Oktober 2010, 6.10.2010
Vaše vprašanje:
Spoštovani, star sem 62 let. V zadnjem času sem pri odvajanju blata, ki je včasih bolj mehko, včasih tudi tekoče, opazil prisotnost temno rdeče krvi.
Pogosto se mi tudi dogaja, da grem na veliko potrebo le dvakrat do trikrat tedensko. Podobne težave je imel tudi moj brat, zaradi česar je bil operiran in se zdravi pri specialistu onkologu. Kaj mi svetujete, kam naj se obrnem?

ODGOVARJA
Vito Vidmar, dr. med.,
specialist internist

Krvavitev iz kateregakoli organskega sistema ni naraven fiziološki pojav, zato ga štejemo med bolezenskega in ga obravnavamo z vso resnostjo in previdnostjo.
Pri vašem primeru gre glede na opis vaših težav najverjetneje za krvavitev v poteku debelega črevesa.
Vzrok so lahko številni dejavniki, ki so z medicinskega vidika lažje obvladljivi (hemoroidalni vozliči, divertikli, polipi, ...), lahko potekajo v težji, a praviloma obvladljivi kronični obliki (kronična vnetna črevesna bolezen, ...), lahko pa so, če jih odkrijemo prepozno, usodni za bolnika (razširjen rak debelega črevesa).
Vsekakor vam svetujem čimprejšnji pregled pri izbranem zdravniku, ki vam bo opravil osnovni klinični pregled, laboratorijski pregled krvi, pregled blata na krvavitev ter vas zanesljivo napotil na endoskopski pregled debelega črevesa (koloskopijo).
Specialist bo natančno pregledal sluznico debelega črevesa, s tem najverjetneje ugotovil vzrok krvavitve ter svetoval nadaljnje zdravljenje, če bo to potrebno.
Glede na podatek, da je zaradi podobnih težav zbolel tudi vaš brat (in se zdravi pri onkologu), vas svetujem, da z obiskom pri zdravniku ne odlašate.
Na tem mestu naj tudi druge bralce spomnimo, da sodi rak debelega črevesa in danke v Sloveniji med najpogostejše ter da je število bolnikov v porastu. Iz statističnih podatkov lahko razberemo, da sodi rak debelega črevesa in danke pri moških po pogostosti na drugo, pri ženskah pa na tretje mesto. V primeru težav (krvavitev, zaprtje, kronična diska, bolečina v spodnjem delu trebuha, ...) se takoj posvetujete z zdravnikom. Tisti, ki nimate omenjenih težav, pa se udeležujte nacionalnih preventivnih programov za odkrivanje raka na debelem črevesu in danki.