Marec 2010, 3.3.2010
Tema meseca:
Napenjanje
Kako si pomagamo sami
Avtor: mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. gastroenterolog
Napenjanje, spahovanje, bolečine v trebuhu in vetrovi so znaki, ki nastanejo zaradi plina v prebavilih. To je popolnoma normalen pojav.


Večina črevesnega plina nastane s požiranjem zraka, le približno desetina ga nastane v črevesju. Črevesni plin večinoma ne povzroča težav. Nekaj zraka, ki ga pogoltnemo in ostane ujet v želodcu, izločimo s spahovanjem. Preostali plin potuje iz želodca v ozko in široko črevo. Tu lahko povzroča krčenje gladkih mišic ozkega in širokega črevesa, kar čutimo kot krče v trebuhu, napenjanje in napihnjenost trebuha.
Večina ljudi, ki toži zaradi napenjanja, nima čezmerne količine črevesnega plina. Zaradi različnih stanj, ki povzročajo večjo občutljivost organizma za normalno količino plina, se pri njih pojavijo znaki. Pri ljudeh s sindromom preveč vzdraženega črevesa s preiskavami ne najdemo organskih sprememb na prebavilih. Poleg napihnjenosti, občutka napetosti in pretakanja v trebuhu so za to bolezen značilni neredno odvajanje blata oziroma spremenjen ritem odvajanja ter bolečine v trebuhu. Verjetno so te težave povezane s preobčutljivostjo črevesa za razteg. Tudi bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo, divertikli širokega črevesa in zarastlinami po operacijah v trebušni votlini lahko čutijo napenjanje zaradi preobčutljivega črevesa.
Povečano nastajanje črevesnega plina opažamo pri bolnikih s pomanjkanjem prebavnih encimov ali kolonizacije ozkega črevesa z bakterijami. Približno petina belcev in večina predstavnikov drugih ras ima laktozno intoleranco. Ti ljudje nimajo laktaze, encima, ki je pomemben za presnovo mlečnega sladkorja (laktoze). Uživanje mlečnih izdelkov z laktozo pri teh ljudeh povzroča poleg napenjanja še krče v trebuhu in drisko. Nekaterih ogljikovih hidratov, npr. melitoze, ki je v zelenjavi in žitih, ljudje nismo sposobni v celoti presnoviti, saj za to nimamo potrebnih encimov. Črevesne bakterije pa te ogljikove hidrate razgradijo in pri tem nastaja črevesni plin. Bolniki s pomanjkanjem encimov trebušne slinavke in s celiakijo slabše presnavljajo hranila, kar se kaže kot napenjanje, driske in hujšanje.

Kako si pomagamo sami?
Sami lahko poskušamo ublažiti ali preprečiti težave z napenjanjem tako, da se izogibamo hrani, ki ga povzroča. Sem uvrščamo mleko in mlečne izdelke, ki vsebujejo laktozo, nekatero sadje in zelenjavo, umetna sladila in gazirane pijače. Lahko vodimo dnevnik zaužite hrane in pijače in sistematično izločamo živila ali skupine živil, ki bi lahko povzročile težave.
Z uživanjem probiotičnih pripravkov z mlečnokislinskimi bakterijami poskušamo vzpostaviti ravnotežje črevesne flore. Mlečnokislinske bakterije pospešujejo fermentacijo v širokem črevesu in zato verjetno vplivajo na boljšo prebavo, zmanjšujejo napenjanje in vetrove.
dr. svetuje
Zdravnika morate obiskati:
  • če kljub dietnim ukrepom težave vztrajajo,
  • če se pojavi novonastalo zaprtje ali hude bolečine v trebuhu,
  • če imate alarmantne znake (hujšanje, izguba apetita, slabokrvnost, bruhanje, kri v blatu).