September 2010, 8.9.2010
Zdravniki svetujejo:
Kontracepcija
Tabletka ali...
Avtor: Ajda Osrajnik, dr. med.
Kontracepcija je preprečevanje neželene nosečnosti z različnimi metodami in pripomočki, pomembna pa je pri načrtovanju družine. Poznamo več različnih kontracepcijskih metod, vsako s svojimi prednostmi in pomanjkljivostmi.

Hormonska
Temelj te terapije je zaviranje ovulacije z zaviranjem sproščanja hormonov LH in FSH iz hipofize, ki imata tudi poglavitno vlogo pri spremembi maternične sluznice in s tem preprečitev ugnezdenja embrija ter spremembi sluzi v nožnici, ki onemogoča vdor spermijev. Najpogosteje uporabljana hormonska kontracepcija in tudi najpogostejša metoda kontracepcije je peroralna hormonska kontracepcija. Kombinirane kontracepcijske tablete (estrogensko-gestagenske) vsebujejo estrogene in različne gestagene, razmerje med njimi pa je v različnih tabletah različno. Hormonska kontracepcija pa ni le v obliki tablet, temveč tudi v obliki depo injekcij na tri mesece ali podkožnih vsadkov (implantatov), vaginalnih hormonskih vložkov in materničnih vložkov s hormonskim dodatkom.
Hormonska kontracepcija zmanjša pojavnost raka na jajčnikih in materničnem vratu, preprečuje zunajmaternično nosečnost, nastanek cist v ovarijih. Večkrat se ta terapija uporablja za ureditev menstrualnega cikla in s tem preprečevanje menstrualnih krčev, čezmernih krvavitev in posledično nevarnosti anemije, izboljša aknasto kožo in zmanjša rast dlak po obrazu ter omogoča prestavitev menstrualnega cikla v določenem času, ko bi bila menstruacija ovira (počitnice).
Ta metoda kontracepcije pa ima kar nekaj slabosti, čeprav so ob terapiji z majhnimi odmerki hormonov redke. Pojavijo se lahko slabosti, pridobivanje telesne teže, glavoboli, vmesne krvavitve, spremembe v krvnih maščobah in nevarnejši zapleti, kot so srčni infarkt, venska tromboza, možganska kap, zvišan tlak in jetrne okvare. Ta terapija zato ni priporočljiva za bolnice, ki so v preteklosti že prebolele katero od naštetih bolezni ali imajo sladkorno bolezen, zvišan tlak, epilepsijo ali hormonsko odvisni rak dojke.

Barierna
Mehanična metoda, ki preprečuje vstop spermijem v maternico, ali kemična, ki oslabi ali celo uniči spermije. Najbolj uporabljana mehanska kontracepcija je kondom. Ta je učinkovito sredstvo za preprečevanje nosečnosti, hkrati pa zmanjša prenašanje spolno prenosljivih bolezni in tveganje za nastanek karcinoma materničnega vratu. Med mehanske metode spadajo tudi diafragma, ki jo uporabljamo hkrati s kontracepcijskim mazilom in je zelo varen in učinkovit pripomoček, ženske pa ga dobijo pri svojem ginekologu. Treba je določiti primerno velikost diafragme. Kemična varovala so lahko v obliki krem, želejev, tablet, ki jih vstavimo v nožnico, in jih največkrat uporabljamo skupaj s kondomom ali diafragmo.

Intrauterna
Intrauterni vložki oz. maternični vložki so v obliki črke T oblikovano kontracepcijsko sredstvo, ki ga ginekolog vstavi v maternico. Poznamo dva različna tipa IUV, in sicer hormonskega (z dodatkom progesterona) in nehormonskega (z dodatkom bakra). Mehanizem delovanja še ni popolnoma znan, menijo pa, da povzroča reakcijo maternične sluznice in s tem prepreči ugnezdenje oplojenega jajčeca. Dodatek bakra še dodatno poveča spermicidni učinek, dodatek hormona pa učinkuje na sluznico maternice podobno kot kontracepcijske tablete. Ta način kontracepcije ni primeren za ženske, ki imajo pogosta pelvična vnetja, neredne krvavitve, so slabokrvne, imajo maligna obolenja ali so že imele kdaj zunajmaternično nosečnost.

Naravna in tradicionalna
Je manj učinkovit in razmeroma nezanesljiv način kontracepcije. Poznamo več metod. Koledarska metoda temelji na določanju plodnih in neplodnih dni tako, da odštejemo 18 dni od najkrajšega ter 11 dni od najdaljšega cikla, ki smo jih spremljali vsaj pol leta. Temperaturna metoda temelji na spremembi temperature, ko nastopi ovulacija, in sicer dva dni po zvišanju temperature so dnevi, ko zanositev ni mogoča, in ovulacijska, pri kateri se določajo varni dnevi glede na videz nožničnega izcedka (ob ovulaciji je izcedek obilen in vlecljiv). Med te načine spada tudi ustavljeno spolno občevanje, ko se moški spolni ud pred orgazmom umakne in izbrizga seme zunaj nožnice, vendar je ta metoda prav tako nezanesljiva, saj se lahko že prej v sluzi izloči nekaj spermijev.

Sterilizacija
Kirurška sterilizacija je permanentna metoda kontracepcije in je primerna za ženske in moške, ki v prihodnosti ne želijo več imeti otrok. Vazektomija je oblika sterilizacije pri moškem, pri kateri se v lokalni anesteziji podvežejo semenovodi in tako preprečujejo semenčicam prehod iz mod v sečnico. Ta poseg je pri moškem preprostejši in manj tvegan od posega, potrebnega za sterilizacijo ženske. Ta poteka različno, pri vseh pa se prerežejo in podvežejo, koagulirajo ali z mehaničnimi sredstvi zaprejo jajcevodi.

Kontracepcija v sili
Jutranja kontracepcija je metoda kontracepcije, ki se uporablja le izjemoma ob morebitnem nezavarovanem spolnem odnosu. Poznamo dve obliki urgentne kontracepcije. Prva možnost je uporaba kontracepcijskih tablet (morning-after pill) v 72 urah po odnosu, ki preprečujejo oploditev oziroma ugnezdenje embrija po oploditvi. Zaradi večjih odmerkov hormonov se lahko pojavijo krvavitev, bruhanje in občutljivost dojk. Druga možnost je vstavitev materničnega vložka z bakrom v petih dneh po nezavarovanem spolnem odnosu. Po vstavitvi IUV lahko ta ostane kot stalna metoda kontracepcije.
dr. svetuje
Pri izbiranju kontracepcijske metode se posvetujete s svojim ginekologom, ki vam bo pomagal glede na vaš življenjski slog in zdravstveno stanje.