September 2009, 27.8.2009
Zdravniki svetujejo:
Krčne žile
Le kozmetična napaka?
Avtor: Ajda Osrajnik, dr. med.
Varikozne vene, varice, krčne žile so sopomenke za obolenje ven. So podaljšane, razširjene in zvijugane povrhnje vene, ponavadi v nogah.


Nastanejo kot posledica nefunkcionalnih venskih zaklopk, ki normalno dovoljujejo pretok krvi le v eno smer. Če so okvarjene, je mogoč pretok tudi v nasprotni smeri.
Vzrok nefunkcionalnih zaklopk je lahko kar v zaklopkah ali pa nastane kot posledica oslabljene žilne stene, ki se razširi. Povrhnje vene v podkožju so povezane z globokimi, v katere se izpraznjujejo. Ta tok venske krvi je najbolj učinkovit med mišično aktivnostjo, ko mišice stiskajo vene, tako jih praznijo in potiskajo kri nazaj proti srcu.

Pri določenih skupinah ljudi je tveganje za razvoj varic večje. Mednje spadajo ženske, predvsem nosečnice (hormoni, pritisk ploda na vene), ljudje, ki imajo vensko obolenje v družini, ljudje z določenim življenjskim slogom (delo z dolgotrajno stojo) ali drugimi obolenji. Varikozne vene so v začetnih stadijih lahko nevidne, napete in tipne, pozneje pa povzročajo občutek bolečine in pritiska, utrujenost in preobčutljivost v nogah. Najbolj so vidne, ko stojimo. Zaradi zastoja krvi v venah nastajajo tudi zapleti (vnetje kože in pozneje temnejše obarvanje kože, ulkusi oz. kožne razjede, nastanek krvnih strdkov). Venske razjede nastanejo najpogosteje okrog gležnjev, lahko po minimalni poškodbi. Se zelo slabo celijo in je potrebna dolgotrajna terapija z različnimi oblogami. Metličaste vene so pogosta, a blaga oblika varikoznih ven, so pa le kozmetična napaka.

Za diagnozo varic je potreben pregled pri zdravniku dermatovenerologu. Poleg fizikalnega pregleda je v določenih primerih potrebna tudi ultrazvočna diagnostika, pri kateri je mogoče videti funkcionalnost venskih zaklopk in morebitni krvni strdek - trombo. Varice so lahko torej le kozmetična napaka ali pa ob zapletih, kot so globoka venska tromboza, celo življenjsko ogrožajoče. Resnost obolenja in seveda bolnikova želja pa določata terapijo. Asimptomatske varice ne potrebujejo terapije, razen če so estetsko moteče.

Samozdravljenje
Zmanjšanje telesne teže, fizična aktivnost (hoja, tek), izogibanje dolgemu stanju ali sedenju, nošnja primernih in ne pretesnih oblačil, tuširanje s hladno vodo, izogibanje toploti, masaža in dvig nog je najpomembnejše pri preventivi in zdravljenju varikoznih ven.

Kompresijske nogavice
Kot prvo terapijo pogosto uporabimo kompresijske nogavice, šele po tem posežemo po radikalnejši terapiji. Nogavice se morajo nositi ves dan in morajo biti dovolj močno stisnjene, da pomagajo venam in mišicam nog iztiskati kri. Tako preprečujejo zastajanje krvi v žilah. Poznamo različne nogavice, ki se razlikujejo glede na moč kompresije in višino (do kolen, stegenske in hlačne). Najučinkovitejše so tiste, ki imajo največjo moč kompresije okrog gležnjev in postopama manjšo proti stegnu. Zagotavljati morajo pritisk vsaj 20-30 mmHg okrog gležnjev in primerno manjšega v goleni in proti kolenu. Nogavice z manjšimi tlaki, do 10 mmHg, ki so sicer uporabne za preprečevanje venske tromoboze, niso primerne za zdravljenje venskega popuščanja. Uporabljajo se tudi kot dodatna terapija ob drugih omenjenih terapijah. Slaba stran je neprijetno srbenje in draženje kože, zato jih bolniki pogosto zavračajo. Bolnikom z motnjo arterijskega obtoka jih odsvetujejo.

Skleroterapija
V veno se vbrizga kemična raztopina, ki povzroči brazgotino v veni in jo zapre ter izključi iz obtoka. Ta postopek je učinkovit predvsem za metličaste vene, vendar ga je treba ponavljati, nastanejo pa lahko tudi nezaželjen zapleti zdravljenja (vnetje, obravanje kože, alergična reakcija). Po skleroterapiji je obvezno povezovanje z elastičnimi povoji, da pospešimo obliteracijo oz. zaporo vene. Skleroterapija ni priporočljiva za večje varikozne vene.

Laserska terapija
Je zelo popularna terapija, uporabna predvsem za metličaste in druge manjše varice. Laser povzroči koagulacijo drobnega žilja. Vena postopoma zbledi in izgine. Najpogosteje sta uporabljana laser Nd-Yag in KTP (razlika je v uporabi različne valovne dolžine obsevalne svetlobe). Laser in skleroterapija odstranita le tiste vene, ki so navzoče pred terapijo. Sčasoma lahko nastanejo nove, zato je ob tem priporočljiva še preventiva (kompresijske nogavice, spremenjen življenski slog). Med novejše tehnike, podobne laserju, spada tudi intenzivna pulzna svetloba (IPL - intense pulse light). Svetloba prehaja v globlje predele kože (dermis), povrhnji deli kože (epidermis) pa ob tem ostanejo nedotaknjeni. Ob endovenski laserski terapiji (EVLT) se laserska vlakna vstavijo v veno skozi drobno luknjico v koži. Laserska vlakna se nato počasi segrejo in povzročijo hitro kolabiranje ven, ki pozneje izginejo. Primerna so tudi za terapijo večjih varikoznih ven, ne pa tudi za metličaste vene ali varice v mečih.

Kirurška terapija
Pri zdravljenju večjih krčnih žil je treba poseči po radikalnejši, kirurški terapiji. V lokalni anesteziji se odstrani dolga vena, vena safena (venski stripping). To načelno ne vpliva na cirkulacijo, saj za večji obseg krvi poskrbijo globoke vene. Vene pa se lahko odstranijo tudi skozi majhne luknjice v koži (flebektomija). Po kirurški terapiji je treba obvezno nositi kompresijske nogavice vsaj šest mesecev.

Pomembna izbira primerne terapije
Vsako terapijo je treba uporabljati previdno. To je domena zdravnikov, in ne kozmetičnih salonov. Za vsako terapijo se zdravnik odloči skupaj z bolnikom, ta pa mu zaupa svoje želje. Vsekakor je treba še enkrat poudariti pomembnost fizične aktivnosti in drugih omenjenih preventivnih dejanj in sredstev.
dr. svetuje
Kako preprečimo nastanek krčnih žil?
Čeprav k nastanku krčnih žil precej pripomore dednost, smo največkrat krivi sami. Nepravilni življenjski slog povzroči težave zaradi venskega popuščanja. Za zdrave in lepe noge so torej pomembni nemastna prehrana z veliko vlakninami, zadostno uživanje tekočine, primerna telesna teža, fizična aktivnost, hlajenje nog in izogibanje toploti (savna, sonce, vroče kopeli), nošnja ohlapnih oblačil ter izogibanje stanju in sedenju s prekrižanimi nogami.