Marec 2009, 26.3.2009
Naš gost:
Lojze Peterle
Preživel sem
Avtor: Maja Zajc
»Glede na to, da lahko v Evropi že vsak tretji državljan pričakuje, da bo dobil raka, ta bolezen ni le osebni problem, ampak čedalje bolj družbeno in politično vprašanje.

»Vzemimo si čas, dokler je še čas - tudi če gre za zadnjo plat. Boljši pravočasni pregled kot zgodnji pogreb!«

Velike razlike v možnosti preživetja v Evropski uniji pa bo mogoče zmanjšati le s skupnim prizadevanjem, pri čemer bi morala imeti pomembno vlogo politika.«

Rak prostate je druga najpogostejša oblika raka pri moškem. Na prvem mestu je še vedno pljučni rak. V Sloveniji vsako leto zboli približno 700 moških.

Lojzeta Peterleta ni treba posebej predstavljati. Prehodil je že barvito politično pot; bil je predsednik stranke, prvi predsednik vlade samostojne Slovenije, zunanji minister, kandidiral je za predsednika Slovenije, zdaj pa službuje kot evroposlanec v Bruslju.
Svoj prosti čas posveča družini, rad ima glasbo, še posebno igranje na orglice, in občasno se z veseljem loti tudi pilotiranja jadralnega ali motornega letala. Je tudi človek, ki mu je uspelo premagati raka na prostati.

Kaj je prostata
Prostata je žleza, ki je po obliki podobna kostanju in leži med bazo mehurja in zunanjo mišico zapiralko. Obdaja začetni del sečnice na izhodu iz sečnega mehurja. Je žleza, ki je pod vplivom delovanja moškega spolnega hormona testosterona. Sestavljena je iz dveh režnjev: žlezno in vezivno-mišično tkivo. Do konca pubertete zraste do 20 gramov, z leti pa se pri vseh moških povečuje.

Tri stopnje raka na prostati
Rak na prostati ima tri stopnje: že omenjenega, lokalno napredovali rak in napredovali rak. Pri Lojzetu Peterletu so ga odkrili v dokaj zgodnji lokalni fazi, saj se lahko rak prostate metastazira v kosti, pljuča, možgane, jetra in nadledvične žleze. Lojze Peterle spada že od nekdaj v skupino ljudi, ki upoštevajo pravila zdravega življenja. Rad se zdravo prehranjuje, se ukvarja s športom in si ob napornem delu vzame čas za počitek in sprostitev. Rad prisluhne svojemu telesu. Novica, da ima raka na prostati, ga je zato toliko bolj presenetila, saj glede na svoj življenjski slog sploh ne bi smel zboleti, pravi.

Resno opozorilo in vrnjena priložnost
Bolezen je bila za družino velik šok, sam pa jo je vzel kot opozorilo. »Seveda se je sprva vame naselil strah, dvom, začel sem se spraševati o marsičem, vprašanje, ki zadeva smrt, kar ne uide iz misli,« pravi Lojze, »sploh če gre za hitro razvijajočega se raka.«
Strokovnjaki so mu napovedali tri leta življenja. Kljub slabi napovedi je bolezen vzel kot nov izziv in se trdno odločil, da se ji bo zoperstavil. Zavrnil je konvencionalno medicino, ker mu ta ni zagotovila odprave vzrokov, torej se ni odločil za operacijo in zdravila, ampak za lastno pot zdravljenja.

Zdrav način življenja ni dovolj
V knjigah je začel zbirati informacije, da bi izsledil vse mogoče vzroke za to bolezen. Po temeljitem prebiranju literature je ugotovil, da za zdravje ne zadostujeta le zdrava prehrana in šport, ampak je treba imeti urejeno tudi notranjost, predvsem odnos do sebe. Mnogi namreč trdijo, da lahko zbolimo za rakom zaradi nakopičene jeze, tesnobe, stresa in zamer, ki jih tlačimo v sebi. Tako se je začel poglabljati vase, da bi poiskal vzrok za rakovo pot njegovih celic.

Nihče v družini ni obolel za rakom
Ker v družini ne po očetovi ne po materni strani ni bilo te bolezni in ker je zbolel kljub zdravemu načinu življenja, je prepoznal mogoči vzrok bolezni v umazanem delu politike, ki je v njem ustvarila notranje napetosti. »Če dela človek več let v politiki, kjer ne manjka udarcev in neetičnih dejanj, kjer ima nenehno opravka z negativnim stresom, kjer se redno izražata jeza in zamera, lahko ta notranja napetost povzroči bolezni,« pravi Peterle.

Ozdravitev
Svojo pot ozdravitve je začel tako, da je povsem spremenil način življenja. Začel je uživati presno prehrano in opravil različne sadne poste. Večji del jedilnika je bil sestavljen iz sadja, zelenjave, nesladkanih čajev, odpovedal se je rdečemu mesu in maščobam. Uporabljal je sprostilne vadbe in vpeljal v svoj vsakdan več molitev in meditacij. Dodatno so ga pri tem motivirale zgodbe ljudi, ki so ozdraveli po naravni poti. V oporo mu je bila tudi družina. Ključ za svojo ozdravitev vidi v spremenjenem odnosu do sebe, v odpravi notranje napetosti in razrešitvi odnosov. Prepričan je, da je vir zdravja kar v človeku, bolezen pa je izraz napačnega odnosa do sebe, bližnjih in narave.

Popolna sprememba
Lojze Peterle predava o svoji izkušnji z rakom, zdravi prehrani in zdravem načinu življenja kot sredstvu za učinkovito zdravljenje bolezni. Ustanovil je forum Mac (evroposlanci proti raku), ki se zavzema za neprestano sodelovanje vseh držav na področju raziskovanja, preventive in zdravljenja rakavih obolenj ter ozaveščanja ljudi. Rak je bolezen, za katero lahko zboli že vsak tretji državljan, zato postaja čedalje pomembnejše družbeno in politično vprašanje.

Življenjsko pomembna preventiva
Zelo pomembno je, da raka na prostati odkrijemo čim prej. Na začetni stopnji bolezni ni veliko znakov. Bolj ko rak raste, več težav se pojavlja. Pogosto uriniranje, zlasti nočno, težave na začetku uriniranja, šibek ali prekinjen curek, pekoče bolečine pri uriniranju, težave z erekcijo, bolečine pri ejakulaciji, kri v urinu ali spermi, pogoste bolečine v hrbtenici, bokih in zgornjem delu stegen so znaki, na katere bi moral biti moški zelo pozoren.