November 2009, 4.11.2009
Zdravniki svetujejo:
Neplodnost
Vzroki in zdravljenje neplodnosti
Avtor: Matija Urh, dr. med., spec. ginekolog
Neplodnost se povečuje, saj zaradi življenjskega sloga odlagamo nosečnost v čedalje poznejše obdobje. O njej govorimo, ko pri paru po letu dni rednih spolnih odnosov ženska ne zanosi.

Zanositev je zelo kompleksen proces, ki ga znanost še ni natančno raziskala, poznamo pa poglavitne stopnje, ki morajo biti izpolnjene za zanositev. Vzrok neplodnosti je v 20 odstotkih pri moškem, v 40 odstotkih pri ženski, v preostalih 40 odstotkih pa je vzrok v kombinaciji para.

Vzroki ženske neplodnosti
– Motnje ovulacije: ovulacija pripomore k neplodnosti pri 25 odstotkih parov in je največkrat motena zaradi hormonskega neravnotežja. Vzroki pa so:
 • nenormalno sproščanje dveh hormonov (FSH in LH), kar opravlja hipofiza, vplivata pa na delovanje jajčnikov in posledično ovulacijo,
 • sindrom policističnih jajčnikov (PCOS): zaradi neustreznega sproščanja hormonov jajčniki sproščajo več moških hormonov, ki zavirajo ovulacijo,
 • motnja v delovanju rumenega telesca: jajčnik ne sprošča dovolj hormona progesterona, ki je pomemben za pripravo maternične sluznice za ugnezditev oplojene jajčne celice,
 • prezgodnje odpovedovanje tkiva jajčnika (ponavadi avtoimunsko dogajanje, ki vpliva na izgubo jajčnih celic),
 • motnje delovanja ščitnice s posledičnim vplivom na jajčnike.
– Motnje v prehodnosti jajcevodov: če so jajcevodi neprehodni, to onemogoča združitev spermijev in jajčne celice, ki se navadno zgodi v jajcevodu, ali pa tudi potovanje oplojene jajčne celice v maternico in posledično zunajmaternično nosečnost.

Vzroki neprehodnosti jajcevodov so:
 1. vzrok je najpogosteje bakterijska okužba jajcevodov in posledične zarastline,
 2. okvarjen migetalčni epitelij v jajcevodu, ki transportira oplojeno jajčno celico v maternico,
 3. predhodne zunajmaternične nosečnosti,
 4. kirurški posegi v trebušni votlini s prav tako posledično tvorbo zarastlin in neprehodnostjo jajcevoda.
– Endometrioza je ginekološko obolenje, ko se tkivo, podobno maternični sluznici, naseli kjer koli v trebušni votlini in zmanjšuje možnost zanositve, lahko pa povzroča tudi zarastline.
– Nepojasnjena neplodnost: kot smo že omenili, je plodnost kompleksen pojav, kjer vzroka zanjo večkrat ne ugotovimo.
Vzroki moške neplodnosti so predvsem motnje tvorbe in funkcije spermijev. Tudi neplodnost moških se povečuje.

Dejavniki tveganja, ki lahko vplivajo na
neplodnost ženske
starost ženske: kakovost jajčnih celic z leti upada, v pomembnem odstotku po 37. letu; te ženske imajo tudi večjo verjetnost za spontane splave in kromosomske nepravilnosti,
življenjski stil: kajenje, alkohol, kava, droge lahko zmanjšujejo plodnost,
čezmerna in zelo nizka telesna teža prek hormonov vpliva na zmanjšanje ovulacije,
spolno prenosljive bolezni: bakteriji, kot sta klamidija in gonoreja, lahko povzročata okvaro jajcevodov in zato neplodnost.

Ugotavljanje neplodnosti
Pri obisku ginekologa žensko in moškega obravnavamo kot neploden par in začnemo preiskave. Na začetku so te blage, neobremenilne, pozneje pa čedalje zahtevnejše, tudi operacije in umetna oploditev.
Način in hitrost preiskav sta prilagojena paru in odvisna tudi od njune starosti. Ginekolog se bo najprej z vami pogovoril o vašem zdravstvenem stanju, opravil ginekološki pregled, odvzel določene brise in z vami pripravil načrt nadaljnjih preiskav in zdravljenja.
Pri moškem najprej preverimo tvorbo in funkcijo spermijev, ki obsega oddajo semena in pregled pod mikroskopom.Pri ženski ugotavljamo ovulacijo s hormonskimi testi in ultrazvočno preiskavo.

Histerosalpingografija je naslednja preiskava. To je slikanje maternice in jajcevodov, opravimo pa jo v bolnišnici. Na maternični vrat pričvrstimo poseben inštrument, skozi katerega vbrizgamo tekočino (kontrast). Ta potuje skozi maternico in jajcevode v trebušno votlino. Hkrati to slikamo z rentgenskim aparatom. S tem ugotavljamo obliko maternične votline in prehodnost jajcevodov. Pri tem se razprejo jajcevodi in ženska že po tej preiskavi lahko zanosi.

Laparoskopija je operacija, kjer zdravnik ginekolog v splošni anesteziji skozi centimetrske reze s kamero pregleda trebušno votlino, prikaže si maternico, jajcevode in jajčnike. Tako lahko ugotovi nepravilnost v razvoju rodil, endometriozo, zarastline in druge nepravilnosti. Ugotovljene spremembe nato operira in vzpostavi normalno anatomijo, ki omogoča zanositev. Včasih se odločamo še za posebne hormonske preiskave.

Zdravljenje neplodnosti
Zdravljenje neplodnosti prav tako poteka individualno in na več ravneh:
 • pri motnjah ovulacije dajemo zdravila za njeno spodbujanje, najbolj znan je klomifen citrat, pozneje pa tudi kompleksnejša hormonska zdravila,
 • pri motnjah neprehodnosti jajcevodov se odločamo za laparoskopsko operacijo,
 • pri nepojasnjeni neplodnosti in če ženska po zdravljenju ne zanosi, se odločamo za intrauterino inseminacijo (to pomeni vstavitev spermijev v maternico s posebnim katetrom) in umetno oploditev.

Umetna oploditev
Umetna oploditev je najpogostejši način oploditve z biomedicinsko pomočjo. Navadno jajčnike spodbudimo s hormonskimi zdravili in pridobimo jajčne celice z ultrazvočno punkcijo skozi nožnico. Pridobljene jajčne celice v laboratoriju v posebnem gojišču oplodimo s spermiji. Glede na kakovost in število oplojenih jajčnih celic nato gojimo zarodke, ki jih potem vstavimo v maternico. Temu pravimo embrio transfer.

Pri primerih moške neplodnosti se odločamo za metodo ICSI, kar pomeni, da spermij s posebnim inštrumentom vstavimo v citoplazmo jajčne celice. Včasih moramo spermije pridobiti iz mod ali nadmodka. Pri zdravljenju neplodnosti so najpomembnejši individualni pristop, pojasnitev vseh vprašanj, smiseln potek preiskav in zdravljenja ter zaupanje do zdravnika, ki vam bo pomagal, da boste tudi vi postali starši.