December 2009, 2.12.2009
Dnevnik reševalca:
Množična nesreča
Vaja, ki je videti kot prava
Avtor: Velimir Krklec
Oktobra je Reševalna postaja nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom (PGD) Steklarna Rogaška, priredila vajo »realnega videza«.


V vaji so sodelovali še Prehospitalna enota (PHE) Celje, NMP Slovenska Bistrica, PGD Kostrivnica in Policija Rogaška Slatina. Napovedan je bil tudi prihod helikopterske nujne medicinske pomoči. Mesto dogodka je bila Ulica XIV. divizije v Rogaški Slatini.
Scenarij vaje je bil prometna nesreča treh vozil in motorista, v nesreči je bilo poškodovanih 10 oseb. Dve osebi (lutki) nesreče nista preživeli, preostalih osem, od tega šest huje, so oskrbeli reševalci ter poškodovance prepeljali v Celjsko bolnišnico in UKC Maribor. Vaja se je začela ob 15. uri s klicem očividca o množični prometni nesreči. Nato so se aktivirale enote, kot bi se aktivirale v realnem dogodku. Ekipe so prihajale na kraj v realnem časovnem zamiku.
Prvi so na kraj dogodka prišli policisti, nekaj minut za njimi gasilci PGD Steklarna, nato še dve vozili NMP Šmarje pri Jelšah, PGD Kostrivnica in nato tretje vozilo NMP Šmarje pri Jelšah. Dvajset minut po klicu so hkrati prispele enote PHE Celje, NMP Slovenska Bistrica in HNMP.Na dogodku smo določili glavnega triažnega zdravnika, ki je poškodovance razporejal v sektorje, in koordinatorja prevozov in opreme, ki je skrbel za dovoz reševalnih vozil ter poškodovancev v bolnišnico.
Poškodovanci so bili razporejeni v štiri cone: rdeča (hudo ogroženi), rumena (ogroženi), zelena (lažje poškodovani) in črna (mrtvi).
Celotna vaja je potekala približno 40 minut, v tem času so bili vsi poškodovanci oskrbljeni, to pa je tudi realni čas v danem dogodku.
Z vajo smo hoteli preveriti, koliko oseb smo sposobni oskrbeti v kar najkrajšem času in z ekipami, ki so na voljo in ki se aktivirale ob dejanskem dogodku.
NMP Šmarje pri Jelšah zajema 33.000 prebivalcev (400 km2), najbližji kraji so od bolnišnice Celje v eno smer oddaljeni okrog 20 minut, kraji najdlje pa tudi do 40 minut nujne vožnje.
Vaja je uspela, saj so bili rezultati zadovoljivi.