Maj 2011, 4.5.2011
dr. odgovarja:
Kolonoskopija brez bolečin
Avtor: Vito Vidmar, dr. med., spec. internist
Pozdravljeni. Ime mi je Miha, star sem 52 let. Sicer sem zdrav in nimam posebnih zdravstvenih težav. Pred leti sem bil operiran zaradi žolčnih kamnov, sedaj v zvezi s tem nimam nikakršnih težav.
Imam pa eno vprašanje. Pred dvema letoma je bila moja mama zdravljena zaradi raka na debelem črevesju. Po sprva uspešni operaciji in prestani kemoterapiji je žal lansko leto umrla. Osebni zdravnik mi je ob zadnjem pregledu svetoval naj grem na črevesno preiskavo – kolonoskopijo. Ker se preiskave bojim, sosed mi je povedal, da je zelo boleča, vas sprašujem kaj menite vi? Ali je preiskava zame res potrebna in smiselna?

ODGOVARJA
Vito Vidmar, dr. med., specialist internist gastroenterolog:

Spoštovani gospod Miha. Polipoidne in rakave formacije v predelu širokega črevesa so v pomembnem deležu vezane na družinsko predispozicijo. Na državnem nivoju in v nekaterih drugih zdravstvenih ustanovah potekajo preventivni pregledi, ki so namenjeni hitremu odkrivanju predrakavih in rakavih sprememb širokega črevesa, z namenom čim hitrejšega in ustreznega zdravljenja. Pri teh preventivnih presejalnih programih se ugotavlja prisotnost okultne (prikrite) krvavitve v vzorcu blata. Kot pravite, nimate posebnih težav, vendar pa vas družinska obremenitev nekako uvršča v skupino ljudi, pri katerih je potrebno (brez presejalnih programov) opraviti endoskopski pregled širokega črevesja, t. i. kolonoskopijo. Tudi opravljena holecistektomija (odstranitev žolčnika) nekoliko povečuje stopnjo tveganja za razvoj tovrstnih bolezni v črevesju. Pri tej preiskavi (kolonoskopiji) se s posebnim aparatom, ki ima na svojem koncu vgrajeno kamero, pod skrbno kontrolo očesa pregleda celotna sluznica širokega črevesa. V primeru najdbe polipov se ob preiskavi opravi tudi elektroresekcijo polipov in se jih pošlje na histopatološki pregled. Preiskava ob novejši tehniki danes ni več tako zelo boleča, največkrat poteka zelo umirjeno, povprečno traja približno 20 minut. V nekaterih zdravstvenih centrih lahko opravite pregled tudi v t. i. analgosedaciji, kjer preiskava poteka skoraj popolnoma brez bolečin. Svetujem vam, da obiščete vašega izbranega zdravnika, ki naj vas napoti v ustrezno zdravstveno ustanovo, kjer boste opravili potrebno preiskavo.