Marec 2009, 26.3.2009
Zdravniki svetujejo:
Lumboishialgija
Avtor: mag. Robert J. Cirman, dr. med., spec. ortoped
Vprašanje: "Star sem 43 let in imam že več kot mesec dni težave. Boli me križ, še bolj pa desna noga, in sicer od križa mimo zadnjice navzdol do stopala.
Bil sem že pri osebnem zdravniku in mi je dal zdravilo Olfen ter mi naročil počivati. Po zdravilih je malo bolje, vendar le za nekaj ur. Najteže sedim, pa tudi sklanjati se ne morem."

Najverjetneje gre za lumboishialgijo, ki je eden najpogostejših ortopedskih sindromov. V opisu težav niste napisali, ali imate težave z odvajanjem vode ali blata in ali lahko normalno premikate stopala, tako da sklepam, da tovrstnih motenj nimate. Treba je tudi ugotoviti, ali je občutek za dotik in bolečino po spodnji okončinah normalen, pa tudi ovrednotiti moč glavnih mišičnih skupin spodnjih okončin, primerjati izzivnost refleksov na zdravi in boleči nogi, preizkusiti, ali je boleč nateg dveh glavnih živcev za spodnjo okončino. V vašem primeru gre, če je večina zgoraj opisanih znakov pozitivna, za draženje spinalnega živca, ki oživčuje določen del spodnje okončine. Največkrat je vzrok za to medvretenčna ploščica, ki je lahko le izbočena ali pa počena (tako imenovana hernija) in draži živec.

Terapija
Terapija je v odsotnosti motenj odvajanja in ohromitev gibanja na začetku vedno konservativna, to je počitek leže in visoke doze analgetikov. To vam je predpisal že osebni zdravnik, morda bi bilo treba le zvečati dozo analgetikov ali uvesti kombinacijo različnih, še posebno če imate težave z želodcem. Če težave v dveh ali treh mesecih ne bodo minile, bo potreben CT ali MRI ledvene hrbtenice, s čimer je mogoče slikovno dokazati morebitno hernijo medvretenčne ploščice. Terapija zanjo je lahko operativna, vendar le ob dolgotrajnih težavah, ki ne minejo niti po medikamentozni niti fizikalni terapiji, saj rezultati tovrstnih operacij niso vedno idealni. Vsekakor pa svetujem, da sprva opravite pregled pri specialistu ortopedu. Ta bo z natančnim kliničnim pregledom in drugimi metodami postavil diagnozo in vam svetoval najustreznejšo pot za odpravo vaših težav.