Januar 2011, 5.1.2011
Vaše vprašanje:
Spoštovani!
V medijih je bilo večkrat govora o sindromu nemirnih nog.
Tudi sama imam pogosto neprijeten občutek v nogah, neke vrste neprijetno mravljinčenje, ki mine, če noge premikam, in se nato ponovno pojavi, predvsem ponoči. Mi lahko prosim o tem poveste kaj več? Hvala.
(Marija iz Ljubljane)

ODGOVARJA:
asist. Rok Lokar, dr.med.,
specialist družinske medicine

Sindrom nemirnih nog (iz angl. RLS oz. Restless Leg Syndrome) je v resnici razmeroma pogosta težava. Različne raziskave ocenjujejo, da ima v večji ali manjši meri težave celo do ene desetine vsega prebivalstva, kar pa je verjetno pretirano. Vsekakor večina nima dovolj izrazitih težav, da bi zaradi tega obiskali zdravnika. Glavna in najpogosteje opisovana težava je taka, kot jo opisujete sami. V mirovanju – in zato seveda predvsem v nočnem času – se v nogah pojavijo občutki, ki osebo silijo, da noge premika. Občutki so lahko zelo različni, od občutka neprijetnosti, teže, zbadanja in mravljincev do pekočih bolečin. Značilno je, da gibanje občutke omili (ali celo izginejo), poslabšajo pa se v mirovanju, predvsem zvečer in ponoči. Vse to so tudi kriteriji, ki jim morajo težave zadostiti, da lahko postavimo diagnozo sindroma nemirnih nog.
Vzroki so pretežno nepojasnjeni, omenjene so predvsem povezave z debelostjo, slabokrvnostjo, kajenjem in krčnimi žilami, kar pa je zaradi pogostosti vseh teh težav zelo težko dokazati, saj gre lahko za preprosta naključna prekrivanja. Težava ni pogojena s starostjo, saj se lahko prične že v mladosti, je pa pogostejša po 45. letu starosti in se običajno s starostjo slabša; zgodnejše oblike se slabšajo hitreje. Pozdraviti je zaenkrat ne znamo. V nobenem primeru ne gre za nevarno stanje, saj ni nevarnosti za zdravje ali življenje. So pa lahko hujše oblike dovolj moteče, da pride v poštev poskus zdravljenja oziroma blaženja težav z zdravili. V ta namen se uporabljajo zdravila iz skupine dopaminergikov, najpogosteje pramipeksol (Mirapexin ®) in ropinirol (Requip®). Oboje lahko predpiše bodisi vaš osebni zdravnik bodisi nevrolog. Glede na to, da sta to zdravili z učinkom na živčevje, imata lahko tudi precej neželenih stranskih učinkov in seveda nista primerni za vsakogar.
V primeru, da so vaše težave dovolj resne, da bi bili pripravljeni iz tega razloga jemati zdravila, vam vsekakor svetujem, da se oglasite do svojega osebnega zdravnika in se o tem pomenite z njim. Glede na resnost vaših težav in spremljajoče bolezni ter splošno zdravstveno stanje vam bo lahko svetoval, ali je smiselno poskusiti z omenjenimi zdravili.