejšen strošek za družbo. V ZDA obišče zaradi vnetja sečil osebnega zdravnika devet milijonov bolnikov na leto, zaradi predpisovanja antibiotične terapije in spremljajočih neposrednih in posrednih stroškov pa je to več kot 1,6-milijardni zalogaj dolarjev za ameriško zdravstveno blagajno.
Na grobo delimo vnetja sečil na preprosta, nezapletena in zapletena. Najpogostejši dejavniki tveganja so spolni odnosi, uporaba kontracepcijske diafragme, nosečnost, urinska katetrizacija, ženski spol, postmenopavzalno obdobje in že prebolela vnetja sečil.

Mikroorganizmi dosežejo sečila hematogeno (po krvi), limfogeno (po limfi), najpogosteje pa se povzpnejo retrogradno po sečnici. Tako ženske, ki imajo anatomsko veliko krajšo sečnico, zbolijo precej pogosteje kot moški. Bakterije, ki izhajajo iz črevesja, so tudi daleč najpogostejše povzročiteljice vnetij sečil. Na mestu, ki ga zasedejo, se sproži vnetni odgovor, ki povzroči tvorbo vnetnih celic.

Klinično se vnetje sečil pokaže z motnim, v hujših primerih tudi gnojavim, krvavim urinom, uriniranje spremljajo bolečine, poveča se njegova frekvenca. Če se pojavijo omenjeni znaki, obiščite osebnega zdravnika. Ta bo opravil ustrezno analizo urina, ob morebitnih ponavljajočih okužbah oddal urin na mikrobiološko preiskavo (Sanford) in vas ustrezno zdravil. Laboratorijsko ugotavljamo v urinu vnetne celice (piurija), rdeče krvničke (hematurija), nitrite in bakterije (bakteriurija). Če se okužba ponavlja ali čutimo pri uriniranju ves čas nelagodje, imamo krvav urin in zvišano telesno temperaturo z bolečinami v ledvenem delu, svetujemo še UZ trebuha in sečil ter pregled pri urologu. Velikokrat se za preprostim vnetjem sečil skriva težja bolezen, na primer rak sečnika.

Preprosta vnetja sečil zdravimo zelo dobro. Na voljo imamo vrsto antibiotikov, ki dosežejo zadovoljivo koncentracijo v urinu in ne kvarijo ledvic, učinek pa dosežejo že po nekaj dneh, tako da terapija ni dolga (1-3 dni). Treba je uživati veliko tekočine (2-3 litre na dan). Čeprav učinkovitost brusnic ni bila znanstveno dokazana, svetujemo bolnikom tudi uživanje preparatov brusnic. Zreli plodovi brusnice vsebujejo zelo veliko vitamina C. Po nekaterih raziskavah naj bi s svojimi antioksidantnimi učinki zavirali rast in razvoj bakterije E.Coli, ki je najpogostejša povzročiteljica vnetij sečil (v 70 do 95 odstotkih).

Potreben je tudi zdrav način prehranjevanja, kar vključuje hrano, bogato z vitamini in minerali, veliko zaužite tekočine (čaji), odsvetujejo pa se alkohol, gazirane pijače in kava. Hrana naj bo manj začinjena, različna in vsekakor redna. Skrb za osebno higieno je posebnega pomena, prav tako dovolj spanja in počitka. Izogibajte se stresu!

Za poletne mesece, ki so pred nami, svetujemo pravočasno preoblačenje mokrih kopalk, izogibanje prepihu in sedenju na hladnih, mokrih tleh.
dr. svetuje
Poleti je nevarnost za vnetja velika
Za poletne mesece, ki so pred nami, svetujemo pravočasno preoblačenje mokrih kopalk, izogibanje prepihu in sedenju na hladnih, mokrih tleh.