December 2009, 2.12.2009
Zdravniki svetujejo:
Nevidni morilec
Ogljikov monoksid
Avtor: doc. dr. Miran Brvar, dr. med., spec. internist
Zastrupitev ob vdihovanju dima je prvi opisal Aristotel 300 let pred našim štetjem. Leta 1894 so ugotovili, da je ena izmed sestavin dima ogljikov monoksid.


Danes je zastrupitev z ogljikovim monoksidom najpogostejša smrtna zastrupitev v razvitih industrijskih državah. V ZDA vsako leto zaradi nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre kar 600 ljudi, še več jih z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom naredi samomor. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije je zastrupitev s tem plinom tudi v Sloveniji najpogostejša smrtna zastrupitev, saj zaradi tega v Sloveniji umre približbo 50 ljudi na leto in kar v 75 odstotkih gre za nenamerne zastrupitve oziroma nesreče, kjer pogosto umrejo otroci in mladostniki.
Ogljikov monoksid je zelo strupen plin brez barve, vonja in okusa, zato ga ne moremo zaznati brez ustrezne opreme. Ne moremo ga videti ali vohati, lahko pa nas ubije.
Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju drv, premoga, nafte, kurilnega olja, bencina, propana, butana … Pogosti izvori tega plina so peči na drva in premog, kamini, plinski gorilniki za gretje vode v kopalnicah in ogrevanje prostorov, plinski žari, avtomobilski motorji, agregati za proizvodnjo elektrike in motorne žage, kosilnice, ventilatorji in črpalke. Ogljikov monoksid nastaja tudi v požarih.
V stanovanju se raven ogljikovega monoksida poveča zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja in vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov in plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Raven se lahko poveča v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskemu sistemu, poleg tega pa lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti s pečjo ali iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ter iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem. V raziskavi zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki smo jo pred leti opravili v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, smo ugotovili, da se v Ljubljani število zastrupitev s plinskimi gorilniki povečuje, vendar kljub temu peči na premog še vedno ostajajo pomemben vir zastrupitve s tem plinom.

Po vdihu se ogljikov monoksid v telesu močno veže na hemoglobin v rdečih krvnih celicah in onemogoči prenos kisika po krvi ter zavre celično dihanje. Zastrupljenci z ogljikovim monoksidom imajo številne in neznačilne težave, zato blage zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogosto prezremo (tabela).

Stopnja zastrupitve Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom
blaga blag glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost, poslabšanje osnovne bolezni (npr. kroničnega bronhitisa ali angine pektoris)
zmerna močan utripajoč glavobol, zaspanost, zmedenost, težave pri mišljenju, motnje vida, zanašanje pri hoji, hitro bitje srca
huda nezavest, krči, dušenje, bolečina za prsnico, odpoved srca in dihanja, smrt

Pri otroku se lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, hitrim dihanjem in krči.
Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami s službi pri odraslih, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi. Pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se zdravstvene težave izboljšajo zunaj stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na ogljikov monoksid pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru, predvsem med kurilno sezono. Vsak sum, da gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom, moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da lahko zastrupitev z njim povzroči trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

Če sumimo, da je navzoč ogljikov monoksid, moramo takoj ugasniti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter oditi na svež zrak. Če že imamo znake zastrupitve, moramo čimhitreje zapustiti stanovanje in poklicati pomoč na telefonsko številko 112. Ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom moramo čimbolj mirovati in se izogibati fizičnim naporom, kot je daljša hoja. Pomembno je, da zdravnika na to opozorimo, saj je zastrupitev z ogljikovim monoksidom zelo težko ugotoviti in jo lahko potrdimo le z določitvijo koncentracije ogljikovega monoksida v krvi. Zastrupitev zdravimo s 100-odstotnim kisikom.

Da bi se izognili nesrečam zaradi zastrupitev s tem plinom, je treba poskrbeti za učinkovito preventivo, pri čemer so najpomembnejši dejavniki pravilna izbira, namestitev, vzdrževanje in redno servisiranje gorilnih naprav, kot so peči, štedilniki in grelci prostora ali vode. Ob tem je pomembno, da poskrbimo za ustrezno prezračevanje in odvajanje strupenih plinov. Pred kurilno sezono moramo s pomočjo strokovnjaka pregledati, očistiti in uravnati delovanje centralnega gretja oziroma peči ter preveriti dimnik in ventilacijski sistem glede prepustnosti in puščanja. Ob vgradnji in popravilu gorilne naprave mora strokovnjak vedno preveriti morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida, ki se lahko pojavi šele po določenem času delovanja gorilne naprave.

Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v stanovanju nas lahko opozori alarmna naprava oziroma javljalnik (detektor) ogljikovega monoksida v zraku. Alarmne naprave za ogljikov monoksid nas opozorijo na povečano koncentracijo tega plina v zraku in nam s tem lahko rešijo življenje. Alarmne naprave zanj stanejo le nekaj deset evrov, pomembno pa je, da imajo oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal. V Sloveniji je uporaba alarmov za ogljikov monoksid zaradi slabe informiranosti in ozaveščenosti prebivalcev in hkrati neurejene zakonodaje še razmeroma redka. Drugje v razvitem svetu, kjer se ljudje že bolj zavedajo preventive in lastne odgovornosti za zdravje, je uporaba teh alarmov precej pogostejša. V številnih državah ZDA je vgrajevanje alarmnih naprav za ogljikov monoksid v nova stanovanja z gorilnimi napravami obvezna, tako da imajo v ZDA po nekaterih ocenah alarmno napravo za ogljikov monoksid vgrajeno že v 80-90 odstotkih novogradenj. Glede na to, da je zastrupitev z ogljikovim monoksidom tudi v Sloveniji najpogostejša smrtna zastrupitev in vsako leto po nepotrebnem umre nekaj mladih, bi bilo tudi pri nas verjetno smiselno uvesti obvezno vgrajevanje omenjenih alarmov v vsa stanovanja z gorilnimi napravami, zlasti v novozgrajena stanovanja. Vsi se še spomnimo žalostnega dogodka v Domžalah, kjer je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v novozgrajenem bloku po nepotrebnem umrl deček, in tega, da je v Kopru v podobnih okoliščinah umrla najstnica, na Koroškem pa je umrl 14-letni fant. Vse opisane zastrupitve in še številne druge bi lahko preprečili z namestitvijo alarmne naprave za ogljikov monoksid v bivalni prostor, ki jo lahko kupimo tudi v Sloveniji. Več podatkov o zastrupitvah, preventivi, prvi pomoči in tudi alarmnih napravah za omenjeni plin je dosegljivih tudi na spletni strani Centra za zastrupitve (www.zastrupitve.net).
Pri kupovanju alarmne naprave moramo vedeti, da se napravi za ogljikov monoksid in požar razlikujeta. Alarmne naprave za požar ne zaznavajo ogljikovega monoksida in tiste za ogljikov monoksid ne požara oziroma dima dovolj zgodaj. V večjih hišah ali blokih moramo alarmne naprave za ogljikov monoksid namestiti v vsako nadstropje, tudi v klet in podstrešje, pri tem pa upoštevati navodila proizvajalca. Po nakupu in namestitvi preostalim družinskim članom pokažemo alarmno napravo za ogljikov monoksid in jih seznanimo z alarmnim signalom ter načrtom ukrepov ob njegovi sprožitvi. Vsako sprožitev moramo vzeti resno. Ob alarmu za zvišano raven ogljikovega monoksida moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači, ter poklicati pomoč. O dogodku tudi čim prej obvestimo podjetje, ki nam je prodalo, namestilo in vzdržuje gorilno napravo, ker ne smemo živeti v stanovanju, dokler izvor ogljikovega monoksida ni odpravljen.
dr. svetuje
Ogljikov monoksid je izredno strupen plin, ki ga ne moremo ne zavohati in ne videti, zato:
  • imejmo alarmno napravo za ogljikov monoksid v vsakem stanovanju z gorilno napravo,
  • redno vzdržujmo izvore ogljikovega monoksida, kot so peči na drva in premog, kamini, plinski gorilniki za gretje vode v kopalnicah in ogrevanje prostorov, plinski žari in agregati za proizvodnjo elektrike,
  • zavedajmo se, da nam lahko alarmna naprava za ogljikov monoksid reši življenje.