Maj 2010, 5.5.2010
Tema meseca:
Nosečnost
Zunajmaternična nosečnost
Avtor: Matija Urh, dr. med., spec. ginekolog
Nosečnost se navadno (fiziološko) začne ob združitvi ženske jajčne celice in moškega spermija v jajcevodu, nato se oplojena jajčna celica ugnezdi v maternično sluznico.


V redkih primerih bolezenskih sprememb se to ne zgodi in se nosečnost najpogosteje razvija v jajcevodu ali kjer koli v trebušni votlini. To imenujemo zunajmaternična nosečnost, ki lahko ob razpoki jajcevoda in posledično krvavitvi v trebušno votlino ogroža življenje.
Popolnoma zanesljiva metoda za ugotovitev te nosečnosti je pregled z ultrazvokom. Nanjo pomislimo ob hkratnem izostanku menstruacije, pozitivnem nosečniškem testu in znakih, kot so: bolečina v spodnjem delu trebuha, krvavitev ali krvavkast izcedek iz nožnice. Ker se nosečnost v jajcevodu ne more normalno razvijati, lahko ta razpoči in se pojavi krvavitev v trebušno votlino. Nastopijo znaki šoka (kolaps zaradi nenadnega znižanega krvnega tlaka, zelo hude bolečine v trebuhu, ki se lahko širijo v ramena, otrdel trebuh, izrazita bledica). To je urgentno stanje, pri katerem je treba ukrepati takoj. Pogostost zunajmaternične nosečnosti je dva odstotka. Dejavniki tveganja zanjo so:
  • predhodna zunajmaternična nosečnost,
  • pogosta vnetja v trebušni votlini s posledično tvorbo zarastlin,
  • predhodne operacije in posegi v trebušni votlini,
  • zdravljenje neplodnosti,
  • anatomske nepravilnosti rodil.

Če bolnica posumi, da gre za zunajmaternično nosečnost, mora nujno obiskati ginekologa. Ta bo opravil natančen ginekološki pregled in z ultrazvokom potrdil mesto nosečnosti. V začetni fazi nosečnosti se bo odločil tudi za pregled krvi in določitev nosečnostnega hormona (beta HCG).

Zdravljenje je odvisno od stopnje in mesta zunajmaternične nosečnosti. V jajcevodu se ta ne (z)more normalno razvijati in lahko propade sama. Če se razvija, je potrebna operacija (laparoskopija), pri kateri odstranimo zunajmaternično nosečnost, včasih pa je treba odstraniti tudi jajcevod. Redkeje se odločamo za zdravljenje z zdravili (methotrexat), ob šokovnem stanju pa je treba zelo hitro ukrepati s kirurškim odprtjem trebušne stene (laparotomija).

Ženska, ki je v preteklosti že imela zunajmaternično nosečnost, ima sicer pri naslednji nosečnosti večjo verjetnost za njeno ponovitev, je pa kljub temu precej verjetno, da bo nosečnost normalna.
Potek zunajmaternične nosečnosti je lahko zelo različen, zato je v vsakem primeru potrebna individualna obravnava, pri kateri vam bo najbolje svetoval vaš izbrani ginekolog.
dr. svetuje
Kdaj pomisliti na težave:
  • Ob morebitni krvavitvi zunaj cikla pomislite na nosečnost in naredite nosečnostni test.
  • Kontracepcijske tablete niso le zaščita, ampak dobro vplivajo na menstrualni cikel, najpomembnejše je njihovo redno jemanje.
  • Kondom ne varuje le pred zanositvijo, ampak tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi.