December 2010, 8.12.2010
Vaše vprašanje:
Spoštovani!
Stara sem 28 let. Vsak mesec imam ob menstruaciji migreno, in sicer včasih tudi v težji obliki – bruham, imam strašne bolečine v zatilju in sencah, zelo mi je slabo.
Po približno pet ali šesturnem bruhanju slabost pojenja, nato tudi glavobol čez približno štiri ure izgine. Slabo počutje traja še dan do dva. Nato imam “mir” do naslednje menstruacije. Ob takšnem glavobolu vedno vzamem Imigran, ki mi ga je predpisal nevrolog. Zakaj se mi migrena pojavlja včasih v tako močni obliki, včasih pa v blažji? Ali bo migrena sploh kdaj minila? Ali se zdravljenje migrene, ki se pojavi med menstruacijo, razlikuje od običajnega zdravljenja migrene?

ODGOVARJA
izr. prof. dr. Marjan Zaletel , dr.med., svetnik

Prava menstrualna migrena je opredeljena kot napad migrene med prvim dnevom pred in do štiri dni po menstruaciji in se pri isti ženski nikoli ne pojavi v drugem obdobju. Večina žensk opisuje napade migrene med menstruacijo in izven nje, pri čemer ostaja natančna povezava migrene in menstruacije nejasna. Govorimo o migreni, povezani z menstruacijo. Pred menstruacijo se lahko migrena napove s spremembo razpoloženja, bolečino križu, slabostjo ter občutljivostjo in napetostjo dojk.
Akutno zdravljenje menstrualne migrene in migrene, povezane z menstruacijo, je enako kot pri vsaki migreni. Kadar so napadi pogosti, hudi, se odločimo za preventivno zdravljenje. Pri bolnicah, ki trpijo za pravo menstrualno migreno, je lahko učinkovito tudi kratkotrajno preventivno zdravljenje tik pred in med menstruacijo.
Zdravila, ki jih priporočamo, so naproxen (v odmerku 2 x 550 mg), lahko pa se odločimo tudi za drugo zdravilo iz skupine nesteroidnih analgetikov. Zdravila so učinkovita, če jih bolnica zaužije 24 do 48 ur pred menstruacijo. Priporočajo tudi triptane, kot je naratriptan, sumatriptan in frovatriptan. Če preventivno zdravljenje menstrualne migrene ni učinkovito, se lahko odločimo za hormonsko zdravljenje. Priporočamo estradiol v obliki tablet ali obliž, in sicer 24 do 48 ur pred menstruacijo.
Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete estrogen/progesteron 21 dni v mesecu, vzamejo dodatno tableto estrogena na dan, potem ko zaužijejo zadnjo kontracepcijsko tableto, oziroma nadaljujejo z jemanjem tablet brez običajnih prekinitev po zaužitju zadnje tablete v mesecu.