Junij 2010, 2.6.2010
Zdravniki svetujejo:
Nega in prehrana
Za dišečega in sitega dojenčka
Avtor: Darja Vidmar, dr. med.
Koža je človekov največji organ in nas varuje pred zunanjimi vplivi ter preprečuje izgubo naših snovi. Le zdrava in nepoškodovana koža lahko dobro opravlja svojo funkcijo, zato je njeno negovanje zelo pomembno.


Materino mleko vsebuje poglavitne sestavine za zdrav razvoj dojenčka. Če mleka ni dovolj, je treba najprej uvesti mlečno formulo popolnoma adaptiranega mleka do šestega meseca starosti, pozneje pa se uvaja nadaljevalna delno prilagojena formula do prvega leta.

Nega dojenčkove kože

Dojenčkova koža
Prvo leto življenja imenujemo obdobje dojenčka. Zakaj je pravilna nega v tem obdobju tako pomembna in ji je treba posvečati posebno pozornost?
To lahko razumemo, če poznamo značilnosti dojenčkove kože. Pri dojenčkih je razmerje med površino kože in telesno težo precej večje kot pri odraslem. Koža se hitro suši in posledično razpoka, ranice pa omogočijo lažji dostop različnim mikroorganizmom, ki povzročajo okužbo. Prav tako se zaščitna mikroflora na koži, ki jo varuje pred zunanjimi vplivi, razvije šele čez čas. Koža je tanjša in prepustnejša ter tako omogoča lažje vsrkavanje nevarnih snovi iz okolja.

Splošna nega kože
Na splošno velja, da so za nego dojenčkove kože primerni predvsem blagi in nevtralni kozmetični izdelki, ki ne dražijo njegove kože.
Uporaba krem in mazil na kožo učinkuje blažilno, pomirjajoče in vlažilno, po potrebi pa ustvarja tudi zaščitno plast in ji pomaga pri celjenju. Posipi vsrkajo vlago na koži in imajo hladilni učinek. Posebno pozornost je treba posvetiti negovanju območja v kožnih gubah, npr. pod pazduho, v dimljah in pod koleni.

Čiščenje kože
Sredstva za čiščenje kože morajo biti prav tako prilagojena nežni otrokovi koži. Priporočljiva je uporaba nadomestkov za mila s kislejšim pH. Ta naj tudi vsebujejo snovi, ki kožo mastijo in zadržujejo vlago ter tako preprečujejo, da bi se po umivanju izsušila. Šamponi naj čim manj dražijo oči.
Uporaba oljnih robčkov za čiščenje kože pod plenicami zagotavlja nežno odstranitev blata in urina. Iz ušes očistimo le maslo, ki je priteklo iz sluhovoda, nikakor pa ne drezamo v uho z vatiranimi paličkami.

Prehrana dojenčka

Mlečna formula
V prvih šestih mesecih življenja potrebuje dojenček za zdrav razvoj materino mleko, ki vsebuje vse zanj pomembne snovi, omogoča zaščito proti okužbam ter zmanjšuje možnost prehranskih alergij.
Kadar dojenčka delno dojimo ali ne, je za prehrano primerna mlečna formula, ki je pripravljen nadomestek in je približek materinemu mleku. Večina formul je iz proteinov kravjega mleka, lahko tudi sojinega z dodatki sladkorjev, rastlinskih maščob, vitaminov, mineralov in železa.
Sestava mora biti skladna s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije in mora vsebovati minimalni priporočeni odmerek določenih snovi, ki ne smejo preseči maksimalne vrednosti.

Različne vrste mlečnih formul
Začetne mlečne formule so primerne za prehrano ali dodatek k dojenju za dojenčka do dopolnjenega četrtega do šestega meseca starosti, lahko tudi pozneje. Ta mlečna formula je po sestavi in razmerju snovi podobna materinemu mleku.
Nadaljevalne mlečne formule priporočajo za dojenčke po dopolnjenem najmanj četrtem mesecu starosti.
Vsebujejo večjo količino ogljikovih hidratov in beljakovin ter manjšo maščob kot začetne formule.
Po sestavi se približujejo kravjemu mleku.
Mlečne formule za dojenčke s posebnimi potrebami so posebej prilagojene mlečne mešanice, ki omogočajo normalno rast in zdrav razvoj. Izbiramo lahko npr. med mlečnimi formulami za dojenčke zaradi preobčutljivosti na beljakovine kravjega mleka, za lajšanje in preprečevanje zaprtja, brez laktoze, proti kolikam, proti polivanju in drugo.

Higienska priprava formul za dojenčke
Inštitut za varovanje zdravja RS je za starše pripravil priporočila za higienske in varne postopke za pripravo mlečnih formul doma. Pred pripravo si obvezno umijemo roke. Vedno uporabimo čisto, prej prekuhano stekleničko in cucelj.
Vodo vedno prekuhamo in ohladimo do 70 °C. Natančno upoštevamo navodila proizvajalca za pripravo uprašene formule v kombinaciji z vodo.
Stekleničko ohladimo pod tekočo vodo do telesne temperature in takoj oz. čim prej nahranimo dojenčka, preostanek mleka pa vedno zavržemo.
Če moramo formulo pripraviti vnaprej, jo hranimo največ 12 ur pri največ 4 °C.
Trg ponuja zelo veliko različnih proizvajalcev mlečni formul. In kako izbrati pravo? Prava formula je tista, s katero se dojenček normalno razvija.
Najbolje je narediti izbor ene formule in jo zamenjati le v primeru, ko ima dojenček zaradi nje težave in ne napreduje v razvoju po priporočilih.